Cymric

Cymric

Wist je dat de Cymric, een langharige variant van de Manx-kat, behoort tot een van de zeldzaamste kattenrassen ter wereld? Deze prachtige Keltische katten hebben niet alleen een unieke verschijning met hun stompstaart en mooie vacht, maar staan ook bekend om hun sociale en mensgerichte karakter. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de Cymric katten, van hun geschiedenis en kenmerken tot hun verzorging en temperament.

Belangrijkste punten

 • De Cymric is een zeldzaam kattenras dat bekend staat om zijn stompstaart en mooie langharige vacht.
 • Ze hebben een lief en sociaal karakter en kunnen goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.
 • De verzorging van een Cymric omvat regelmatig borstelen, oog- en oorverzorging en een uitgebalanceerd dieet.
 • De gemiddelde levensduur van een Cymric is ongeveer 13-15 jaar, maar met de juiste zorg kunnen ze langer leven.
 • Het kopen van een Cymric vereist onderzoek naar gerenommeerde fokkers en het budgetteren van kosten voor voeding en veterinaire zorg.
 • Vergelijkbare lichaamsbouw als de Britse korthaar.

Geschiedenis

De Cymric is ontstaan op het eiland Man in de Ierse zee en is verwant aan de Manx-kat. Het fokken van langharige Manx-katten begon in de jaren 60 in Canada, waardoor de Cymric als een apart ras erkend werd. De Cymric is erkend door de Canadian Cat Association (CCA) en de The International Cat Association (TICA), maar de Cat Fanciers Association (CFA) erkent het ras alleen als een langharige variëteit van de Manx.

Het fokken van langharige Manx-katten begon in de jaren 60 in Canada, waardoor de Cymric als een apart ras erkend werd.

De Cymric is ontstaan op het prachtige eiland Man in de Ierse zee. Dit eiland staat bekend om zijn honderden jaren oude geschiedenis en unieke flora en fauna. Het fokken van langharige Manx-katten begon echter in de jaren 60 aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Canada. Fokkers wilden het unieke uiterlijk van de Manx-kat met zijn stompstaart combineren met een prachtige halflange vacht. Door selectief te fokken, slaagden ze erin om een apart ras te creëren: de Cymric.

De Cymric wordt tegenwoordig erkend door verschillende kattenverenigingen, waaronder de Canadian Cat Association (CCA) en de The International Cat Association (TICA). Deze erkenning is een bevestiging van de speciale kenmerken en charme van de Cymric als een apart kattenras. Het is echter belangrijk om op te merken dat de Cat Fanciers Association (CFA) de Cymric alleen erkent als een langharige variëteit van de Manx, en niet als een apart ras.

Het karakter van de Cymric

De Cymric is een kattenras met een lief en mensgericht karakter. Ze zijn actief en speels, en tegelijkertijd nieuwsgierig en observerend. Deze katten hebben echter ook een kalme kant en genieten van knuffelen en aandacht van hun baasjes. Ze zijn niet alleen geweldige metgezellen, maar kunnen ook goed opschieten met andere huisdieren en kinderen, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen.

De Cymric staat bekend om zijn vriendelijke en sociale aard. Ze zijn vaak aanwezig bij familieactiviteiten en vinden het heerlijk om betrokken te zijn bij het dagelijks leven van hun baasjes. Of het nu gaat om spelen, knuffelen of gewoon samen zijn, de Cymric is altijd in de buurt en geniet van menselijk gezelschap.

Ondanks hun actieve en speelse karakter, hebben Cymrics ook een rustige kant. Ze kunnen ontspannen en geduldig zijn, vooral wanneer ze genieten van rustige momenten met hun baasjes. Ze vinden het heerlijk om bij je op schoot te liggen en te genieten van aandacht en genegenheid.

De Cymric heeft ook de neiging om nieuwsgierig en observerend te zijn. Ze houden ervan om hun omgeving te verkennen en zijn altijd alert op wat er om hen heen gebeurt. Dit maakt hen niet alleen goede metgezellen, maar ook goede waakhonden die graag de wacht houden en je op de hoogte brengen van ongewone gebeurtenissen.

Kortom, het karakter van de Cymric is een combinatie van liefdevol, speels, nieuwsgierig en observant. Ze zijn sociale katten die goed opschieten met andere huisdieren en kinderen, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor gezinnen die op zoek zijn naar een trouwe en aanhankelijke metgezel.

Cymric temperament

Kenmerken van de Cymric:

 • Lief en mensgericht
 • Actief en speels
 • Nieuwsgierig en observant
 • Rustig en geduldig
 • Geschikt voor gezinnen
KenmerkOmschrijving
Lief en mensgerichtDe Cymric is een liefdevol en sociaal kattenras dat graag tijd doorbrengt met zijn baasjes.
Actief en speelsDe Cymric is altijd in voor een spelletje en houdt van speelgoed en uitdagende activiteiten.
Nieuwsgierig en observantDe Cymric houdt ervan om zijn omgeving te verkennen en is altijd alert op wat er om hem heen gebeurt.
Rustig en geduldigHoewel de Cymric actief en speels is, heeft hij ook een kalme kant en kan hij genieten van rustige momenten.
Geschikt voor gezinnenDe Cymric kan goed opschieten met andere huisdieren en kinderen, waardoor hij een perfecte metgezel is voor gezinnen.

Uiterlijk

De Cymric heeft een stevig gebouwd, middelgroot lichaam met een brede borst en een korte rug. Ze hebben geen staart of een korte staart, afhankelijk van de individuele kat. Hun kop is vol en rond, met grote, ronde ogen. De vacht van de Cymric is halflang en zijdeachtig, met een dikke ondervacht. Ze komen voor in verschillende kleuren en patronen.

De Cymric heeft een opvallend uiterlijk dat direct de aandacht trekt. Het ontbreken van een staart of de aanwezigheid van een korte staart is een kenmerkend aspect van dit ras. Dit geeft hen een unieke uitstraling die zeer geliefd is bij kattenliefhebbers.

Bij het Cymric uiterlijk zijn er verschillende variaties mogelijk. Sommige Cymrics hebben helemaal geen staart, terwijl anderen een korte staart hebben. Er zijn ook gevallen waarin de kat een iets langere staart heeft, maar deze is nog steeds korter dan bij andere kattenrassen.

De kop van de Cymric is vol en rond, wat bijdraagt aan hun schattige en knuffelbare uiterlijk. De grote, ronde ogen geven hun gezicht een vriendelijke en expressieve uitstraling.

Wat betreft de vacht, de Cymric heeft een prachtige halflange vacht die zijdezacht aanvoelt. De vacht bestaat uit een dikke ondervacht en een wat langere bovenvacht. Dit maakt hun vacht nog pluiziger en maakt het verzorgen ervan belangrijk om klitten te voorkomen.

De Cymric komt voor in verschillende kleuren en patronen, waardoor er voor ieder wat wils is. Van effen kleuren zoals zwart, wit en grijs tot tabby patronen met strepen of vlekken, er is altijd wel een Cymric die past bij jouw voorkeur.

Om je een idee te geven van het uiterlijk van de Cymric, kun je hieronder een afbeelding zien:

Cymric kat

De Cymric heeft dus een opvallend en charmant uiterlijk dat zeker de aandacht zal trekken. Of ze nu staartloos zijn of een korte staart hebben, hun volle kop, grote ogen en prachtige vacht maken van de Cymric een echt unieke en geliefde kattenras.

De verzorging van de Cymric

De Cymric is een kattenras met een dikke vacht die regelmatige verzorging vereist om klitten en haarballen te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging van de Cymric:

Borstelen

Vanwege hun halflange vacht is het belangrijk om de Cymric regelmatig te borstelen. Dit helpt klitten te voorkomen en houdt hun vacht gezond en glanzend. Een goede borstelbeurt twee tot drie keer per week is meestal voldoende. Gebruik een zachte borstel of kam en neem de tijd om alle delen van hun vacht zorgvuldig te borstelen.

Oren en ogen schoonmaken

Net als andere kattenrassen hebben Cymrics regelmatige oor- en oogverzorging nodig. Reinig hun oren regelmatig met een zachte doek of een speciale oorreiniger om oorsmeer en vuil te verwijderen. Controleer ook regelmatig hun ogen op eventuele afscheiding en maak ze voorzichtig schoon met een schoon doekje of een oogreiniger speciaal voor katten.

Nagelverzorging

De nagels van de Cymric moeten regelmatig worden bijgehouden om te voorkomen dat ze te lang worden of vast komen te zitten in tapijten of meubels. Zorg ervoor dat je de juiste nagelschaar of nageltang voor katten gebruikt en knip alleen het puntje van de nagels af. Let op dat je niet te ver knipt om pijn of bloedingen te voorkomen.

Dieet en gewichtsbeheersing

Net als andere kattenrassen is het belangrijk om het dieet en het gewicht van de Cymric goed in de gaten te houden. Zorg voor een uitgebalanceerde voeding die geschikt is voor hun leeftijd en activiteitsniveau. Volg altijd de aanbevolen voedingsrichtlijnen op de verpakking van het kattenvoer. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, dus zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid voedsel geeft en voldoende lichaamsbeweging biedt.

Regelmatige dierenartscontroles

Om ervoor te zorgen dat de Cymric gezond blijft, is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controle. De dierenarts kan de algemene gezondheid van de kat controleren, eventuele problemen vroegtijdig detecteren en de benodigde vaccinaties en ontwormingsbehandelingen toedienen. Maak jaarlijks of halfjaarlijks een afspraak bij de dierenarts en volg hun aanbevelingen op voor de gezondheid en het welzijn van je Cymric.

Cymric verzorging

“Het regelmatig verzorgen van de Cymric is essentieel voor hun welzijn en gezondheid. Door hun vacht, oren, ogen en nagels regelmatig te controleren en verzorgen, kun je ervoor zorgen dat je Cymric er altijd op zijn best uitziet en zich goed voelt.”

Verzorgingstips voor de Cymric
Regelmatig borstelen om klitten te voorkomen
Oren en ogen schoonmaken om infecties te voorkomen
Nagels bijhouden om schade aan meubels te voorkomen
Dieet en gewichtsbeheersing voor een gezond gewicht
Regelmatige dierenartscontroles voor algemene gezondheidscontrole

Voeding

De Cymric heeft geen speciaal dieet nodig, maar het is belangrijk om de porties in de gaten te houden om overgewicht te voorkomen. Een gebalanceerd dieet met hoogwaardig kattenvoer is belangrijk voor hun gezondheid. Het is ook belangrijk om voldoende water beschikbaar te stellen en eventueel natvoer toe te voegen om extra vocht binnen te krijgen.

Cymric voeding

Om ervoor te zorgen dat jouw Cymric een gezond en gelukkig leven leidt, is het essentieel om aandacht te besteden aan hun voeding. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw Cymric de juiste voeding krijgt.

1. Portiecontrole

Het is belangrijk om de porties van je Cymric te controleren om overgewicht te voorkomen. Obesitas kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en gewrichtsproblemen. Volg de richtlijnen op de verpakking van het kattenvoer voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en pas de porties aan op basis van de activiteitsniveaus en de individuele behoeften van jouw Cymric.

2. Gebalanceerd dieet

Een gebalanceerd dieet met hoogwaardig kattenvoer is essentieel voor de gezondheid van jouw Cymric. Kies kattenvoer dat speciaal is samengesteld voor de voedingsbehoeften van katten, inclusief alle essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben. Controleer de ingrediëntenlijst en zorg ervoor dat het voer vlees van hoge kwaliteit bevat.

3. Voldoende water

Het is belangrijk om voldoende water beschikbaar te stellen voor je Cymric. Zorg voor een schone, verse waterbron waar je kat altijd toegang toe heeft. Dit is vooral belangrijk als je droogvoer geeft, omdat katten vaak extra vocht nodig hebben om te compenseren voor het lage vochtgehalte van droogvoer. Overweeg ook om natvoer toe te voegen aan het dieet van je Cymric om extra vochtinname te bevorderen.

4. Regelmatige maaltijden

Stel een vast voedingsschema in voor je Cymric en houd je daar zoveel mogelijk aan. Regelmatige maaltijden helpen de spijsvertering van je kat gezond te houden en kunnen ook helpen om te voorkomen dat ze bedelen om eten tussen de maaltijden door. Verdeel de dagelijkse voeding in meerdere kleine maaltijden om overeten te voorkomen.

Belangrijke voedingstips voor Cymric katten
Controleer de porties om overgewicht te voorkomen
Kies voor hoogwaardig kattenvoer met een gebalanceerd dieet
Zorg voor voldoende water en overweeg natvoer
Doe je best om een regelmatig voedingsschema aan te houden

“Een gezond dieet speelt een cruciale rol in het welzijn van je Cymric. Het biedt de noodzakelijke voedingsstoffen en houdt jouw kat energiek en actief. Zorg voor de juiste balans en geniet van de goede gezondheid van je Cymric!”

Ziektes

De Cymric kan vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen, waaronder spinale dysfunctie en urinaire problemen. Het is belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controle en eventuele problemen vroegtijdig te detecteren. Het fokken van Cymrics moet goed gecontroleerd worden om genetische gezondheidsproblemen te voorkomen.

Cymric ziektes

Hoe oud wordt de Cymric?

De gemiddelde levensduur van een Cymric is ongeveer 13-15 jaar, maar met de juiste zorg en gezondheidscontroles kunnen ze langer leven. Goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en kwalitatieve veterinaire zorg dragen bij aan een lang en gezond leven voor de Cymric.

De Cymric is een robuust en gezond ras met een gemiddelde levensverwachting van 13-15 jaar. Met de juiste zorg en aandacht kan deze levensduur echter worden verlengd. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw Cymric een lang en gezond leven heeft:

 • Voeding: Geef uw Cymric een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan hoogwaardig kattenvoer. Zorg ervoor dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om een gezond immuunsysteem en een optimale lichaamsconditie te behouden.
 • Lichaamsbeweging: Bied uw Cymric voldoende gelegenheid voor lichaamsbeweging en speeltijd. Dit helpt niet alleen om overgewicht te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat uw kat actief en gezond blijft.
 • Veterinaire zorg: Reguliere controles bij de dierenarts zijn essentieel om vroegtijdig gezondheidsproblemen op te sporen en te behandelen. Zorg ervoor dat uw Cymric up-to-date is met vaccinaties en eventuele noodzakelijke behandelingen krijgt.
 • Stressmanagement: Minimaliseer stressvolle situaties voor uw Cymric, aangezien stress een negatieve invloed kan hebben op hun algehele gezondheid en welzijn. Zorg voor een rustige en veilige omgeving voor uw kat.

“Een gezonde Cymric is een gelukkige Cymric.”

Door deze richtlijnen te volgen en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van uw Cymric, kunt u ervoor zorgen dat uw kat een lang en vervuld leven leidt.

Belangrijke factoren voor een lang en gezond leven van een Cymric
Goede voeding
Regelmatige lichaamsbeweging
Kwalitatieve veterinaire zorg
Stressmanagement

Hoeveel kost de Cymric?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Cymric, is het belangrijk om te weten dat de prijs kan variëren, afhankelijk van de fokker en de kwaliteit van de kat. Het is raadzaam om een gerenommeerde fokker te vinden en prijzen te vergelijken voordat je een Cymric aanschaft. Door vergelijkend onderzoek te doen, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en goed verzorgde kat krijgt die bij jou en je levensstijl past.

Het aanschaffen van een Cymric is niet alleen een eenmalige kost. Naast de prijs van de kat zelf, zijn er ook andere kosten verbonden aan het bezitten van een Cymric. Hieronder vallen onder andere de kosten voor voeding, verzorging en veterinaire zorg.

Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige voeding die voldoet aan de voedingsbehoeften van de Cymric. Het juiste dieet draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van je kat. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor kattenspeelgoed, krabpalen en andere benodigdheden om je Cymric te vermaken en tevreden te houden.

Net als andere huisdieren heeft ook de Cymric regelmatige verzorging nodig. Denk hierbij aan het borstelen van de vacht om klitten te voorkomen en het trimmen van nagels. Verder kunnen er ook kosten verbonden zijn aan eventuele veterinaire zorg, zoals vaccinaties, jaarlijkse controles en behandeling van eventuele gezondheidsproblemen.

Als je van plan bent om een Cymric aan te schaffen, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de totale kosten die gepaard gaan met het bezitten van dit bijzondere kattenras. Door een budget te plannen en verantwoordelijk met de financiële verplichtingen om te gaan, kun je ervoor zorgen dat je langdurig van het gezelschap van je Cymric kunt genieten.

Cymric kopen

Voordelen van een gerenommeerde Cymric fokker

Een gerenommeerde Cymric fokker kan de kwaliteit en gezondheid van de kittens waarborgen. Ze hebben kennis en ervaring in het fokken van gezonde katten met gewenste eigenschappen en sociale karakters. Daarnaast kunnen ze ook waardevol advies geven over de verzorging en opvoeding van je Cymric. Een goede fokker zal altijd bereid zijn om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden gedurende het hele leven van de kat.

Conclusie

De Cymric is een uniek kattenras met een stompstaart en een mooie halflange vacht. Deze lieve en sociale katten kunnen goed opschieten met andere huisdieren en kinderen, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen. Het is belangrijk om de Cymric de juiste verzorging te geven om hun gezondheid en vacht in goede conditie te houden.

Regelmatig borstelen en schoonmaken van oren en ogen is essentieel, evenals het bijhouden van de nagels. Een gebalanceerd dieet met hoogwaardig kattenvoer en voldoende water zorgt voor een gezonde levensstijl. Het is ook belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor gezondheidscontroles.

Met de juiste zorg en aandacht kan de Cymric een geliefd lid van het gezin zijn voor vele jaren. De unieke kenmerken en temperament maken deze kat een geweldige metgezel voor kattenliefhebbers. Overweeg om een Cymric aan te schaffen bij een gerenommeerde fokker en geniet van de genegenheid en vreugde die deze prachtige kat te bieden heeft.

Veelgestelde vragen over de Cymric kat

Wat is een Cymric kat?

Een Cymric kat is een langharige variant van de Manx-kat, met een unieke verschijning vanwege zijn stompstaart en mooie vacht.

Wat zijn de kenmerken van een Cymric kat?

De Cymric kat heeft een lief en sociaal karakter, is actief en speels, en kan goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.

Wat is de geschiedenis van de Cymric kat?

De Cymric kat is ontstaan op het eiland Man in de Ierse zee en is verwant aan de Manx-kat. Het fokken van langharige Manx-katten begon in de jaren 60 in Canada, waardoor de Cymric als een apart ras erkend werd.

Hoe ziet een Cymric kat eruit?

De Cymric kat heeft een stevig gebouwd, middelgroot lichaam, een brede borst en een korte rug. Ze hebben geen staart of een korte staart, afhankelijk van de individuele kat. Hun kop is vol en rond, met grote, ronde ogen.

Hoe moet je een Cymric kat verzorgen?

De vacht van de Cymric kat moet regelmatig worden geborsteld om klitten en haarballen te voorkomen. Oren en ogen moeten ook regelmatig worden schoongemaakt en nagels moeten worden bijgehouden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn belangrijk voor de gezondheid van de Cymric kat.

Wat moet een Cymric kat eten?

Een gebalanceerd dieet met hoogwaardig kattenvoer is belangrijk voor de gezondheid van de Cymric kat. Het is ook belangrijk om voldoende water beschikbaar te stellen en eventueel natvoer toe te voegen om extra vocht binnen te krijgen.

Welke ziektes zijn geassocieerd met de Cymric kat?

De Cymric kat kan vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen, waaronder spinale dysfunctie en urinaire problemen. Regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts zijn belangrijk om problemen vroegtijdig te detecteren.

Hoe oud wordt een Cymric kat gemiddeld?

De gemiddelde levensduur van een Cymric kat is ongeveer 13-15 jaar, maar met de juiste zorg en gezondheidscontroles kunnen ze langer leven.

Hoeveel kost een Cymric kat?

De prijs van een Cymric kat kan variëren, afhankelijk van de fokker en de kwaliteit van de kat. Het is belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden en prijzen te vergelijken voordat je een Cymric kat koopt.

Is de Cymric kat een goed huisdier voor gezinnen?

Ja, de Cymric kat is geschikt voor gezinnen. Ze kunnen goed opschieten met andere huisdieren en kinderen, en staan bekend om hun sociale en mensgerichte karakter.

Bekijk ook de volgende kattenrassen

Japanse Bobtail
Siamese Kat
Ocicat
Turkse Van
Picture of Lisette
Lisette

Mijn naam is Lisette en ik woon samen met mijn twee pluizige Ragdolls, Luna en Stella. Katten zijn fascinerende wezens en ik ben elke dag weer verbaasd over hun intelligentie en vindingrijkheid. Bij Huisdierheld schrijf ik over alles wat je moet weten om jouw katachtige vriend gelukkig en gezond te houden!

Past een Cymric bij jou?

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey

Omgang met andere huisdieren

Niet aanbevolen
Goed met andere huisdieren

Verzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Miauwen

Weinig miauwen
Veel miauwen

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Gezondheid

Veel problemen
Weinig problemen

Speelsheid

Continu spelen
Heeft behoefte aan rust

Laatste artikelen over katten

10 redenen waarom een kattenverzekering essentieel Is
Hoe kattenverzekering je kan helpen bij dure dierenartsrekeningen
Kattenverzekering voor raskatten: Speciale overwegingen
Wat dekken kattenverzekeringen wel en niet?
Poes verzekeren: Bescherm jouw kat optimaal