Gordon Setter

Gordon Setter

De Gordon Setter is een Brits hondenras van Schotse oorsprong. Hij staat bekend om zijn schoonheid, intelligentie en jachtkwaliteiten. Met een zijdeachtige zwarte vacht met bruine aftekeningen is de Gordon Setter een imposante verschijning. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de opvoeding, vachtverzorging en karaktereigenschappen van dit prachtige ras.

Belangrijkste inzichten:

 • Een Gordon Setter is een Brits hondenras met een rijke geschiedenis en specifieke kenmerken.
 • Het zijn jachthonden met een liefdevol en zachtaardig karakter.
 • De opvoeding en vachtverzorging van een Gordon Setter zijn belangrijke aspecten om te overwegen.
 • De gezondheid van dit ras vraagt om regelmatige controle en een gezond dieet.
 • Bij het houden van een Gordon Setter is voldoende beweging en sociaal contact essentieel.

Geschiedenis van de Gordon Setter

De Gordon Setter heeft zijn oorsprong in Schotland, waar hij werd ontwikkeld door de vierde hertog van Gordon in de 17e eeuw. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om op fazant en kwartel te jagen. Ze stonden bekend om hun aanwijzingsvermogen, trainingsgemak en uithoudingsvermogen. In 1924 kreeg dit hondenras officieel de naam “Gordon Setter” en sindsdien is het ras geliefd bij jagers en gezinnen over de hele wereld.

De geschiedenis van de Gordon Setter is nauw verbonden met Schotland en de hertog van Gordon. Het was de passie en het fokwerk van de hertog van Gordon die geleid heeft tot het ontstaan van dit prachtige ras. Door zorgvuldige selectie en fokken werden honden gecreëerd die uitblonken in hun jachtinstinct en het vermogen om wild aan te wijzen en op te halen. De Gordon Setter werd al snel populair bij jagers vanwege zijn betrouwbaarheid, intelligentie en uithoudingsvermogen.

“De Gordon Setter is een eerbetoon aan de toewijding en visie van de hertog van Gordon, wiens inspanningen hebben geresulteerd in dit prachtige ras van jachthonden.” – Jachthondenmagazine

Naast hun jachtkwaliteiten werden Gordon Setters ook gewaardeerd om hun prachtige uiterlijk. Met hun zijdeachtige zwarte vacht en bruine aftekeningen zijn ze een imposante verschijning. De naam “Gordon Setter” werd officieel toegekend aan het ras in 1924, ter ere van de hertog van Gordon en zijn bijdrage aan de ontwikkeling ervan.

De Gordon Setter heeft een rijke geschiedenis en blijft vandaag de dag geliefd als huisdier en jachthond. Hun loyaliteit, intelligentie en levendige persoonlijkheid maken ze tot geweldige metgezellen voor actieve gezinnen en jagers.

Karaktereigenschappen van de Gordon Setter

De Gordon Setter staat bekend om zijn liefdevolle en zachtaardige karakter. Deze prachtige honden hebben een warm hart en zijn enorm toegewijd aan hun gezin. Ze zijn dol op knuffelen en zijn altijd in voor een spelletje. Als trouwe metgezellen zijn ze de perfecte aanvulling op elk gezin.

De Gordon Setter is een actieve hond die graag buiten is en veel beweging nodig heeft. Ze zijn dol op lange wandelingen, rennen en spelen. Het is belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor lichaamsbeweging, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Een vermoeide hond is over het algemeen een gelukkige hond.

Naast hun actieve levensstijl zijn Gordon Setters ook buitengewoon intelligent. Ze pikken snel nieuwe commando’s en trucjes op en vinden het heerlijk om mentaal uitgedaagd te worden. Het is belangrijk om hun intelligentie te benutten door ze mentale stimulatie te bieden, zoals puzzels en speeltjes waar ze hun hersenen mee kunnen trainen.

“De Gordon Setter is niet alleen een prachtige hond om te zien, maar ook een geweldige metgezel. Ze zijn liefdevol, zachtaardig en altijd trouw aan hun eigenaren. Ik kan me geen leven zonder hen voorstellen.” – Mary, eigenaar van een Gordon Setter

Een ander opvallend kenmerk van de Gordon Setter is hun vocale aard. Ze drukken zichzelf graag uit door middel van gemompel en gemopper, wat soms komisch kan zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit hun manier is om te communiceren en dat het deel uitmaakt van hun unieke persoonlijkheid.

Omdat Gordon Setters zo intelligent en leergierig zijn, zijn ze gemakkelijk te trainen. Het is het beste om positieve versterkingstechnieken te gebruiken, zoals beloningen en lofbetuigingen. Deze honden gedijen op liefde en aandacht, en zullen graag gehoorzaamheid en nieuwe trucjes leren om hun baasjes blij te maken.

Met hun liefdevolle, zachtaardige en actieve karakter is de Gordon Setter de perfecte metgezel voor gezinnen die op zoek zijn naar een trouwe vriend. Ze brengen vreugde en geluk in het leven van hun eigenaren en zullen altijd een glimlach op je gezicht toveren.

Gordon Setter

Volgende keer gaan we dieper in op de gezondheid van de Gordon Setter en bespreken we de belangrijkste aandoeningen waar dit ras gevoelig voor kan zijn.

Gezondheid van de Gordon Setter

Net als veel andere hondenrassen kan de gezondheid van een Gordon Setter kwetsbaar zijn voor bepaalde aandoeningen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze gezondheidsproblemen, zodat je de juiste zorg kunt bieden aan je geliefde viervoeter. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Gordon Setter zijn:

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Regelmatige controle door een dierenarts en eventueel röntgenonderzoek kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie treedt op wanneer de ellebooggewrichten niet goed gevormd zijn, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn. Een goede voeding, bewegingsbeperking en indien nodig chirurgie kunnen de symptomen verlichten en de kwaliteit van leven van de hond verbeteren.

Progressieve retinale atrofie

Progressieve retinale atrofie is een erfelijke oogaandoening die leidt tot het verlies van het gezichtsvermogen. Het is belangrijk om regelmatig de ogen van je Gordon Setter te laten controleren door een dierenarts, zodat eventuele symptomen vroegtijdig kunnen worden opgemerkt.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert. Dit kan leiden tot gewichtstoename, vermoeidheid en huidproblemen. Een goede diagnose en behandeling door een dierenarts zijn essentieel om de gezondheid van de hond te waarborgen.

Kanker

Kanker is helaas een veelvoorkomende ziekte bij honden, ook bij de Gordon Setter. Het kan verschillende vormen aannemen, waaronder fibrosarcoom. Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je hond te controleren en verdachte symptomen tijdig te laten onderzoeken door een dierenarts.

Om de kans op deze gezondheidsproblemen te verkleinen, is het aan te raden om bij het aanschaffen van een pup te controleren of de ouders gescreend zijn op deze aandoeningen. Daarnaast is regelmatige controle bij de dierenarts en een gezond dieet essentieel voor het welzijn van de Gordon Setter.

Door goede zorg en aandacht te besteden aan de gezondheid van jouw Gordon Setter, kun je ervoor zorgen dat hij een lang en gelukkig leven leidt.

Voeding en voedingstips voor de Gordon Setter

Bij het voeden van een Gordon Setter is het belangrijk om een voeding te kiezen met de juiste voedingswaarden en een gebalanceerd dieet. Een goed voedingspatroon draagt bij aan de gezondheid en vitaliteit van je hond. Hier zijn enkele voedingstips voor de Gordon Setter:

Puppypakket

Als je een puppy Gordon Setter in huis hebt, is het raadzaam om een puppypakket te gebruiken dat is samengesteld voor jonge honden. Deze pakketten bevatten specifiek voer dat is afgestemd op de voedingsbehoeften van een opgroeiende pup. Het zorgt voor een goede ontwikkeling van botten, spieren en het immuunsysteem. Raadpleeg je dierenarts of fokker voor advies over het juiste puppypakket voor jouw Gordon Setter.

Voedingsschema

Een gestructureerd voedingsschema is belangrijk om ervoor te zorgen dat je Gordon Setter de juiste hoeveelheid voeding krijgt en een gezond gewicht behoudt. Verdeel de dagelijkse portie voer over meerdere maaltijden, bijvoorbeeld twee tot drie keer per dag voor een volwassen hond. Dit helpt het spijsverteringssysteem van je hond gezond te houden en voorkomt overeten. Volg het voedingsschema dat wordt aanbevolen door de fabrikant van het voer dat je gebruikt, maar pas het aan als dat nodig is op basis van het gewicht, de leeftijd en activiteitsniveau van je hond.

Eiwitrijk dieet

Eiwitten zijn essentieel voor de Gordon Setter, omdat ze bijdragen aan de ontwikkeling en het behoud van spieren. Kies daarom voor een voeding met een hoog eiwitgehalte. Het is ook belangrijk om te weten dat eiwitten van dierlijke oorsprong (vlees) beter verteerbaar zijn voor honden dan plantaardige eiwitten. Raadpleeg de voedseletiketten om te controleren of het voer dat je kiest voldoende eiwitten bevat van hoogwaardige bronnen zoals kip, rundvlees of vis.

Door je Gordon Setter de juiste voeding te geven en een gebalanceerd dieet te volgen, zorg je ervoor dat hij alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven en zich optimaal te ontwikkelen.

voeding en voedingstips voor de Gordon Setter
Voedingstips voor de Gordon SetterBelangrijkste punten
Kies een puppypakketSpeciaal samengesteld voer voor opgroeiende pups
Volg een voedingsschemaVerdeel de dagelijkse portie voer over meerdere maaltijden
Kies voor een eiwitrijk dieetEiwitten zijn essentieel voor spierontwikkeling en -behoud

Vachtverzorging van de Gordon Setter

De Gordon Setter heeft een dikke, zijdeachtige vacht die regelmatig moet worden verzorgd om klitten en knopen te voorkomen. Regelmatig borstelen is essentieel om de vacht gezond en klitvrij te houden. Een bad om de zes weken wordt aanbevolen om de vacht schoon en fris te houden. Daarnaast is het belangrijk om de nagels van je Gordon Setter bij te houden en de oren schoon en droog te houden om infecties te voorkomen.

Om klitten te voorkomen en het haar tussen de tenen kort te houden, is het aan te raden om regelmatig de haren tussen de tenen bij te knippen. Het is ook belangrijk om het haar op de onderkant van de voeten te trimmen om vuilophoping te voorkomen. Regelmatige vachtverzorging is essentieel voor het welzijn van de Gordon Setter.

This table showcases the recommended grooming practices for the Gordon Setter:

Grooming PracticeFrequency
BorstelenDagelijks
BadenOm de 6 weken
Nagels knippenOngeveer elke 4 weken
Oren schoonmakenWekelijks
Haren tussen tenen bijknippenWekelijks
Haren op onderkant voeten trimmenMaandelijks

Door deze vachtverzorgingspraktijken regelmatig toe te passen, kun je ervoor zorgen dat de vacht van je Gordon Setter gezond en klitvrij blijft, en dat je huisdier er altijd op zijn best uitziet.

Praktische tips voor de opvoeding van de Gordon Setter

Bij de opvoeding van een Gordon Setter is het belangrijk om consequent en geduldig te zijn. Deze honden leren snel en reageren goed op positieve versterkingstechnieken. Het is essentieel om goede basiscommando’s aan te leren, zoals zitten, liggen en hier komen. Beloning en positieve feedback spelen een cruciale rol bij een succesvolle opvoeding. Een goede basis leggen is belangrijk voor de ontwikkeling van een gehoorzame en goed opgevoede metgezel.

Consequentie en geduld

Consistentie is de sleutel tot een succesvolle opvoeding van een Gordon Setter. Zorg ervoor dat de regels en grenzen duidelijk zijn en wees consequent in je verwachtingen. Geef je hond de tijd om te leren en wees geduldig als hij fouten maakt. Opvoeding vergt tijd en inzet, maar het resultaat is een goed opgevoede hond die goed functioneert in je gezin.

Beloning en positieve versterking

Een Gordon Setter reageert goed op beloning en positieve versterking. Gebruik lof, aandacht en traktaties om goed gedrag te belonen. Dit motiveert je hond om gewenst gedrag te herhalen. Wees consistent en geef op het juiste moment beloningen om het gewenste gedrag te versterken. Vermijd echter straf of harde correcties, omdat dit de relatie met je hond kan schaden.

Goede basiscommando’s aanleren

Het aanleren van goede basiscommando’s is essentieel bij de opvoeding van een Gordon Setter. Leer je hond commando’s zoals zitten, liggen, hier komen, en blijven. Begin met korte trainingsessies en wees geduldig. Beloon je hond telkens wanneer hij het gewenste gedrag vertoont en herhaal de oefeningen regelmatig om de commando’s te versterken.

Gordon Setter met korte vacht

Consequente handhaving van regels

Om je Gordon Setter een goede opvoeding te geven, is het belangrijk om consequent te zijn in het handhaven van regels. Wees duidelijk over wat wel en niet toegestaan is en reageer consequent op ongewenst gedrag. Dit helpt je hond te begrijpen wat er van hem verwacht wordt en zorgt voor een goede discipline.

Geduld en herhaling

Gordon Setters zijn intelligente honden, maar het kan tijd kosten voordat ze een nieuw commando volledig onder de knie hebben. Wees geduldig en herhaal de oefeningen regelmatig. Bied alleen nieuwe uitdagingen aan als je hond klaar is om verder te gaan. Met geduld en herhaling zal je hond succesvol leren en groeien.

Met deze praktische tips voor de opvoeding van een Gordon Setter kun je een goede basis leggen voor gehoorzaamheid en goed gedrag. Door consequent, geduldig en beloningsgericht te zijn, zul je een hechte band opbouwen met je hond en genieten van een goed opgevoede metgezel.

Namenlijst voor de Gordon Setter in het Nederlands

Als je op zoek bent naar de perfecte naam voor je Gordon Setter, dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder vind je een lijst van 15 prachtige namen in het Nederlands.

 • Max
 • Sam
 • Bella
 • Rocky
 • Molly
 • Lucy
 • Duke
 • Charlie
 • Daisy
 • Buddy
 • Maggie
 • Ruby
 • Max
 • Lola
 • Sophie

Kies een naam die bij de persoonlijkheid en uitstraling van jouw Gordon Setter past. Of je nu gaat voor een stoere naam zoals Rocky of Duke, of een schattige naam zoals Bella of Daisy, er is altijd een perfecte naam te vinden voor je trouwe viervoeter.

Praktische tips voor het houden van een Gordon Setter

Als je een Gordon Setter hebt, zijn hier enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat je hond gelukkig en gezond blijft:

Beweging

De Gordon Setter is een energiek ras en heeft veel dagelijkse beweging nodig. Maak regelmatig lange wandelingen, laat je hond rennen en spelen in een veilige omgeving. Dit zal helpen om zijn energie kwijt te raken en hem fysiek en mentaal gezond te houden.

Socialisatie

Het is belangrijk om je Gordon Setter op jonge leeftijd te socialiseren met andere honden en mensen. Neem hem mee naar de hondenspeeltuin, laat hem kennismaken met vrienden en familie, en laat hem wennen aan verschillende omgevingen en situaties. Dit zal helpen om hem zelfverzekerd en sociaal te maken.

Gezelschap

De Gordon Setter is een aanhankelijk ras dat veel behoefte heeft aan gezelschap. Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan je hond, geef hem genoeg liefde en aandacht. Laat hem deel uitmaken van je gezin en betrek hem bij activiteiten. Een eenzame hond kan zich vervelen en destructief gedrag vertonen.

Tuinieren

Gordon Setters houden ervan om te tuinieren. Ze graven graag gaten en kunnen planten en bloemen beschadigen. Creëer een speciaal gebied in je tuin waar je hond veilig kan graven en spelen. Zorg ervoor dat je tuin veilig is voor je hond en vermijd giftige planten of chemicaliën.

Door deze praktische tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je Gordon Setter een gelukkig en gezond leven leidt.

Gordon Setter in de tuin

Conclusie

De Gordon Setter is een prachtig Brits hondenras met een rijke geschiedenis en veel bewonderenswaardige eigenschappen. Deze honden worden gewaardeerd om hun schoonheid, intelligentie en jachtkwaliteiten, en hebben zich ontwikkeld tot geliefde gezinsdieren en succesvolle jachthonden.

