Himalayaanse Kat

Himalaya Kat

Wist je dat de Himalaya Kat, ook bekend als “Himmies” onder kattenliefhebbers, een uniek ras is met een prachtig uiterlijk en een liefdevol karakter? Deze katten hebben een lange, zijdeachtige vacht en opvallende puntige kleuren op het gezicht, de oren, de staart en de poten. De combinatie van het beste van de Perzische en Siamese katten maakt de Himalaya kat werkelijk betoverend. Ben je nieuwsgierig geworden naar dit ras en wil je alles weten over hun rasinformatie, vachtkleuren, verzorging, temperament, karakter, prijs en waar je ze kunt kopen? Lees dan verder!

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • De Himalaya kat is een prachtig ras met een lange, zijdeachtige vacht en bijzondere puntige kleuren.
 • Ze hebben een liefdevol en vriendelijk karakter, waardoor ze perfect zijn als huisdier.
 • De verzorging van de Himalaya kat vraagt dagelijkse aandacht om hun vacht klitvrij te houden.
 • Himalaya katten zijn vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals polycystische nierziekte en ademhalingsproblemen.
 • Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een Himalaya kat, kun je terecht bij erkende fokkers.

Geschiedenis van de Himalaya Kat

De geschiedenis van de Himalaya kat begint in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, toen fokkers begonnen met het kweken van langharige Siamese katten. Het doel was om een kat te creëren met het lichaam van een Perzische kat en de karakteristieke aftekening van een Siamese kat.

Na vele inspanningen en experimenten slaagde een fokster erin om in 1957 de Himalaya kat als apart ras erkend te krijgen. Deze kat combineert het beste van beide werelden en heeft een uniek uiterlijk en karakter.

Sindsdien is de Himalaya kat populair geworden en verspreid over de hele wereld. Ze staan bekend om hun prachtige vacht en liefdevolle karakter, waardoor ze geliefd zijn bij kattenliefhebbers overal ter wereld.

De geschiedenis van de Himalaya kat illustreert de passie en toewijding van fokkers om een speciaal ras te creëren dat zowel visueel aantrekkelijk als vriendelijk van aard is. Deze katten hebben sindsdien een speciale plek in het hart van vele katteneigenaren veroverd.

Kenmerken van de Himalaya Kat

De Himalaya kat is een prachtig ras met unieke kenmerken die hen onderscheiden van andere katten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken van dit ras.

Levensverwachting en Lichaamsbouw

De gemiddelde levensverwachting van de Himalaya kat ligt tussen de 8 en 11 jaar. Ze hebben een middelgroot tot groot lichaam met een brede borstkas, wat hen een stevige en majestueuze uitstraling geeft.

LichaamskenmerkenBeschrijving
LichaamsgrootteMiddelgroot tot groot
BorstkasBreed

Vacht en Kleuren

De Himalaya kat heeft een lange, zijdeachtige vacht die vaak wordt omschreven als luxueus. Deze vacht kan voorkomen in verschillende kleuren, zoals wit en crème, met donkere points op het gezicht, de oren, de staart en de poten.

Rasinformatie Himalayaanse Kat

Verzorging

Vanwege hun lange vacht hebben Himalaya katten dagelijkse verzorging nodig om klitten te voorkomen en hun vacht in goede conditie te houden. Regelmatig borstelen en schoonhouden van de vacht is essentieel voor hun welzijn.

Karakter

Qua karakter staan Himalaya katten bekend om hun liefdevolle en aanhankelijke aard. Ze zijn graag in de buurt van hun menselijke metgezellen en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Deze intelligente katten zijn sociaal en genieten van interactie met hun gezin.

Als je op zoek bent naar een kat met een unieke uitstraling en een zacht en aanhankelijk karakter, dan is de Himalaya kat een geweldige keuze.

Gezondheid van de Himalaya Kat

Een goede gezondheid is van essentieel belang voor elke kat, en de Himalaya kat vormt daarop geen uitzondering. Hoewel dit ras over het algemeen gezond is, zijn er enkele gezondheidsproblemen waar ze vatbaarder voor kunnen zijn. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en passende maatregelen te nemen om hun welzijn te waarborgen.

Enkele van de gezondheidsproblemen waar Himalaya katten vatbaar voor zijn, zijn onder andere:

 1. Polycystische nierziekte (PKD): Dit is een erfelijke aandoening waarbij cysten zich vormen in de nieren. Het kan leiden tot verminderde nierfunctie en andere gezondheidsproblemen. Om PKD te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de fokkatten getest zijn op deze aandoening.
 2. Ademhalingsproblemen: Vanwege hun platte gezichten kunnen Himalaya katten gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen. Dit kan leiden tot snurken, niezen en benauwdheid. Het is belangrijk om de luchtwegen vrij te houden en voor een goed geventileerde omgeving te zorgen.
 3. Progressieve retinale atrofie (PRA): Dit is een erfelijke aandoening die leidt tot degeneratie van het netvlies. Het kan uiteindelijk leiden tot blindheid. Fokkers moeten ervoor zorgen dat de ouders van de kittens getest zijn op PRA om de verspreiding van deze aandoening te voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat je Himalaya kat een gezond en gelukkig leven leidt, zijn er enkele stappen die je kunt nemen. Het regelmatig laten controleren van de gezondheid van je kat door een dierenarts is van groot belang. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn eveneens essentieel om hun algehele gezondheid te ondersteunen.

gezondheid Himalaya kat

Verzorging van de Himalaya Kat

De verzorging van de Himalaya kat is essentieel om hun lange zijdeachtige vacht in optimale conditie te houden. Door regelmatige verzorging kun je klitten voorkomen en ervoor zorgen dat je kat er altijd op zijn best uitziet. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging van een Himalaya kat:

Borstelen

Dagelijks borstelen is nodig om de vacht van je Himalaya kat gezond en klitvrij te houden. Gebruik een borstel speciaal ontworpen voor langharige katten en neem de tijd om zachtjes door de vacht te kammen. Dit helpt ook bij het verwijderen van losse haren en bevordert een gezonde haargroei.

Schoonmaken van het platte gezicht

Himalaya katten hebben een plat gezicht waardoor ze gevoelig zijn voor traanvlekken. Reinig dagelijks voorzichtig het gebied rond de ogen met een zacht vochtig doekje om traanuitstroom en vlekken te voorkomen.

Nagelverzorging

Houd de nagels van je Himalaya kat kort en schoon door ze regelmatig te knippen. Gebruik een nagelknipper of nagelschaar speciaal voor katten en zorg ervoor dat je de nagel niet te kort afknipt om ongemak of bloeding te voorkomen.

Oorverzorging

Controleer regelmatig de oren van je Himalaya kat en maak ze schoon indien nodig. Gebruik een zachte doek of een speciale oorreiniger voor katten en vermijd het gebruik van wattenschijfjes of wattenstaafjes, omdat deze letsel kunnen veroorzaken.

Gezond dieet en lichaamsbeweging

Zorg ervoor dat je Himalaya kat een gezond dieet krijgt dat geschikt is voor zijn leeftijd en behoeften. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, dus zorg ervoor dat je kat voldoende lichaamsbeweging krijgt om fit en actief te blijven. Raadpleeg een dierenarts voor advies over voeding en lichaamsbeweging voor je kat.

Door de juiste verzorgingsroutine te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Himalaya kat er altijd op zijn best uitziet en zich goed voelt. Zorg voor een liefdevolle en veilige omgeving en geniet van de speciale band met je trouwe metgezel.

Verzorging Himalayaanse Kat
Verzorgingsbehoeften van de Himalayaanse KatVerzorgingstips
Dagelijks borstelenGebruik een borstel speciaal voor langharige katten en neem de tijd voor het borstelen
Schoonmaken van het platte gezichtGebruik een zacht vochtig doekje om traanvlekken te voorkomen
NagelverzorgingKnip regelmatig de nagels van je kat
OorverzorgingControleer regelmatig de oren en maak ze schoon indien nodig
Gezond dieet en lichaamsbewegingZorg voor een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om obesitas te voorkomen

Aanschaffen van een Himalaya Kat

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van een Himalaya kat? Dan kun je terecht bij erkende fokkers die dit prachtige ras aanbieden. Het is echter belangrijk om zorgvuldig te kiezen en een betrouwbare fokker te vinden die de gezondheid en het welzijn van de katten hoog in het vaandel heeft staan.

De prijs van een Himalaya kat kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bloedlijn en het fokken van de kat. Het is verstandig om verschillende fokkers te vergelijken om zo een goed beeld te krijgen van de prijzen en de kwaliteit die zij bieden. Hierbij is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de gezondheid en socialisatie van de kittens.

Naast het kopen van een Himalaya kat bij een fokker, is het ook mogelijk om een kat te adopteren via een dierenasiel of -opvang. Op deze manier geef je een kat een tweede kans en kun je veel voldoening halen uit het bieden van een liefdevol thuis aan een kat in nood.

Breng een bezoek aan de fokker

Als je een geschikte fokker hebt gevonden, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan hun cattery. Zo krijg je de kans om de omgeving waarin de katten worden grootgebracht te zien en kun je een indruk krijgen van de algehele gezondheid en leefomstandigheden van de katten.

Tijdens je bezoek kun je ook kennismaken met de fokker en vragen stellen over het ras, de gezondheid van de ouderdieren en het socialisatieproces van de kittens. Een goede fokker staat open voor vragen en zal je graag meer vertellen over het ras en hun fokprogramma.

Oriënteer je goed voordat je een beslissing neemt

Voordat je een kat aanschaft, is het belangrijk om je goed te oriënteren en alle benodigde informatie te verzamelen. Lees boeken en artikelen over het ras, praat met ervaren eigenaren van Himalaya katten en bereid je voor op de verantwoordelijkheden die het hebben van een huisdier met zich meebrengt.

Houd er ook rekening mee dat de aanschafkosten van een kat niet de enige kosten zijn die je zult hebben. Denk ook aan de kosten voor voeding, verzorging, dierenartsbezoeken en eventuele verzekeringen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd, geld en energie kunt besteden aan het welzijn van de kat voordat je een beslissing neemt.

Tijd voor een nieuwe kat

Een Himalaya kat kan een geweldige aanvulling zijn op je gezin. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook liefdevol, aanhankelijk en speels van karakter. Met de juiste zorg en aandacht kan een Himalaya kat je jarenlang geluk en plezier brengen.

Himalayaanse Kat

Namen voor de Himalaya Kat

Het kiezen van een naam voor je Himalaya kat kan een leuke en persoonlijke keuze zijn. Hier zijn enkele ideeën voor namen die passen bij de charme en elegantie van dit ras:

 • Shadow
 • Luna
 • Milo
 • Bella
 • Max
 • Daisy
 • Charlie
 • Lily
 • Oliver
 • Coco

Deze namen weerspiegelen de schoonheid en individualiteit van de Himalaya kat en kunnen je helpen bij het kiezen van de perfecte naam voor je nieuwe huisdier.

Himalayaanse Kat

Tips voor Nieuwe Eigenaren

Als nieuwe eigenaar van een Himalaya kat zijn er enkele tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je kat gelukkig en gezond is. Hier zijn enkele essentiële adviezen:

 1. Creëer een veilige en rustige omgeving: Zorg ervoor dat je kat een plek heeft waar hij zich veilig en comfortabel voelt. Geef hem zijn eigen rustige hoekje met een mandje, speelgoed en krabpaal.
 2. Geef voldoende liefde en aandacht: Himalaya katten zijn aanhankelijke dieren die genieten van menselijk gezelschap. Neem de tijd om met je kat te spelen, knuffelen en communiceren. Dit bevordert de band tussen jou en je kat.
 3. Bied voldoende speel- en krabmogelijkheden: Zorg ervoor dat je kat voldoende speelgoed heeft om zich mee te vermaken. Daarnaast is het belangrijk om een goede krabpaal te hebben waar je kat zijn nagels kan scherpen.
 4. Zorg voor regelmatige dierenartscontroles: Het is belangrijk om de gezondheid van je kat regelmatig te laten controleren door een dierenarts. Dit helpt mogelijke gezondheidsproblemen op tijd op te sporen en te behandelen.
 5. Informeert jezelf over de specifieke behoeften van de Himalaya kat: Elk ras heeft zijn eigen specifieke behoeften als het gaat om voeding, verzorging en levensstijl. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over wat jouw Himalaya kat nodig heeft en pas je leefomgeving en verzorgingsroutine hierop aan.
 6. Heb alle benodigde materialen en hulpmiddelen in huis: Zorg ervoor dat je alle benodigdheden voor je Himalaya kat in huis hebt voordat je hem verwelkomt. Dit omvat onder andere een geschikte kattenbak, voerbakjes, kattenkrabpaal en speelgoed.
tips voor nieuwe eigenaren

Volg deze tips en je zult een geweldige relatie kunnen opbouwen met je Himalaya kat. Als je de zorg en aandacht geeft die ze nodig hebben, zul je jarenlang kunnen genieten van elkaars gezelschap.

Veelgestelde Vragen over de Himalaya Kat

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over de Himalaya kat. Lees verder om meer te weten te komen over de zorgbehoeften, karaktereigenschappen en andere belangrijke informatie voor potentiële eigenaren.

Hoe oud kan een Himalaya kat worden?

De gemiddelde levensverwachting van een Himalaya kat ligt tussen de 8 en 11 jaar. Met de juiste zorg en gezondheidscontroles kunnen ze echter ook nog langer leven.

Hebben Himalaya katten veel verzorging nodig?

Ja, Himalaya katten hebben regelmatige verzorging nodig vanwege hun lange vacht. Dagelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en hun vacht in goede conditie te houden. Daarnaast moeten de ogen schoongemaakt worden om traanvlekken te voorkomen en de oren moeten regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden.

Zijn Himalaya katten geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, Himalaya katten staan bekend om hun liefdevolle en sociale karakter en kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met de kat moeten omgaan en altijd toezicht te houden op interacties tussen kinderen en de kat.

Kunnen Himalaya katten goed overweg met andere huisdieren?

Ja, Himalaya katten kunnen over het algemeen goed overweg met andere huisdieren, mits ze op de juiste manier geïntroduceerd worden. Het is belangrijk om de kennismaking rustig en geleidelijk te laten verlopen en ervoor te zorgen dat alle dieren hun eigen ruimte hebben.

Is de Himalaya kat geschikt voor mensen met allergieën?

Himalaya katten staan erom bekend dat ze minder allergeen produceren dan sommige andere kattenrassen. Dit betekent echter niet dat ze hypoallergeen zijn. Mensen met allergieën kunnen nog steeds allergisch reageren op Himalaya katten, dus het is belangrijk om vooraf te testen op allergieën voordat je een kat in huis neemt.

veelgestelde vragen Himalayaanse Kat

Voor meer informatie over de Himalaya kat kun je ook de vorige secties van deze gids raadplegen. We hopen dat deze veelgestelde vragen je hebben geholpen om meer inzicht te krijgen in dit prachtige kattenras.

Conclusie

In deze gids hebben we je meegenomen in de fascinerende wereld van de Himalaya kat. We hebben de geschiedenis, kenmerken, gezondheidsbehoeften, verzorging en tips voor nieuwe eigenaren behandeld. De Himalaya kat is een uniek ras dat bekend staat om zijn prachtige uiterlijk en vriendelijke karakter. Als je op zoek bent naar een liefdevolle metgezel met een exotische uitstraling, dan is de Himalayaanse kat zeker het overwegen waard. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je een Himalayaanse kat in huis neemt, en geniet van de liefde en vreugde die dit ras kan brengen.

Veelgestelde vragen

Hoe oud kan een Himalaya kat worden?

De Himalaya kat heeft een gemiddelde levensverwachting van 8-11 jaar.

Hebben Himalaya katten veel verzorging nodig?

Ja, Himalaya katten hebben regelmatige verzorging nodig vanwege hun lange, zijdeachtige vacht. Hierbij moet gedacht worden aan dagelijks borstelen om klitten te voorkomen, het schoonmaken van het platte gezicht om traanvlekken te voorkomen, het knippen van de nagels en regelmatig schoonmaken van de oren.

Welke gezondheidsproblemen kunnen Himalaya katten hebben?

Himalaya katten kunnen vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen zoals polycystische nierziekte (PKD), ademhalingsproblemen als gevolg van het platte gezicht en progressieve retinale atrofie (PRA).

Waar kan ik een Himalaya kat kopen?

Je kunt een Himalaya kat kopen bij erkende fokkers. Het is belangrijk om voor een betrouwbare fokker te kiezen die de gezondheid en het welzijn van de katten hoog in het vaandel heeft staan. Het is ook mogelijk om een Himalaya kat te adopteren via een dierenasiel of -opvang.

Hoeveel kost een Himalaya kat?

De prijs van een Himalaya kat kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de bloedlijn en het fokken van de kat. Het is belangrijk om een betrouwbare fokker te kiezen die de gezondheid en het welzijn van de katten hoog in het vaandel heeft staan.

Heb je ideeën voor namen voor een Himalaya kat?

Hier zijn enkele ideeën voor namen die passen bij de charme en elegantie van dit ras: Shadow, Luna, Milo, Bella, Max, Daisy, Charlie, Lily, Oliver, Coco.

Welke tips heb je voor nieuwe eigenaren van een Himalaya kat?

Zorg voor een veilige en rustige omgeving voor je kat, geef ze voldoende liefde en aandacht, bied voldoende speel- en krabmogelijkheden en zorg voor regelmatige dierenartscontroles. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te informeren over de specifieke behoeften van dit ras en alle benodigde materialen en hulpmiddelen in huis te hebben.

Welke veelgestelde vragen zijn er over de Himalaya kat?

Hier volgen enkele veelgestelde vragen over de Himalaya kat: Hoe oud kan een Himalaya kat worden? Hebben Himalaya katten veel verzorging nodig? Welke gezondheidsproblemen kunnen Himalaya katten hebben? Waar kan ik een Himalaya kat kopen? Hoeveel kost een Himalaya kat? Heb je ideeën voor namen voor een Himalaya kat? Welke tips heb je voor nieuwe eigenaren van een Himalaya kat?

Bekijk ook de volgende kattenrassen

Korat
Ocicat
Nebelung
Donskoy
Picture of Lisette
Lisette

Mijn naam is Lisette en ik woon samen met mijn twee pluizige Ragdolls, Luna en Stella. Katten zijn fascinerende wezens en ik ben elke dag weer verbaasd over hun intelligentie en vindingrijkheid. Bij Huisdierheld schrijf ik over alles wat je moet weten om jouw katachtige vriend gelukkig en gezond te houden!

Past een Himalaya Kat bij jou?

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey

Omgang met andere huisdieren

Niet aanbevolen
Goed met andere huisdieren

Verzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Miauwen

Weinig miauwen
Veel miauwen

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Gezondheid

Veel problemen
Weinig problemen

Speelsheid

Continu spelen
Heeft behoefte aan rust

Laatste artikelen over katten

10 redenen waarom een kattenverzekering essentieel Is
Hoe kattenverzekering je kan helpen bij dure dierenartsrekeningen
Kattenverzekering voor raskatten: Speciale overwegingen
Wat dekken kattenverzekeringen wel en niet?
Poes verzekeren: Bescherm jouw kat optimaal