Petit Basset Griffon Vendeen

Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset Griffon Vendéen is een vriendelijke en betrouwbare hond, bekend om zijn passie voor jagen en actieve karakter. Dit hondenras heeft een licht verlengde bouw en een ruwharige vacht. Ze zijn intelligent en gedijen goed in gezelschap van actieve families. Hun temperament maakt ze geschikt als zowel jachthond als familiehond.

Belangrijkste punten

 • Petit Basset Griffon Vendeen is een energiek en temperamentvol hondenras.
 • Ze hebben een licht verlengde bouw en een ruwharige vacht.
 • Deze honden zijn intelligent en gedijen goed in gezelschap van actieve families.
 • Ze hebben een passie voor jagen en zijn geschikt als zowel jachthond als familiehond.
 • Voor een Petit Basset Griffon Vendeen is het belangrijk om voldoende beweging en gezelschap te hebben.

Geschiedenis van de Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset Griffon Vendéen heeft zijn oorsprong in de Vendée streek in Frankrijk. Dit hondenras is al bijna 100 jaar populair als jachthond in Frankrijk. Ze werden oorspronkelijk gefokt vanuit verschillende rassen, waaronder de witte Sint Hubertus, de Wit met Bruine Italiaanse jachthond en de witte grote Griffon van de koning. Het zijn speurhonden die werden gebruikt voor de konijnenjacht.

“Het ras heeft een rijke geschiedenis en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de jacht in Frankrijk. Hun vermogen om te speuren en te volgen is legendarisch.”

De Petit Basset Griffon Vendéen heeft door de jaren heen zijn reputatie als uitstekende jachthond en gezelschapsdier behouden. Hun geschiedenis en oorsprong maken ze uniek en gewaardeerd binnen de hondenwereld.

Kenmerken van de Petit Basset Griffon Vendeen

KenmerkOmschrijving
UiterlijkLicht verlengde bouw, rechte benen, ruwharige vacht
KarakterVriendelijk, temperamentvol, actief, intelligent
GezelschapUitstekend metgezel voor actieve families
JachtinstinctPassie voor jagen, speur- en volghonden

Medische achtergrond / bekende problemen

De rasvereniging Basset Griffon Vendéen Club Nederland zet zich in voor de gezondheid van het Petit Basset Griffon Vendeen ras. Een belangrijk gezondheidsonderzoek voor ouderdieren is het ECVO-oogonderzoek. Hierdoor kunnen mogelijke oogaandoeningen vroegtijdig worden opgespoord. Het is raadzaam voor fokkers en eigenaren om contact op te nemen met de rasverenigingen voor meer informatie over gezondheidsproblemen en preventieve maatregelen.

Het is belangrijk om te weten dat alle honden, inclusief de Petit Basset Griffon Vendeen, het potentieel hebben om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Hoewel dit ras over het algemeen gezond is, kunnen er specifieke bekende problemen optreden. Enkele van deze problemen kunnen zijn:

 • Heupdysplasie: Een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 • Oogaandoeningen: Zoals entropion (naar binnen gedraaide oogleden) en cataract (staar).
 • Huidproblemen: Waaronder allergieën en dermatitis, die kunnen leiden tot jeuk, huidinfecties en haarverlies.
 • Oorproblemen: Zoals ontstekingen en oorinfecties, die vaak voorkomen bij honden met hangende oren.

Het is belangrijk voor eigenaren om op de hoogte te zijn van deze mogelijke problemen en regelmatige medische controles uit te voeren. Door verantwoord te fokken en de gezondheidsstatus van ouderdieren te controleren, kan de kans op genetische gezondheidsproblemen worden verminderd. Een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en goede algemene zorg dragen ook bij aan het welzijn van de Petit Basset Griffon Vendeen.


Afbeelding: Petit Basset Griffon Vendeen

Petit Basset Griffon Vendeen

GezondheidsprobleemSymptomenBehandeling
HeupdysplasieGewrichtsstijfheid, mankheidMedicatie, fysiotherapie, mogelijk chirurgie
OogaandoeningenRoodheid, tranen, vertroebeld zichtMedicatie, oogdruppels, mogelijk chirurgie
HuidproblemenJeuk, roodheid, haaruitvalDieetverandering, medicatie, verzorging van de vacht
OorproblemenJeuk, oorafscheiding, oorpijnReiniging, medicatie, mogelijk behandeling van de oren

Voeding/voedsel

Het voeden van een Petit Basset Griffon Vendéen moet worden afgestemd op zijn behoeften als actieve hond. Het is belangrijk om hoogwaardige hondenvoeding te geven die voldoet aan de voedingsbehoeften van dit ras. Raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige voor advies over de juiste voeding en het juiste voedingsplan voor uw hond.

Lijst van 15 naamideeën voor dit ras in het Nederlands

Hieronder vind je een lijst met 15 naamideeën voor de Petit Basset Griffon Vendéen, speciaal samengesteld voor Nederlandse hondenbezitters:

 1. Max
 2. Bella
 3. Luna
 4. Rocky
 5. Lola
 6. Coco
 7. Charlie
 8. Cooper
 9. Daisy
 10. Milo
 11. Lucy
 12. Oscar
 13. Rosie
 14. Teddy
 15. Zoë

Deze schattige honden verdienen ook geweldige namen. Kies degene die het beste bij jouw nieuwe harige vriend past en geniet samen van de bijzondere band die jullie zullen opbouwen!

Praktische tips voor de Petit Basset Griffon Vendeen

Hier zijn enkele praktische tips voor het verzorgen van een Petit Basset Griffon Vendéen:

 1. Regelmatige vachtverzorging: Zorg voor regelmatig borstelen en trimmen van de vacht, minimaal eens per week. Dit helpt klitten en vuil te verwijderen en houdt de vacht gezond en glanzend.
 2. Voldoende beweging: Geef dit actieve ras voldoende beweging. Maak regelmatig lange wandelingen, speel samen en bied mentale stimulatie met uitdagende spelletjes en puzzels.
 3. Houd rekening met jachtinstinct: De Petit Basset Griffon Vendéen heeft een sterk jachtinstinct. Houd de hond altijd aangelijnd tijdens het uitlaten en zorg voor een veilige omgeving, bijvoorbeeld met een goed omheinde tuin.
 4. Regelmatige gezondheidscontroles: Neem jouw Petit Basset Griffon Vendéen regelmatig mee naar de dierenarts voor gezondheidscontroles. Hierdoor kunnen eventuele gezondheidsproblemen op tijd worden opgespoord en behandeld.
Petit Basset Griffon Vendeen

Het verzorgen van een Petit Basset Griffon Vendéen vereist toewijding, maar met deze praktische tips kun je ervoor zorgen dat jouw hond gelukkig en gezond blijft.

Kenmerken van de Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset Griffon Vendéen is een hond met een licht verlengde bouw, rechte benen en een ruwharige vacht. Deze kenmerken dragen bij aan zijn unieke uitstraling en karakter.

KenmerkenOmschrijving
Vriendelijk en temperamentvolDe Petit Basset Griffon Vendéen staat bekend om zijn vriendelijke en temperamentvolle karakter. Ze zijn enthousiast, energiek en altijd klaar voor avontuur.
Actief en intelligentDeze honden zijn zeer actief en intelligent. Ze genieten van fysieke activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Bovendien zijn ze slim en leergierig, waardoor ze snel nieuwe commando’s en trucjes kunnen leren.
Uitstekende metgezellen voor actieve familiesVanwege hun energieke aard en liefde voor beweging zijn Petit Basset Griffon Vendéen-honden perfecte metgezellen voor actieve families. Ze houden ervan om deel te nemen aan buitenactiviteiten en zijn altijd in voor een avontuurlijke dag.
Passie voor jagenDeze honden hebben een ingeboren passie voor jagen. Ze zijn van nature goede jachthonden en hebben een uitstekend reukvermogen en speurvaardigheden.

Met hun unieke kenmerken is de Petit Basset Griffon Vendéen een geweldige toevoeging aan elke familie die op zoek is naar een actieve, intelligente en gezellige metgezel.

Persoonlijkheid van de Petit Basset Griffon Vendéen

De Petit Basset Griffon Vendéen staat bekend om zijn blije aard en vriendelijke persoonlijkheid. Ze zijn intelligent, zelfstandig en gedijen goed op aandacht en liefde van hun baasjes.

Ze kunnen goed overweg met andere honden en genieten van sociaal contact. Echter, voorzichtigheid is geboden met andere dieren, vooral vanwege hun jachtinstinct.