Bij het houden van een Gordon Setter is het essentieel om aandacht te besteden aan de opvoeding, vachtverzorging en gezondheid. Deze honden hebben consequente en geduldige training nodig, evenals regelmatige borstelbeurten en baden om hun prachtige vacht in goede conditie te houden. Het is ook belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen proactief te volgen en de juiste veterinaire zorg te bieden.

Met de juiste zorg en aandacht kan de Gordon Setter uitgroeien tot een trouwe en liefdevolle metgezel. Of ze nu deel uitmaken van een jachtteam of gewoon genieten van het gezelschap van hun gezin, deze honden brengen vreugde en geluk in het leven van degenen om hen heen. Als u op zoek bent naar een actieve en intelligente hond met een warm en zachtaardig karakter, dan is de Gordon Setter de perfecte keuze.

FAQ

Wat is een Gordon Setter?

De Gordon Setter is een Brits hondenras van Schotse oorsprong. Het is een jachthond met een zijdeachtige zwarte vacht en bruine aftekeningen.

Wat is de geschiedenis van de Gordon Setter?

De Gordon Setter werd ontwikkeld door de vierde hertog van Gordon in Schotland in de 17e eeuw. Ze werden gefokt om op fazant en kwartel te jagen.

Hoe is het karakter van een Gordon Setter?

De Gordon Setter staat bekend om zijn liefdevolle en zachtaardige karakter. Het is een actieve en intelligente hond die goed kan omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Welke gezondheidsproblemen komen voor bij de Gordon Setter?

De Gordon Setter kan gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, progressieve retinale atrofie, hypothyreoïdie en bepaalde vormen van kanker.

Wat moet ik mijn Gordon Setter voeren?

Het is belangrijk om een voeding te kiezen met de juiste voedingswaarden en een gebalanceerd dieet. Het voeren van hetzelfde voer als de fokker in het begin is aanbevolen.

Hoe moet ik de vacht van mijn Gordon Setter verzorgen?

De vacht van een Gordon Setter moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen. Een bad om de zes weken is aanbevolen. Nagels moeten worden bijgehouden en oren schoon en droog worden gehouden.

Wat zijn praktische tips voor de opvoeding van een Gordon Setter?

Bij de opvoeding van een Gordon Setter is consequentie, geduld en positieve versterking belangrijk. Leer goede basiscommando’s aan en beloon goed gedrag.

Welke Nederlandse namen passen bij een Gordon Setter?

Enkele Nederlandse namen die passen bij een Gordon Setter zijn Max, Sam, Bella, Rocky, Molly, Lucy, Duke, Charlie, Daisy, Buddy, Maggie, Ruby, Lola en Sophie.

Wat zijn praktische tips voor het houden van een Gordon Setter?

Het is belangrijk om voldoende beweging te geven en de hond te socialiseren. Daarnaast hebben Gordon Setters behoefte aan gezelschap en een veilige omgeving.

Wat is de conclusie?

De Gordon Setter is een Brits hondenras met een rijke geschiedenis en specifieke kenmerken. Ze zijn geliefd om hun schoonheid, intelligentie en jachtkwaliteiten. Met de juiste zorg en aandacht kan de Gordon Setter uitgroeien tot een trouwe en liefdevolle metgezel.

Bekijk ook de volgende hondenrassen
Labrador Retriever
Chihuahua
Ierse Wolfshond
Engelse Setter
Fox Terrier Ruwhaar
Duitse Pinscher
Papillon
Hollandse Smoushond
Border Collie
Parson Russell Terrier
Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Past een Gordon Setter bij jou?

Behoefte aan mentale stimulatie

Houdt van relaxen
Heeft activiteiten nodig

Energie niveau

Rustig
Veel energie

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Waakhond

Wat van mij is, is van jou
Waakzaam

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Omgang met andere honden

Niet aanbevolen
Goed met andere honden

Vachtverzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Omgang met jonge kinderen

Niet aanbevolen
Goed met jonge kinderen

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL