gekko als huisdier

Gekko als huisdier: Perfecte Reptiel Keuze

Denk je erover om een gekko als huisdier te nemen? Gekko’s zijn fascinerende reptielen die gehouden kunnen worden in een terrarium. Ze komen in verschillende soorten voor, elk met hun eigen specifieke verzorgingsbehoeften. Door het terrarium op de juiste manier in te richten en de gekko van de juiste voeding te voorzien, kun je zorgen voor een gelukkig en gezond huisdier.

Het terrarium voor een gekko moet worden ingericht op basis van het oorspronkelijke leefgebied van de gekko, of het nu een woestijn is of een tropisch bos. Er zijn gekko’s die in bomen leven en andere die zich voornamelijk op de bodem bevinden. Het is essentieel om vooraf informatie in te winnen over de specifieke behoeften van de gekko die je wilt houden.

Het terrarium moet worden voorzien van verschillende elementen, zoals zonneplekken, schuilplaatsen en voldoende ruimte om te klimmen en te graven. Afhankelijk van de gekko’s leefgebied kan het terrarium hoog of laag worden ingericht. Daarnaast is het belangrijk om een goede overkapping te hebben om ontsnapping te voorkomen.

De voeding van gekko’s bestaat voornamelijk uit insecten, zoals pissebedden, sprinkhanen en krekels. Het dieet moet gevarieerd zijn om voedingstekorten te voorkomen. Daarnaast moeten de insecten worden bestrooid met calcium- en vitaminenpoeder voor een goede gezondheid van de gekko. Dagelijkse schoonmaak van het terrarium en regelmatige gezondheidscontroles zijn eveneens belangrijk voor het welzijn van je gekko.

In deze handleiding zullen we dieper ingaan op de verzorging, het terrarium, de voeding en de gezondheid van gekko’s. We zullen ook ingaan op waar je een gekko kunt kopen en hoe je ze op de juiste manier kunt hanteren. Laten we beginnen met het ontdekken van de fascinerende wereld van gekko’s als huisdier.

Belangrijkste punten

 • Gekko’s zijn geschikte huisdieren die in een terrarium gehouden worden.
 • Het terrarium moet worden ingericht op basis van het oorspronkelijke leefgebied van de gekko.
 • Verschillende elementen, zoals zonneplekken en schuilplaatsen, moeten aanwezig zijn in het terrarium.
 • Gekko’s moeten gevoed worden met een gevarieerd dieet van insecten en calcium- en vitaminenpoeder.
 • Regelmatige schoonmaak en gezondheidscontroles zijn essentieel voor het welzijn van de gekko.

Terrarium inrichting voor gekko’s

Het creëren van een geschikt terrarium voor je gekko is essentieel voor hun gezondheid en welzijn. Het terrarium moet worden ingericht op basis van het oorspronkelijke leefgebied van de gekko om een comfortabele en natuurlijke omgeving te bieden waarin ze kunnen gedijen.

Voor boomlevende gekko’s, zoals de kameleon gekko, zijn grote takken en klimmogelijkheden van cruciaal belang. Dit stelt ze in staat om hun natuurlijke gedrag uit te voeren en te genieten van hun omgeving. Het toevoegen van planten en kurk op de achterwand biedt extra klim- en verstopmogelijkheden voor deze gekko’s.

Voor grondlevende gekko’s, zoals de luipaardgekko, moeten er voldoende stenen, boomstronken en gedroogde bladeren aanwezig zijn om schuil- en verstopplaatsen op en nabij de bodem te creëren. Deze gekko’s voelen zich veilig wanneer ze in de buurt van de grond kunnen schuilen.

Het is belangrijk om zware elementen, zoals takken en stenen, direct op de bodem van het terrarium te plaatsen om kantelen te voorkomen. Zorg ervoor dat er voldoende schuilplaatsen zijn in zowel de warme als koele zones van het terrarium, zodat de gekko zich kan terugtrekken en comfortabel kan voelen in elke temperatuurzone.

De juiste bodembedekking is ook belangrijk voor het welzijn van je gekko. Afhankelijk van het oorspronkelijke leefgebied van de gekko, kan de bodembedekking bestaan uit kokosvezel, orchideeënaarde of calciumzand. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de bodem droog en schoon blijft om schimmelinfecties te voorkomen.

Temperatuur en luchtvochtigheid voor gekko’s

De temperatuur in het terrarium van een gekko moet worden aangepast aan de behoeften van de specifieke soort. Overdag moeten de temperaturen tussen de 25-35 graden Celsius liggen, terwijl ‘s nachts de temperaturen tussen de 20-25 graden Celsius kunnen dalen. Een warmtelamp kan worden gebruikt om een zonneplek te creëren waar de gekko zich kan koesteren aan de warmte. Daarnaast moeten er koelere plekken aanwezig zijn waar de gekko kan schuilen voor de hitte.

De luchtvochtigheid in het terrarium kan variëren afhankelijk van de gekko’s natuurlijke leefgebied. Sommige gekko’s leven in droge woestijnomgevingen en hebben een luchtvochtigheid van 40-60% nodig, terwijl andere soorten uit vochtige tropische gebieden een hogere luchtvochtigheid van 70-90% vereisen. Een hygrometer kan worden gebruikt om de luchtvochtigheid te controleren.

Het terrarium moet ook worden voorzien van voldoende drinkwater en een waterschaal om uitdroging te voorkomen.

gekko luchtvochtigheid
Soort gekkoTemperatuurLuchtvochtigheid
Droge woestijngekko25-35 graden Celsius40-60%
Vochtige tropische gekko25-35 graden Celsius70-90%

Voeding voor gekko’s

Gekko’s zijn insecteneters en hebben een gevarieerd dieet nodig om te gedijen in gevangenschap. Het is essentieel om hun voeding af te stemmen op hun natuurlijke dieet om voedingstekorten te voorkomen. Het voeden van gekko’s met een gevarieerd aanbod van insecten is de sleutel tot hun gezondheid en welzijn.

Geschikte voeding voor gekko’s

De belangrijkste voedselbron voor gekko’s zijn insecten. Ze voeden zich graag met kleine prooien zoals pissebedden, sprinkhanen, krekels en vliegen. Het is belangrijk om insecten van hoge kwaliteit te voeren die gekweekt zijn op een gezonde en voedzame voeding. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de insecten vrij zijn van pesticiden of andere schadelijke chemicaliën.

Om ervoor te zorgen dat gekko’s alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen, is het belangrijk om hun prooien te bestrooien met calcium- en vitaminenpoeder. Dit helpt bij het bevorderen van een goede botgezondheid, groei en reproductie.

Hydratatie en schoon drinkwater

Gekko’s hebben, net als andere dieren, toegang tot schoon drinkwater nodig. Je kunt een ondiepe schaal met water in het terrarium plaatsen, zodat ze kunnen drinken wanneer ze dorst hebben. Het water moet regelmatig worden ververst om hygiëne te behouden.

Hygiëne van het terrarium

Het is belangrijk om dagelijks het terrarium schoon te maken en voedselresten en uitwerpselen te verwijderen. Het achterlaten van voedselresten kan leiden tot bacteriële groei en een ongezonde leefomgeving voor de gekko’s. Een schoon terrarium bevordert de gezondheid en het welzijn van de gekko’s, en voorkomt de groei van schadelijke bacteriën.

gekko voeding
InsectVoedingswaardeGeschikt voor
PissebeddenHoog in eiwitten en vezelsPrimair voedsel voor veel gekko-soorten
SprinkhanenRijk aan eiwitten en vitaminenGeschikt voor gekko’s van verschillende grootte
KrekelsHoog in eiwitten en vettenGeschikt voor grotere gekko-soorten

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle gekko’s dezelfde voeding nodig hebben. Informeer jezelf over het dieet van je specifieke gekko-soort om ervoor te zorgen dat je tegemoet komt aan hun individuele voedingsbehoeften.

Zorg ervoor dat je altijd verse en gezonde insecten voedt aan je gekko’s en dat je regelmatig hun dieet aanpast. Door de juiste voeding te bieden, draag je bij aan de gezondheid en vitaliteit van je gekko’s.

Gezondheid van gekko’s

Gekko’s kunnen verschillende gezondheidsproblemen ervaren, zoals uitwendige en inwendige parasieten, onvolledige vervelling, constipatie en metabole botziekte. Het is belangrijk om regelmatig het terrarium en de gekko’s te controleren op tekenen van ziekte en om vroegtijdig in te grijpen indien nodig. Het is ook aan te bevelen om regelmatig mestonderzoeken uit te voeren om inwendige parasieten te detecteren en te behandelen. Bij gezondheidsproblemen is het raadzaam om een gespecialiseerde dierenarts te raadplegen die ervaring heeft met reptielen.

gekko gezondheid

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij gekko’s

 • Uitwendige parasieten, zoals mijten en luizen, kunnen de huid en schubben van de gekko aantasten. Ze kunnen jeuk, irritatie en infecties veroorzaken. Regelmatige inspectie van de gekko en het terrarium helpt om deze parasieten tijdig te ontdekken en te behandelen.
 • Inwendige parasieten zoals wormen kunnen de spijsvertering en algehele gezondheid van de gekko negatief beïnvloeden. Mestonderzoek kan helpen om worminfecties tijdig op te sporen en te behandelen.
 • Onvolledige vervelling kan optreden wanneer de gekko problemen heeft met het afschudden van de oude huid. Dit kan leiden tot huidproblemen en verlies van eetlust. Zorg voor de juiste vochtigheidsgraad in het terrarium om onvolledige vervelling te voorkomen.
 • Constipatie kan voorkomen bij gekko’s als gevolg van een onjuist dieet, uitdroging of obstipatie van de darmen. Een vezelrijk dieet en voldoende water worden aanbevolen om constipatie te voorkomen.
 • Metabole botziekte is een aandoening waarbij de gekko calcium en andere essentiële voedingsstoffen niet goed kan opnemen, wat kan leiden tot zwakke botten, misvormingen en andere gezondheidsproblemen. Zorg voor voldoende calcium in het dieet en de juiste UV-verlichting om metabole botziekte te voorkomen.

Preventie en behandeling

Om de gezondheid van je gekko te waarborgen, is het belangrijk om regelmatig het terrarium te reinigen, de gekko te observeren op tekenen van ziekte en de juiste voeding en omgevingsomstandigheden te bieden. Indien nodig kun je een gespecialiseerde dierenarts raadplegen voor een grondige diagnose en behandeling van gezondheidsproblemen. Een goede verzorging en aandacht zorgen ervoor dat je gekko gezond en gelukkig blijft.

Aanschaf van een gekko

Als je geïnteresseerd bent om een gekko als huisdier te hebben, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de aanschaf ervan. Bij het kopen van een gekko moet je letten op de gezondheid en de herkomst van het dier. Het is raadzaam om gekko’s te kopen bij erkende fokkers of gespecialiseerde reptielenzaken, waar je kunt vertrouwen op de kwaliteit van de gekko’s en de expertise van de verkoper.

gekko kopen

Prijzen voor gekko’s kunnen variëren, afhankelijk van de gekko-soort en de leeftijd. Het is belangrijk om te weten dat goedkopere gekko’s mogelijk niet van de beste kwaliteit zijn en dat er mogelijk gezondheidsproblemen zijn waar je later mee te maken kunt krijgen. Het is dus verstandig om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de algemene gezondheidstoestand van de gekko voordat je deze koopt.

Naast de kwaliteit van de gekko, is het ook belangrijk om te letten op de informatie en ondersteuning die de verkoper biedt. Een goede verkoper zal je voorzien van gedetailleerde informatie over de specifieke behoeften van de gekko en je helpen bij het maken van de juiste keuzes met betrekking tot het terrarium, de voeding en de verzorging.

Tenslotte, voordat je een gekko aanschaft, is het essentieel om te zorgen voor een goed ingericht terrarium waar de gekko in kan worden gehuisvest. Een goed ingericht terrarium biedt de gekko de juiste omgeving om comfortabel te kunnen leven. Dit omvat onder andere het bieden van voldoende schuilplaatsen, klimmogelijkheden en de juiste temperatuur- en luchtvochtigheidsniveaus.

Verzorging en hanteren van gekko’s

Het verzorgen van gekko’s omvat het dagelijks schoonmaken van het terrarium, het voeden van de gekko’s en het controleren van hun gezondheid. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van gekko’s, omdat ze geen knuffeldieren zijn en niet graag opgetild worden. Het is raadzaam om ze te laten wennen aan je aanwezigheid en hen stilaan aan te raken en op te pakken voor noodzakelijke handelingen, zoals het schoonmaken van het terrarium.

Het is belangrijk om de staart van de gekko nooit vast te pakken, omdat ze deze kunnen afwerpen als verdedigingsmechanisme. Kinderen moeten altijd onder toezicht staan bij het hanteren van gekko’s.

Tips voor het hanteren van gekko’s:

 • Wees geduldig en rustig bij het benaderen van de gekko.
 • Laat de gekko wennen aan je aanwezigheid door rustig in de buurt van het terrarium te zijn.
 • Begin met het aanraken van de gekko met een langzaam en voorzichtig gebaar.
 • Pak de gekko op door je hand onder de buik te plaatsen en deze voorzichtig op te tillen.
 • Vermijd het vastpakken van de staart, omdat deze kan afbreken.
 • Houd de gekko dicht bij de grond om valpartijen te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat gekko’s wilde dieren zijn en hun eigen unieke persoonlijkheden hebben. Respecteer hun grenzen en forceer geen interactie als ze er niet klaar voor zijn. Met tijd en geduld kunnen gekko’s wennen aan menselijke aanwezigheid en kunnen ze lichte hantering tolereren voor noodzakelijke verzorgingstaken.

gekko verzorging

Terrarium inrichting voor luipaardgekko’s

Wanneer je een luipaardgekko als huisdier wilt houden, is het belangrijk om het terrarium op de juiste manier in te richten. Een goed ingericht terrarium biedt een comfortabele en natuurlijke omgeving voor je luipaardgekko om in te leven. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij het inrichten van het terrarium.

Terrariumafmetingen

Het terrarium moet voldoende ruimte bieden voor je luipaardgekko om zich vrij te kunnen bewegen. De minimale afmetingen voor een luipaardgekko-terrarium zijn een hoogte en breedte van 40 centimeter en een lengte van 60 centimeter. Dit biedt genoeg ruimte voor de luipaardgekko om te klimmen, zich te verstoppen en te jagen op prooien.

Bodembedekking

De bodembedekking in het luipaardgekko-terrarium moet aansluiten bij de natuurlijke leefomgeving van de luipaardgekko. Geschikte opties zijn beukensnippers, schorssnippers of kokosvezels. Deze bodembedekking zorgt ervoor dat de luipaardgekko zich comfortabel voelt en biedt een goede grip tijdens het bewegen.

Inrichtingselementen

InrichtingselementenFunctie
Stenen en keienCreëren van een rotsachtige omgeving en dienen als schuil- en verstopplaats
Takken en klimmogelijkhedenBieden van klimmogelijkheden en een natuurlijke omgeving
SchuilplaatsenCreëren van veilige plekken waar de luipaardgekko zich kan verstoppen
Kunstmatige plantenBieden van extra beschutting en verrijking van de omgeving

Temperatuur en verlichting

De temperatuur in het luipaardgekko-terrarium moet worden gehandhaafd tussen 25-35 graden Celsius overdag en tussen 20-25 graden Celsius ‘s nachts. Het gebruik van warmtelampen en UV-B-lampen helpt bij het creëren van de juiste temperatuur en verlichting. De warmtelamp zorgt voor de benodigde warmte, terwijl de UV-B-lamp zorgt voor de benodigde UV-straling die essentieel is voor de gezondheid van de luipaardgekko.

Tip: Zorg ervoor dat deze lampen op de juiste afstand van de luipaardgekko geplaatst worden om oververhitting of verbranding te voorkomen.

Drinkbakje

Elk luipaardgekko-terrarium moet voorzien zijn van een schoon en gevuld drinkbakje. Dit zorgt ervoor dat de luipaardgekko altijd toegang heeft tot vers water, wat essentieel is voor hun hydratatie.

Met een goed ingericht terrarium kan je luipaardgekko zich thuis voelen en genieten van een comfortabele leefomgeving die aansluit bij zijn natuurlijke behoeften.

Luipaardgekko

Voeding en verzorging van luipaardgekko’s

Luipaardgekko’s zijn fascinerende reptielen die specifieke voeding en verzorging nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. In dit gedeelte ontdek je wat ze moeten eten, hoe het terrarium schoon te houden en hoe je hun algehele welzijn kunt waarborgen.

Voeding

Een gevarieerd dieet is essentieel voor de gezondheid van luipaardgekko’s. Deze diersoorten voeden zich hoofdzakelijk met insecten, zoals pissebedden, sprinkhanen en krekels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de insecten die je aan je luipaardgekko geeft, van goede kwaliteit zijn. Een gevarieerd dieet helpt voedingstekorten te voorkomen en biedt een breed scala aan voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Daarnaast is het raadzaam om calcium- en vitaminenpoeder te gebruiken om de voeding van de luipaardgekko’s aan te vullen. Strooi een kleine hoeveelheid poeder op de insecten voordat je ze aan de gekko voert. Deze supplementen bevorderen sterke botten en ondersteunen de algemene gezondheid van de gekko’s.

Verzorging

Het terrarium van luipaardgekko’s moet regelmatig worden schoongemaakt en de bodembedekking moet worden ververst om een hygiënische omgeving te behouden. De exacte frequentie van het schoonmaken kan variëren, afhankelijk van de grootte van het terrarium en het aantal gekko’s dat je hebt. Over het algemeen wordt aanbevolen om het terrarium minstens één keer per maand grondig schoon te maken.

Daarnaast is het belangrijk om de gezondheid van je luipaardgekko’s regelmatig te controleren. Let op tekenen van ziekte, zoals veranderingen in eetlust, gewichtsverlies, zwellingen of andere ongewone symptomen. Bij twijfel is het altijd raadzaam om een gespecialiseerde dierenarts te raadplegen die ervaring heeft met reptielen.

luipaardgekko

Door goed voor je luipaardgekko’s te zorgen en ze het juiste dieet te geven, kun je hun welzijn optimaliseren en ervoor zorgen dat ze gezond en actief blijven. Vergeet niet om regelmatig de voeding en het terrarium te controleren en indien nodig aanpassingen te maken om aan de behoeften van je luipaardgekko’s te voldoen.

Conclusie

Gekko’s kunnen geschikte huisdieren zijn voor wie bereid is de specifieke zorg en aandacht te bieden die deze reptielen vereisen. Het is essentieel om vooraf grondig onderzoek te doen naar de specifieke behoeften van de gekko-soort die je wilt houden. Het is van groot belang dat het terrarium zorgvuldig wordt ingericht, aangepast aan het oorspronkelijke leefgebied van de gekko. Dit omvat het creëren van de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en een gevarieerd dieet.