De Petit Basset Griffon Vendéen is een geweldige metgezel voor alle leeftijden. Ze gedijen goed in sociale groepen en zijn graag betrokken bij familieactiviteiten. Hun opgewekte karakter en speelse energie maken ze een bron van vreugde en plezier.

Neem een kijkje naar deze levendige en vriendelijke honden:

persoonlijkheid Petit Basset Griffon Vendéen
KenmerkenPersoonlijkheid van de Petit Basset Griffon Vendéen
IntelligentieHoog
OnafhankelijkheidGematigd
Sociaal gedragAanhankelijk en vriendelijk
Omgaan met andere dierenVoorzichtigheid geboden, vanwege jachtinstinct
Geschikt voor gezinnen met kinderenJa

Conclusie

De Petit Basset Griffon Vendéen is een charmant en veelzijdig hondenras dat perfect past bij actieve gezinnen en jachtenthousiastelingen. Met hun licht verlengde bouw, ruwharige vacht en vriendelijke karakter zijn ze een geweldige aanvulling op elk huishouden. Deze honden stralen een passie uit voor jagen en hebben een actieve persoonlijkheid. Het is echter belangrijk om regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts te plannen en voldoende beweging te bieden aan dit energieke ras.

Als je op zoek bent naar een metgezel die zowel avontuurlijk als aanhankelijk is, is de Petit Basset Griffon Vendéen een uitstekende keuze. Hun temperamentvolle karakter maakt ze geweldige speelkameraden en ze gedijen goed in gezelschap van actieve families. Het is belangrijk om te onthouden dat dit ras ook regelmatige vachtverzorging nodig heeft, dus wees bereid om hun ruwharige vacht te borstelen en te trimmen indien nodig.

Met zijn charmante uiterlijk en veelzijdige persoonlijkheid is de Petit Basset Griffon Vendéen een geweldige metgezel voor zowel ervaren hondenliefhebbers als beginners. Of je nu op zoek bent naar een jachthond of een gezinsvriendelijke hond, dit ras zal zeker voldoen aan je verwachtingen. Overweeg de Petit Basset Griffon Vendéen als je volgende huisdier en geniet van de vreugde en levendigheid die dit ras met zich meebrengt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kenmerken van de Petit Basset Griffon Vendeen?

De Petit Basset Griffon Vendeen heeft een licht verlengde bouw, rechte benen en een ruwharige vacht. Ze zijn intelligent, actief en temperamentvol.

Is de Petit Basset Griffon Vendeen geschikt als familiehond?

Ja, de Petit Basset Griffon Vendeen gedijt goed in gezelschap van actieve families en is een uitstekende metgezel.

Wat is de oorsprong van de Petit Basset Griffon Vendeen?

De Petit Basset Griffon Vendeen komt oorspronkelijk uit de Vendée streek in Frankrijk en wordt al bijna 100 jaar als jachthond gebruikt.

Zijn er gezondheidsproblemen bekend bij de Petit Basset Griffon Vendeen?

Alle honden kunnen genetische gezondheidsproblemen hebben. Het is belangrijk om verantwoord te fokken en regelmatig medische controles uit te voeren.

Welke voeding is geschikt voor de Petit Basset Griffon Vendeen?

Het is belangrijk om hoogwaardige hondenvoeding te geven die voldoet aan de voedingsbehoeften van dit ras. Raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige voor advies.

Wat zijn enkele naamideeën voor de Petit Basset Griffon Vendeen in het Nederlands?

Max, Bella, Luna, Rocky, Lola, Coco, Charlie, Cooper, Daisy, Milo, Lucy, Oscar, Rosie, Teddy, Zoë.

Bekijk ook de volgende hondenrassen
Markiesje
Pomeriaan
Lagotto Romagnolo
Chinese Naakthond
Engelse Bulldog
Engelse Springer Spaniel
Pointer
Coton De Tuléar
Doberman
Afador
Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Past een Petit Basset Griffon Vendeen bij jou?

Behoefte aan mentale stimulatie

Houdt van relaxen
Heeft activiteiten nodig

Energie niveau

Rustig
Veel energie

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Waakhond

Wat van mij is, is van jou
Waakzaam

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Omgang met andere honden

Niet aanbevolen
Goed met andere honden

Vachtverzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Omgang met jonge kinderen

Niet aanbevolen
Goed met jonge kinderen

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL