Javaanse kat uiterlijk

Javaanse Kat

Wist je dat de Javaanse kat, ook wel bekend als de Javanese Cat, een bijzonder kattenras is met unieke karaktereigenschappen en specifieke verzorgingsbehoeften? In dit artikel zullen we alles bespreken over de Javaanse kat, inclusief hun afkomst, karakter, uiterlijk, opvoeding, verzorging, voeding, mogelijke ziektes en meer. Of je nu al een fan bent van dit ras of gewoon nieuwsgierig bent, je zult zeker veel interessante feiten ontdekken. Laten we beginnen!

Belangrijkste conclusies:

 • De Javaanse kat is een kattenras met een uniek karakter en specifieke verzorgingsbehoeften.
 • De afkomst van de Javaanse kat ligt in Amerika, ondanks zijn naam.
 • Het karakter van de Javaanse kat kan het best omschreven worden als sociaal en zelfverzekerd.
 • De Javaanse kat heeft een slank en elegant uiterlijk met een halflange vacht.
 • De opvoeding van een Javaanse kat vereist aandacht en socialisatie.

De afkomst van de Javanees: Amerika

De Javaanse kat is een kattenras dat zijn oorsprong vindt in Amerika, ondanks de naam die doet vermoeden dat het ras uit Java komt. Het ras is ontstaan rond 1950 door een doelbewuste kruising tussen een Balinees en een Colorpoint Shorthair. Hoewel sommige organisaties de Javaanse kat nog steeds als een variant van de Balinese kat beschouwen, is de Javaanse kat in 1979 erkend als een officieel ras. De kittens van de Javaanse kat lijken op Siamese kittens, maar hun vacht is langer en dikker en ze hebben andere kleuren.

In de afbeelding hierboven zie je een prachtige Javaanse kat die het ras vertegenwoordigt.

Het karakter: sociaal en zelfverzekerd

Het karakter van de Javaanse kat kan het best omschreven worden als sociaal en zelfverzekerd. Deze kat is niet bang voor nieuwe dingen en is nieuwsgierig van aard. Ze zijn erg sociaal en hechten zich sterk aan hun baasje. De Javaanse kat is een echte gezinskat en kan goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn energiek en speels, en vinden het leuk om zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te worden. De Javaanse kat heeft een luide stem en laat graag van zich horen. Ze kunnen goed alleen zijn, maar geven de voorkeur aan gezelschap.

Het uiterlijk: slank en lang

De Javaanse kat staat bekend om zijn slanke en langwerpige lichaamsbouw. Met hun lange poten kunnen ze elegant bewegen en snel rennen. Het ras heeft een uniek uiterlijk met een wigvormige kop en grote, puntige oren. Deze kenmerken geven de Javaanse kat een expressieve uitstraling.

Wat de vacht betreft, heeft de Javaanse kat een halflange vacht die zijdezacht aanvoelt. De vachtkleur kan variëren, maar de meest voorkomende kleuren zijn chocolade, blauw, crème en lilac. Door hun elegante vacht en sierlijke verschijning maken Javaanse katten altijd een indrukwekkende indruk.

Javaanse kat uiterlijk

Belangrijkste kenmerken van het uiterlijk:

 1. Slank en lang lichaam
 2. Lange poten
 3. Wigvormige kop
 4. Grote, puntige oren
 5. Halflange, zijdezachte vacht
 6. Verschillende kleuren mogelijk
 7. Helder groene, amandelvormige ogen

De Javaanse kat heeft een unieke uitstraling die bewondering oproept. Met zijn elegante verschijning en opvallende kenmerken is dit ras een lust voor het oog.

De opvoeding: socialisatie is belangrijk

Als je een Javaanse kat in huis neemt, is het essentieel om aandacht te besteden aan de opvoeding en socialisatie ervan. Een goede socialisatie legt de basis voor het gedrag en welzijn van je kat. Het is daarom belangrijk om een kitten bij een erkende fokker te kopen die ervoor zorgt dat de socialisatieperiode goed verloopt.

Tijdens de socialisatieperiode moet het kitten wennen aan verschillende mensen, andere huisdieren en nieuwe situaties. Dit kan gedaan worden door het kitten geleidelijk aan nieuwe ervaringen te laten opdoen en positieve associaties te creëren. Speel regelmatig met je kitten en introduceer hem aan vrienden en familieleden. Dit helpt de kat vertrouwd te raken met verschillende mensen en situaties.

Een ervaren fokker kan je ook waardevolle adviezen geven over de opvoeding en training van je Javaanse kat. Ze kunnen je helpen met het juiste voedingsadvies, zindelijkheidstraining en het aanleren van gewenst gedrag. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven in de opvoeding, zodat je kat zich kan ontwikkelen tot een goed gemanierd en sociaal dier.

Een goed opgevoede en gesocialiseerde Javaanse kat zal zich comfortabel voelen in verschillende situaties en relaties kunnen opbouwen met andere huisdieren en mensen. Dit draagt bij aan een gelukkig en evenwichtig leven voor zowel jou als je kat.

Naast de socialisatie is het ook belangrijk om de gezondheidszorg van je Javaanse kat serieus te nemen. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, vaccinaties, en preventieve behandelingen zoals ontworming en vlooienbestrijding zijn essentieel voor het welzijn van je kat.

Belangrijke punten bij de opvoeding van een Javaanse kat:

 • Zorg voor een goede socialisatieperiode en laat je kitten wennen aan verschillende situaties en mensen.
 • Speel regelmatig met je kitten en introduceer hem aan vrienden en familieleden.
 • Volg het advies van een ervaren fokker en zorg voor een goede gezondheidszorg.
Javaanse kat opvoeding
Belangrijke punten bij de opvoeding van een Javaanse kat:
Zorg voor een goede socialisatieperiode en laat je kitten wennen aan verschillende situaties en mensen.
Speel regelmatig met je kitten en introduceer hem aan vrienden en familieleden.
Volg het advies van een ervaren fokker en zorg voor een goede gezondheidszorg.

De verzorging: meerdere malen per week

De Javaanse kat heeft een halflange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en vilt te voorkomen. Het borstelen van de vacht is niet alleen belangrijk om het mooi en glanzend te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat de kat geen last krijgt van klitten of vilt. Dit kan pijnlijk zijn voor de kat en kan leiden tot huidirritatie.

Het knippen van de nagels is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Javaanse kat. Dit voorkomt dat de nagels te lang worden en kunnen blijven haken in tapijten, meubels of kleding. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het knippen van de nagels en de juiste technieken te gebruiken om de kat niet te verwonden.

Naast het borstelen en knippen van de nagels is het belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken. Dit voorkomt de ophoping van vuil en overtollig oorsmeer, wat kan leiden tot oorinfecties. Gebruik een milde oorreiniger die speciaal is ontwikkeld voor katten en een zachte doek of wattenstaafje om de oren voorzichtig schoon te maken.

Hoewel katten erom bekend staan dat ze zichzelf schoonhouden, kan het af en toe nodig zijn om je Javaanse kat een bad te geven. Dit kan nodig zijn als de kat bijvoorbeeld in iets vies is terechtgekomen of als de vacht erg vies of vet is geworden. Gebruik milde, speciaal voor katten ontwikkelde shampoo en zorg ervoor dat je de kat grondig uitspoelt om zeepresten te voorkomen.

Tenslotte is ook tandverzorging een belangrijk aspect van de verzorging van de Javaanse kat. Net als bij mensen kunnen katten tandproblemen krijgen, zoals tandplak en tandsteen. Door dagelijks de tanden van je Javaanse kat te poetsen met een speciale kattentandpasta en tandenborstel kun je tandproblemen voorkomen en de mondgezondheid van je kat bevorderen.

Javaanse kat verzorging
VerzorgingsaspectFrequentie
Vacht borstelenMeerdere malen per week
Nagels knippenOm de paar weken
Oren schoonmakenWekelijks
Bad gevenIndien nodig
Tanden poetsenDagelijks

De voeding: zorg voor een gebalanceerd dieet

De Javaanse kat heeft een gebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven en optimaal te functioneren. Een goede voeding is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van jouw kat. Het is belangrijk om te zorgen voor voeding die specifiek is afgestemd op de voedingsbehoeften van de Javaanse kat.

Hoogwaardig kattenvoer dat speciaal is samengesteld voor Javaanse katten is een goede keuze. Dit voer bevat de juiste balans van eiwitten, vetten, koolhydraten en essentiële voedingsstoffen die jouw kat nodig heeft om gezond te blijven. Vlees en vis zijn belangrijke bronnen van dierlijke eiwitten en vetten voor de Javaanse kat, dus zorg ervoor dat deze ingrediënten aanwezig zijn in het voer dat je kiest.

Naast de juiste voedingsstoffen is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende water, vitamines en mineralen in het dieet van jouw Javaanse kat. Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is en overweeg indien nodig voedingssupplementen om ervoor te zorgen dat jouw kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is aanbevolen om voer te kopen dat specifiek is samengesteld voor Javaanse katten. Deze voedingsproducten zijn ontwikkeld met de specifieke voedingsbehoeften van het ras in gedachten en kunnen ervoor zorgen dat jouw kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gezond en gebalanceerd dieet.

Javaanse kat voeding

Door te zorgen voor een gebalanceerd dieet en de juiste voeding, kun je ervoor zorgen dat jouw Javaanse kat een gezond en gelukkig leven leidt. Vergeet niet om regelmatig de voeding en het gewicht van jouw kat te controleren en eventuele veranderingen of problemen onmiddellijk met een dierenarts te bespreken.

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

Over het algemeen zijn Javaanse katten gezonde dieren met weinig erfelijke gezondheidsproblemen. Er zijn echter enkele ziektes die vaker voorkomen bij dit ras, zoals tandvleesproblemen, nierziekten en hartproblemen. Regelmatige controles bij de dierenarts en een gezond dieet kunnen helpen om deze ziektes te voorkomen of vroegtijdig op te sporen.

Javaanse kat ziektes
ZiekteSymptomenBehandeling
TandvleesproblemenBloedend tandvlees, slechte adem, verlies van eetlustRegelmatige gebitsreiniging, tandenpoetsen, speciaal voer
NierziektenGewichtsverlies, dorst, frequent urinerenDieetbeheer, medicatie, voldoende hydratatie
HartproblemenLusteloosheid, benauwdheid, hoestenMedicatie, dieetbeheer, regelmatige controle

Een goede dierenarts kan je adviseren over hoe je deze ziektes kunt voorkomen of behandelen. Het is belangrijk om alert te zijn op symptomen en regelmatig de gezondheid van je Javaanse kat te laten controleren. Het bieden van een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet en de juiste verzorging, kan de algehele gezondheid en het welzijn van je kat bevorderen.

Conclusie

De Javaanse kat is een bijzonder en charmant kattenras. Ze staan bekend om hun sociale karakter, elegante verschijning en speelse persoonlijkheid. Deze katten hebben een unieke vacht die regelmatige verzorging vereist om klitten en andere problemen te voorkomen.

Met de juiste opvoeding, verzorging en voeding kunnen Javaanse katten een lang en gezond leven leiden. Het is belangrijk om goed na te denken voordat je een Javaanse kat in huis haalt en ervoor te zorgen dat je voldoende tijd en middelen hebt om aan hun behoeften te voldoen.

Als je op zoek bent naar een aanhankelijk en energiek kattenras dat goed kan opschieten met kinderen en andere huisdieren, dan kan de Javaanse kat de perfecte keuze zijn. Deze charmante katten zullen een geweldige toevoeging zijn aan je gezin en kunnen jarenlang plezier en gezelschap bieden.

FAQ

Wat is een Javaanse kat?

Een Javaanse kat, ook bekend als de Javanese Cat, is een bijzonder kattenras met een uniek karakter en specifieke verzorgingsbehoeften.

Waar komt de Javaanse kat vandaan?

De Javaanse kat vindt zijn oorsprong in Amerika, ondanks zijn naam die doet vermoeden dat het ras uit Java komt.

Hoe is de Javaanse kat ontstaan?

Het ras is ontstaan rond 1950 door een doelbewuste kruising tussen een Balinees en een Colorpoint Shorthair.

Wat is het karakter van de Javaanse kat?

Het karakter van de Javaanse kat kan het best omschreven worden als sociaal en zelfverzekerd. Ze zijn energiek, speels en hechten zich sterk aan hun baasje.

Hoe ziet een Javaanse kat eruit?

De Javaanse kat heeft een slank en lang lichaam met lange poten. Ze hebben een wigvormige kop met grote, puntige oren en een halflange zijdezachte vacht.

Hoe moet ik een Javaanse kat opvoeden?

De opvoeding van een Javaanse kat vereist aandacht en socialisatie. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede socialisatieperiode en de juiste begeleiding van een ervaren fokker.

Hoe moet ik een Javaanse kat verzorgen?

De Javaanse kat heeft regelmatige verzorging nodig, zoals borstelen, nagels knippen, oren schoonmaken en indien nodig een bad geven.

Wat moet ik een Javaanse kat voeden?

Een Javaanse kat heeft een gebalanceerd dieet nodig van hoogwaardig kattenvoer dat specifiek is afgestemd op de behoeften van dit ras.

Welke ziektes komen veel voor bij de Javaanse kat?

Hoewel Javaanse katten over het algemeen gezond zijn, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals tandvleesproblemen, nierziekten en hartproblemen.

Wat zijn de belangrijkste punten om te overwegen voordat ik een Javaanse kat neem?

Voordat je besluit om een Javaanse kat in huis te nemen, is het belangrijk om voldoende tijd en middelen te hebben om aan hun behoeften te voldoen en goed na te denken over deze beslissing.

Bekijk ook de volgende kattenrassen

Chinese Li Hua
Cornish Rex
Somali
LaPerm
Picture of Lisette
Lisette

Mijn naam is Lisette en ik woon samen met mijn twee pluizige Ragdolls, Luna en Stella. Katten zijn fascinerende wezens en ik ben elke dag weer verbaasd over hun intelligentie en vindingrijkheid. Bij Huisdierheld schrijf ik over alles wat je moet weten om jouw katachtige vriend gelukkig en gezond te houden!

Past een Javaanse Kat bij jou?

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey

Omgang met andere huisdieren

Niet aanbevolen
Goed met andere huisdieren

Verzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Miauwen

Weinig miauwen
Veel miauwen

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Gezondheid

Veel problemen
Weinig problemen

Speelsheid

Continu spelen
Heeft behoefte aan rust

Laatste artikelen over katten

10 redenen waarom een kattenverzekering essentieel Is
Hoe kattenverzekering je kan helpen bij dure dierenartsrekeningen
Kattenverzekering voor raskatten: Speciale overwegingen
Wat dekken kattenverzekeringen wel en niet?
Poes verzekeren: Bescherm jouw kat optimaal