Het hanteren van gekko’s vraagt om voorzichtigheid en respect vanwege hun gevoeligheid en natuurlijke verdedigingsmechanismen. Het is belangrijk om langzaam te wennen aan de gekko en geleidelijk aan te raken en op te tillen, vooral voor noodzakelijke handelingen zoals het schoonmaken van het terrarium. Daarnaast moeten gekko’s altijd de ruimte hebben om zich terug te trekken en te schuilen wanneer ze zich niet op hun gemak voelen.

Met de juiste zorg en aandacht kunnen gekko’s waardevolle en interessante huisdieren zijn. Ze kunnen fascinerende wezens zijn om te observeren en kunnen een gevoel van verwondering en verbinding met de natuur oproepen. Door de gekko te voorzien van een goed ingericht terrarium en te voldoen aan hun specifieke behoeften, kunnen ze gedijen en een unieke toevoeging zijn aan het huishouden.

Dus als je bereid bent om de tijd en energie te investeren in de zorg voor een gekko, zal je beloond worden met een boeiend huisdier dat je veel vreugde en fascinatie zal brengen.

Veelgestelde vragen

Kan ik een gekko als huisdier houden?

Ja, gekko’s kunnen geschikte huisdieren zijn die in een terrarium worden gehouden.

Hoe moet ik een terrarium voor een gekko inrichten?

Het terrarium moet worden ingericht op basis van het oorspronkelijke leefgebied van de gekko. Voor boomlevende gekko’s moeten er grote takken en klimmogelijkheden aanwezig zijn. Voor grondlevende gekko’s moeten er stenen, boomstronken en gedroogde bladeren aanwezig zijn.

Wat is de juiste temperatuur en luchtvochtigheid voor gekko’s?

De temperatuur moet tussen de 25-35 graden Celsius liggen overdag en tussen de 20-25 graden Celsius ‘s nachts. De luchtvochtigheid hangt af van het natuurlijke leefgebied van de gekko.

Wat moeten gekko’s eten?

Gekko’s moeten worden gevoed met een gevarieerd dieet van insecten, zoals pissebedden, sprinkhanen en krekels. Het dieet moet worden aangevuld met calcium- en vitaminenpoeder.

Welke gezondheidsproblemen kunnen gekko’s hebben?

Gekko’s kunnen verschillende gezondheidsproblemen ervaren, zoals uitwendige en inwendige parasieten, onvolledige vervelling, constipatie en metabole botziekte.

Waar kan ik een gekko kopen?

Het is raadzaam om een gekko te kopen bij fokkers of gespecialiseerde reptielenzaken.

Hoe moet ik een gekko verzorgen en hanteren?

Het dagelijks schoonmaken van het terrarium, voeden van de gekko’s en controleren van hun gezondheid zijn belangrijk. Bij het hanteren van gekko’s moet voorzichtigheid worden betracht en kinderen moeten onder toezicht staan.

Hoe moet ik een terrarium voor luipaardgekko’s inrichten?

Het terrarium moet een hoogte en breedte hebben van minimaal 40 centimeter en een lengte van 60 centimeter. Stenen, keien en schuil- en verstopplaatsen moeten aanwezig zijn.

Wat moeten luipaardgekko’s eten en hoe verzorg ik ze?

Luipaardgekko’s moeten worden gevoed met een gevarieerd dieet van insecten en het terrarium moet regelmatig worden schoongemaakt.

Wat is de conclusie over gekko’s als huisdieren?

Gekko’s kunnen geschikte huisdieren zijn, mits ze de juiste verzorging en een goed ingericht terrarium krijgen.

Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Gerelateerde artikelen
Kameleon als huisdier: Verzorgingstips 2024
Alles over een hagedis als huisdier – Tips & Info
Alles over een Slang als Huisdier – Zorg & Tips
Top Huisdieren Lijst – Vind Jouw Perfecte Maatje
Schildpad als huisdier: Tips voor verzorging
Laatste artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL
Vind De Beste Hondenverzekering van 2024!