Maine Coon

Maine Coon

Wist je dat de Maine Coon het grootste kattenras ter wereld is? Deze indrukwekkende raskatten staan bekend om hun imposante formaat en unieke karakter. Benieuwd naar meer? Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over de Maine Coon, inclusief hun karakter en verzorgingsbehoeften.

Belangrijkste punten

 • Maine Coons zijn het grootste kattenras ter wereld.
 • Ze hebben een uniek karakter en zijn geliefd om hun speelsheid en intelligentie.
 • Maine Coons hebben regelmatige vachtverzorging nodig en hebben behoefte aan hoogwaardig voer dat beantwoordt aan hun energiebehoeften.
 • Het is belangrijk om een betrouwbare fokker te vinden bij het kopen van een Maine Coon kitten en om het huis kitten-proof te maken.
 • Met hun natuurlijkheid, robuustheid en leuke karakter zijn Maine Coons geschikt voor mensen met een actieve levensstijl.

Karakter van de Maine Coon: intelligent en actief

Maine Coons staan bekend om hun liefdevolle en gezellige karakter. Deze katten zijn niet alleen schattig om te zien, maar ook uiterst intelligent en actief. Ze hebben een speelse natuur en kunnen zelfs trucjes aanleren, zoals apporteren. Bovendien zijn ze spraakzaam en hebben ze een schattig gespin en gemiauw dat ze regelmatig laten horen.

Wat het karakter van Maine Coons ook zo bijzonder maakt, is dat ze makkelijk in de omgang zijn. Ze gaan goed om met andere dieren en kinderen, waardoor ze perfecte huisdieren zijn voor gezinnen. Of je nu in een groot huis met een tuin woont of in een klein appartement, Maine Coons kunnen zich aanpassen aan verschillende leefomstandigheden. Ze gedijen zowel binnen als buiten, zolang ze voldoende beweging krijgen.

“Maine Coons zijn niet alleen speels en intelligent, maar ook liefdevolle metgezellen die altijd voor je klaar staan. Je zult versteld staan van de band die je met deze katten kunt opbouwen.”

Daarnaast zijn Maine Coons ook bekend om hun vele leuke karaktereigenschappen. Ze zijn nieuwsgierig en zullen graag de wereld om hen heen verkennen. Deze katten houden ervan om betrokken te zijn bij alle activiteiten in huis en zullen vaak hun neus in alles steken. Ze zijn ook erg sociaal en zullen graag je aandacht opzoeken. Maine Coons zijn niet het type katten dat de hele dag alleen in een hoekje zal liggen.

Al met al zijn Maine Coons de ideale huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar een intelligent en actief gezelschapsdier. Hun speelsheid, intelligentie en liefdevolle karakter maken ze tot geweldige metgezellen. Of je nu op zoek bent naar een speelkameraadje of een knuffelmaatje, een Maine Coon zal zeker aan al je verwachtingen voldoen.

Voordelen van het karakter van een Maine Coon:

 • Intelligent en gemakkelijk te trainen
 • Spraakzaam en gezellig
 • Goed met andere dieren en kinderen
 • Adapteert zich goed aan verschillende woonomstandigheden

Als je op zoek bent naar een kat met een karakter dat zowel intelligent als actief is, dan is de Maine Coon de perfecte keuze voor jou.

Uiterlijk van de Maine Coon: geen lichtgewicht en veel vacht

Maine Coons staan bekend om hun imposante uiterlijk. Deze katten hebben een groot en gespierd lichaam met een brede borstkas. Gemiddeld wegen ze tussen de 6 en 8 kilogram, waarbij katers vaak iets zwaarder zijn dan poezen. Hun robuuste bouw en stevige poten geven hen een indrukwekkend voorkomen.

Wat de vacht betreft, hebben Maine Coons een prachtige en dikke vacht die bestaat uit verschillende lagen. Ze hebben een waterafstotende ondervacht die hen beschermt tegen vochtigheid en kou. Bovenop deze ondervacht hebben ze een vaste dekvacht die hen extra isolatie biedt. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Een opvallend kenmerk van de Maine Coon is de borstelige staart, die ze graag sierlijk om zich heen dragen.

De oren van een Maine Coon verdienen ook speciale aandacht. Ze zijn groot en hebben vaak kwastjes aan het uiteinde, wat bijdraagt aan hun charme. Deze katten hebben uitdrukkingsvolle ogen en een vriendelijke blik die hun persoonlijkheid weerspiegelt.

Maine Coon

Een Maine Coon is een indrukwekkende verschijning met zijn grote formaat, gespierde lichaamsbouw en weelderige vacht. Het zijn prachtige katten die zeker de aandacht trekken met hun imposante verschijning.

Verzorging van Maine Coons: minder inspanning dan je denkt

Maine Coons zijn prachtige katten met een weelderige vacht die regelmatige verzorging vereist. Maar maak je geen zorgen, het kost minder moeite dan je misschien denkt! Het belangrijkste onderdeel van de verzorging van de Maine Coon is het borstelen van de vacht. Door de dikke en pluizige vacht kan deze gemakkelijk klitten krijgen. Daarom is het aan te raden om de vacht wekelijks te borstelen met een zachte borstel of kam. Dit helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht gezond en glanzend.

Tijdens de ruiperiode, die meestal twee keer per jaar plaatsvindt, heeft de vacht van de Maine Coon wat extra aandacht nodig. Tijdens deze periode verliest de kat veel haar en kan er meer klitten ontstaan. Regelmatig borstelen en kammen helpt bij het verwijderen van losse haren en voorkomt dat de vacht gaat klitten. Het is een goed idee om tijdens deze periode een iets grovere kam te gebruiken om de dode haren gemakkelijk te verwijderen.

Naast het borstelen van de vacht is het belangrijk om ook andere aspecten van de verzorging van een Maine Coon in gedachten te houden. Regelmatig de nagels knippen is bijvoorbeeld essentieel om overmatig krabben te voorkomen. Het schoonmaken van de oren en ogen is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging. Dit kan gemakkelijk worden gedaan met een vochtige doek of speciale oorreiniger en oogdruppels.

Maine Coons hebben niet alleen behoefte aan fysieke verzorging, maar ook aan voldoende beweging en mentale stimulatie. Zorg ervoor dat je kat dagelijks voldoende speeltijd en ruimte heeft om te rennen en te spelen. Dit houdt je Maine Coon gezond en tevreden.

Verzorging van Maine Coons

Al met al is de verzorging van een Maine Coon misschien wat intensiever dan bij sommige andere kattenrassen, maar met de juiste aanpak en regelmatige aandacht is het minder inspannend dan je zou denken. De beloning van een goed verzorgde Maine Coon met een prachtige vacht en een gelukkig karakter is absoluut de moeite waard!

Verzorgingstips voor Maine Coons:
1. Borstel de vacht wekelijks om klitten te voorkomen
2. Gebruik tijdens de ruiperiode een grovere kam om dode haren te verwijderen
3. Knip regelmatig de nagels om overmatig krabben te voorkomen
4. Reinig de oren en ogen met een vochtige doek of speciale reinigingsproducten
5. Zorg voor voldoende beweging en speeltijd

Voeding: Maine Coons hebben veel energie nodig

Maine Coons zijn zeer actieve katten met een hoge bewegingsdrang. Om aan hun energiebehoeften te voldoen, is het essentieel om hen de juiste voeding te geven. Het kiezen van hoogwaardig kattenvoer dat rijk is aan voedingsstoffen en energie is van groot belang.

Als het gaat om voeding, is het belangrijk om te investeren in voer van hoge kwaliteit dat is afgestemd op de behoeften van Maine Coons. Dit betekent dat het voer een hoog vleesaandeel moet bevatten en weinig suiker, conserveermiddelen en granen. Deze katten hebben een uitgebalanceerde voeding nodig om gezond en energiek te blijven. Zorg ervoor dat het voer voldoende voedingsstoffen bevat om aan hun energiebehoefte te voldoen.

Het is ook belangrijk om de hoeveelheid voer die aan de Maine Coon wordt gegeven af te stemmen op zijn levensfase, gezondheid en gewicht. Overvoeding kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen, terwijl ondervoeding kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Raadpleeg een dierenarts voor advies over de juiste hoeveelheid voer voor uw Maine Coon.

Tenslotte moeten snacks met mate worden gegeven om overgewicht te voorkomen. Hoewel een traktatie af en toe geen kwaad kan, is het belangrijk om erop te letten dat de calorie-inname van de Maine Coon in balans blijft. Kies voor gezonde en voedzame snacks die passen binnen een uitgebalanceerd dieet.

Een goede voeding is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van een Maine Coon. Door te zorgen voor de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheid voer, kunt u ervoor zorgen dat uw Maine Coon zich energiek en vitaal voelt.

Belangrijkste punten:

 • Maine Coons hebben grote hoeveelheden energie nodig vanwege hun hoge bewegingsdrang.
 • Kies voor hoogwaardig kattenvoer met een hoog vleesaandeel en weinig suiker, conserveermiddelen en granen.
 • Stem de hoeveelheid voer af op de levensfase, gezondheid en gewicht van uw Maine Coon.
 • Geef snacks met mate om overgewicht te voorkomen.
Maine Coon voeding

Geschiedenis: Amerikaanse showkatten

De oorsprong van Maine Coons is niet helemaal duidelijk, maar ze komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, specifiek uit de staat Maine. Er zijn verschillende verhalen en legendes over hun afkomst, maar waarschijnlijk stammen ze af van langharige scheepskatten uit Europa die zich mengden met lokale katten in Maine. Maine Coons werden al in de 18e eeuw op landelijke volksfeesten vergeleken met katten van andere boeren.

Geschiedenis van Maine Coons

De Maine Coon is een kattenras met een rijke geschiedenis. De naam “Coon” is vermoedelijk afgeleid van “racoon”, het Engelse woord voor wasbeer, vanwege de pluimstaart en het gestreepte uiterlijk van sommige katten. In de 19e eeuw waren Maine Coons erg populair als werkende katten op boerderijen en schepen vanwege hun grootte, kracht en kwaliteiten als jagers.

Eind 19e eeuw raakte het ras echter in de vergetelheid en dreigde zelfs uit te sterven. Gelukkig werd er in de jaren ’50 van de vorige eeuw een heropleving van het ras gezien, mede dankzij de inspanningen van verschillende fokkers die zich richtten op het behouden en verbeteren van de kenmerken van de Maine Coon.

In 1976 werd de Maine Coon officieel erkend door de Cat Fanciers’ Association (CFA) in de Verenigde Staten. Sindsdien is het ras steeds populairder geworden, zowel in Amerika als wereldwijd. Tegenwoordig worden Maine Coons vaak tentoongesteld op kattenshows vanwege hun unieke uiterlijk en charmante persoonlijkheden.

Het ontstaan van de Maine Coon

“De oorsprong van de Maine Coon is gehuld in mysterie en legendes. Een populair verhaal suggereert dat de Maine Coon het resultaat is van een romantische ontmoeting tussen een wasbeer en een huiskat. Hoewel dit verhaal natuurlijk niet waar kan zijn, draagt het bij aan de fascinatie en mystiek rondom dit prachtige kattenras.”

Kenmerken van de Maine Coon

De Maine Coon staat bekend om zijn imposante formaat, stevige bouw en vriendelijke karakter. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de belangrijkste kenmerken:

KenmerkOmschrijving
GrootteMaine Coons zijn een van de grootste kattenrassen ter wereld. Katers kunnen wel 9 kilogram wegen, terwijl poezen doorgaans iets lichter zijn.
VachtDe vacht van een Maine Coon is lang, dik en waterafstotend. De vacht vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen.
KarakterMaine Coons staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Ze zijn speels, nieuwsgierig en kunnen goed overweg met andere dieren en kinderen.
UiterlijkMaine Coons hebben een langwerpig lichaam, grote oren met pluimpjes, en een brede kop met expressieve ogen.

De geschiedenis van de Maine Coon is een mix van legendes en realiteit, maar één ding is zeker: deze majestueuze katten hebben hun plaats veroverd in de harten van kattenliefhebbers over de hele wereld.

Maine Coon kittens

Wanneer je op zoek bent naar een Maine Coon kitten, is het van groot belang om een betrouwbare fokker te vinden. Kies een fokker die voldoet aan alle gezondheidstests en die zorgt voor een goede socialisatie van de kittens. Een goede fokker zal ervoor zorgen dat de kittens op jonge leeftijd wennen aan verzorgende handelingen zoals kammen en borstelen. Hierdoor zullen ze later gemakkelijker te onderhouden zijn. Socialisatie is ook essentieel. De kittens moeten wennen aan verschillende geluiden, situaties en mensen, zodat ze kunnen uitgroeien tot zelfverzekerde volwassen katten.

“Een betrouwbare fokker zorgt voor gezonde, goed gesocialiseerde Maine Coon kittens.”

Wanneer je een Maine Coon kitten in huis neemt, is het belangrijk om je huis klaar te maken voor de komst van de nieuwe huisgenoot. Maak je huis kitten-proof door giftige planten te verwijderen en ervoor te zorgen dat er voldoende speelgoed en verstopplekken zijn. Dit zorgt ervoor dat de kitten veilig en comfortabel kan rondlopen in huis. Daarnaast is het van belang om voldoende tijd en aandacht te besteden aan de socialisatie van de kitten. Door de kitten kennis te laten maken met verschillende mensen en situaties, zal hij opgroeien tot een zelfverzekerde en goed aangepaste kat.

Maine Coon kittens

Voorkom ongewenst gedrag

Door zorgvuldige socialisatie en training kun je ongewenst gedrag bij Maine Coon kittens voorkomen. Leer de kitten bijvoorbeeld om aan de krabpaal te krabben in plaats van aan meubels. Introduceer de kitten ook aan de kattenbak en leer hem waar hij zijn behoeften moet doen. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens de opvoeding en altijd beloningsgerichte trainingsmethoden te gebruiken. Zo kun je een sterke band opbouwen met je Maine Coon kitten en hem helpen zich te ontwikkelen tot een goed opgevoede en gelukkige kat.

Maak je huis Maine Coon kitten proof

Voordat je een Maine Coon kitten in huis neemt, is het belangrijk om je huis kitten-proof te maken. Deze nieuwsgierige en ondeugende kittens hebben een veilige en stimulerende omgeving nodig om zich te ontwikkelen en te gedijen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om je huis klaar te maken voor je nieuwe Maine Coon kitten:

Zorg voor een giftige plantvrije omgeving

Maine Coons zijn nieuwsgierige wezens die graag op ontdekkingsreis gaan. Zorg ervoor dat je alle giftige planten uit je huis verwijdert of deze buiten bereik van je kitten plaatst. Sommige planten kunnen schadelijk zijn voor katten als ze eraan knabbelen, dus het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Bied voldoende speelgoed en verstopplekken

Maine Coon kittens zijn energiek en speels. Zorg ervoor dat je voldoende speelgoed hebt om hun behoefte aan mentale en fysieke stimulatie te vervullen. Denk aan speeltjes die hun natuurlijke jachtinstinct aanspreken, zoals verenstokken en speelmuisjes. Daarnaast vinden Maine Coons het heerlijk om zich te verstoppen en te rusten op hogere plekken, dus zorg voor kattentorens, krabpalen of plankjes waar ze kunnen klimmen en relaxen.

Laat je kitten wennen aan verschillende situaties en geluiden

Een goede socialisatie is essentieel voor een goed opgevoede Maine Coon kitten. Laat je kitten wennen aan verschillende situaties en geluiden in huis, zoals stofzuigen, de deurbel, of andere huiselijke geluiden. Op deze manier zal je kitten minder snel bang zijn en beter omgaan met veranderingen in de omgeving.

Door je huis kitten-proof te maken, creëer je een veilige en comfortabele omgeving waarin je Maine Coon kitten kan gedijen. Met voldoende speelgoed, verstopplekken en een goede socialisatie leg je de basis voor een gelukkige en evenwichtige kat.

Maine Coon kitten

Next, we’ll discuss the essential supplies you’ll need for your Maine Coon kitten.

Maine Coon benodigdheden

Om goed voor je Maine Coon te zorgen, zijn er een aantal essentiële benodigdheden die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je de volgende items in huis haalt:

 • Een stevige krabpaal: Maine Coons hebben de behoefte om te krabben, dus een krabpaal is essentieel om te voorkomen dat ze aan je meubels gaan krabben.
 • Voldoende speelgoed: Maine Coons zijn actieve katten en hebben veel speelgoed nodig om zich bezig te houden en hun energie kwijt te kunnen.
 • Een comfortabel mandje: Zorg voor een plekje waar je Maine Coon kan ontspannen en uitrusten. Een zacht mandje met een warme deken is ideaal.
 • Voer- en waterbakjes: Zorg voor voldoende voer- en waterbakjes, het liefst van keramiek of roestvrij staal. Dit voorkomt dat je Maine Coon plastic bakjes kapot kan bijten.
 • Een kattenbak: Voorzie je Maine Coon van een schone kattenbak waar hij zijn behoefte kan doen.

Naast deze benodigdheden is het belangrijk om kwalitatief hoogwaardig voer te geven dat afgestemd is op de behoeften van Maine Coons. Een evenwichtige voeding draagt bij aan de gezondheid van je kat. Zorg er ook voor dat je regelmatig de vacht van je Maine Coon borstelt om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden.

Maine Coon benodigdheden

Overzicht Maine Coon benodigdheden

Benodigdheden
Krabpaal
Speelgoed
Mandje
Voer- en waterbakjes
Kattenbak

Conclusie

Maine Coons zijn geliefde kattenrassen vanwege hun charmante karakter, indrukwekkende grootte en specifieke verzorgingsbehoeften. Deze speelse en intelligente katten hebben een natuurlijke affiniteit met water, wat hen uniek maakt. De vacht van een Maine Coon vereist regelmatige verzorging, maar dit kan gemakkelijk worden beheerd met regelmatig borstelen en aandacht tijdens de ruiperiode. Het voorzien van hoogwaardig voer dat voldoet aan hun energiebehoeften is essentieel voor een gezonde levensstijl.

Als je overweegt om een Maine Coon aan je familie toe te voegen, is het van groot belang om een betrouwbare fokker te vinden die voldoet aan de gezondheidsvereisten en goede socialisatie van de kittens. Het zorgen voor een veilige en stimulerende omgeving, zoals het kitten-proof maken van je huis, is ook cruciaal voor een harmonieuze integratie van de nieuwe aanwinst. Maine Coons kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, en staan bekend om hun goede omgang met andere dieren en kinderen.

Kortom, de Maine Coon is een fantastisch kattenras dat veel liefde en genegenheid biedt. Met hun eigenzinnige persoonlijkheid en unieke uiterlijk zijn ze een waardevolle aanvulling op elk huishouden. Houd er echter rekening mee dat deze katten specifieke verzorging en aandacht vereisen om een lang, gelukkig en gezond leven te leiden. Als je bereid bent om tijd en moeite te investeren in de verzorging van een Maine Coon, zul je zeker kunnen genieten van de vele prachtige momenten die je samen zult delen.

Veelgestelde vragen over de Maine Coon

Wat maakt de Maine Coon zo’n populair kattenras?

Maine Coons zijn populair vanwege hun natuurlijkheid, robuustheid en leuke karakter. Ze zijn speels, intelligent en houden van water.

Zijn Maine Coons geschikt voor mensen die buitenshuis werken?

Ja, Maine Coons zijn geschikt voor mensen die buitenshuis werken. Ze hebben wel voldoende beweging nodig, zelfs als ze binnenshuis worden gehouden.

Wat is het karakter van de Maine Coon?

Maine Coons zijn liefdevol, gezellig en speels. Ze zijn intelligent en kunnen zelfs trucjes aanleren, zoals apporteren. Daarnaast zijn ze spraakzaam en hebben ze een schattig gespin en gemiauw. Ze zijn makkelijk in de omgang, gaan goed om met andere dieren en kinderen, en kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden.

Hoe groot en zwaar zijn Maine Coons?

Maine Coons zijn grote katten met een gespierd lichaam en brede borstkas. Ze wegen gemiddeld 6 tot 8 kilogram, waarbij katers meestal zwaarder zijn dan poezen.

Hoe ziet de vacht van een Maine Coon eruit?

De vacht van Maine Coons is waterafstotend en bestaat uit een dikke ondervacht, vaste dekvacht en een borstelige staart. Ze hebben ook grote, spitse oren met kwastjes aan het uiteinde.

Hoe moet ik de vacht van een Maine Coon verzorgen?

De vacht van Maine Coons vereist regelmatige verzorging. Het wordt aanbevolen om de vacht wekelijks te borstelen om klitten te voorkomen, en tijdens de ruiperiode wat extra aandacht te geven. Daarnaast moeten ook de nagels worden geknipt en de oren en ogen worden schoongemaakt.

Welke voeding hebben Maine Coons nodig?

Maine Coons hebben een hoge bewegingsdrang en activiteit, dus ze hebben grote hoeveelheden energie nodig. Kies voor hoogwaardig kattenvoer met een hoog vleesaandeel en weinig suiker, conserveermiddelen en granen. De hoeveelheid voer hangt af van de levensfase, gezondheid en het gewicht van de kat.

Wat is de geschiedenis van de Maine Coon?

De oorsprong van Maine Coons is niet helemaal duidelijk, maar ze komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, specifiek uit de staat Maine. Ze stammen waarschijnlijk af van langharige scheepskatten uit Europa die zich mengden met lokale katten in Maine.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een Maine Coon kitten?

Bij de aankoop van een Maine Coon kitten is het belangrijk om een betrouwbare fokker te vinden die voldoet aan gezondheidstests en goede socialisatie van de kittens. Maine Coon kittens moeten op jonge leeftijd wennen aan verzorgende handelingen, zoals kammen en borstelen.

Hoe maak ik mijn huis kitten-proof voor een Maine Coon?

Voordat je een Maine Coon kitten in huis neemt, is het belangrijk om je huis kitten-proof te maken. Dit omvat het verwijderen van giftige planten, zorgen voor voldoende speelgoed en verstopplekken, en het kitten laten wennen aan verschillende situaties en geluiden. Socialisatie is essentieel voor een goed opgevoede Maine Coon kitten.

Welke benodigdheden zijn nodig voor een Maine Coon?

Voor de verzorging van een Maine Coon zijn enkele benodigdheden nodig, zoals een stevige krabpaal, voldoende speelgoed, een mandje, voer- en waterbakjes, en een kattenbak. Daarnaast is het belangrijk om kwalitatief hoogwaardig voer te geven dat is afgestemd op de behoeften van Maine Coons.

Bekijk ook de volgende kattenrassen

Donskoy
Turkse Angora
Britse Korthaar
Amerikaanse Korthaar
Foto van Lisette
Lisette

Mijn naam is Lisette en ik woon samen met mijn twee pluizige Ragdolls, Luna en Stella. Katten zijn fascinerende wezens en ik ben elke dag weer verbaasd over hun intelligentie en vindingrijkheid. Bij Huisdierheld schrijf ik over alles wat je moet weten om jouw katachtige vriend gelukkig en gezond te houden!

Past een Maine Coon bij jou?

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey

Omgang met andere huisdieren

Niet aanbevolen
Goed met andere huisdieren

Verzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Miauwen

Weinig miauwen
Veel miauwen

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Gezondheid

Veel problemen
Weinig problemen

Speelsheid

Continu spelen
Heeft behoefte aan rust

Laatste artikelen over katten

Top 5 beste koelmat kat: Verkoeling & comfort
Top 5 beste tondeuses voor katten – Vergelijk nu
Optimaal nierdieet kat: Topkeuzes & tips
Topkeuze beste vlooiendruppels kat – Koopadvies
Top 5 beste natvoer senior kat – Gezonde keuzes