Geschiedenis Burmees Kat

Burmees kat

Wist je dat de Burmees Kat bekend staat om zijn liefdevolle karakter en specifieke verzorgingsbehoeften? Dit bijzondere ras heeft een unieke combinatie van eigenschappen die het de favoriet maakt van veel kattenliefhebbers. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de Burmees Kat, van zijn karakter tot de beste manieren om voor hem te zorgen.

Belangrijkste leerpunten:

 • Rasinformatie over de Burmees Kat
 • Verzorgingstips voor de Burmees Kat
 • Het karakter van de Burmees Kat
 • Waar je een Burmees Kat kunt kopen
 • De prijs en rasstandaard van de Burmees Kat

Uiterlijk

De Burmees Kat is een oosters ras dat afkomstig is uit Birma. Deze katten hebben een uniek uiterlijk dat wordt gekenmerkt door hun elegante en slanke lichaamsbouw. Er zijn twee verschillende fokstandaarden voor de Burmees Kat: het Amerikaanse type en het Europese type.

Het Amerikaanse type Burmees is stevig gebouwd met een brede borst en korte benen. Ze hebben een ronde kop met grote ogen en een korte, brede snuit. Het Europese type Burmees is slanker en heeft een atletische bouw. Ze hebben een langere snuit en een meer driehoekige gezichtsvorm.

Wat betreft hun vacht, hebben Burmezen een glanzende zijdeachtige vacht die dicht op het lichaam ligt. Deze katten komen voor in verschillende kleurvarianten, waaronder seal, chocolade, blauw, lila, rood en crème.

EigenschapAmerikaanse TypeEuropese Type
BorstBreedSlanker
SnuitKort en breedLang en driehoekig
LichaamsbouwStevigAtletisch
VachtkleurVerschillende kleurvariantenVerschillende kleurvarianten

De Burmees Kat heeft een uniek uiterlijk dat zowel elegant als levendig is. Hun slanke lichaamsbouw, expressieve ogen en glanzende vacht maken hen tot een prachtig ras.

Karakter

De Burmees Kat staat bekend om zijn vriendelijke en speelse karakter. Ze zijn intelligent, nieuwsgierig en kunnen goed opschieten met mensen en kinderen. Burmezen zijn sociaal en hebben behoefte aan aandacht en gezelschap. Ze zijn ook erg actief en houden ervan om te spelen en te ravotten.

De Burmees Kat is een ras dat graag betrokken is bij het gezinsleven. Ze zijn nieuwsgierig van aard en zullen altijd in de buurt zijn om te zien wat er gebeurt. Ze genieten van het gezelschap van mensen en zullen vaak proberen je aandacht te krijgen door naast je te gaan zitten of tegen je aan te kruipen. Deze katten zijn echte knuffelaars en kunnen urenlang doorbrengen met knuffelen en spinnen op je schoot.

Naast hun sociale aard, zijn Burmezen ook bekend om hun speelse karakter. Ze hebben veel energie en zullen altijd op zoek zijn naar manieren om zichzelf te vermaken. Ze houden van interactieve speeltjes en uitdagende spelletjes, zoals het achtervolgen van een hengel of het jagen op een speelmuis. Het is belangrijk om voldoende speeltijd en mentale stimulatie te bieden aan een Burmees Kat om verveling te voorkomen.

Een ander opvallend kenmerk van de Burmees Kat is hun intelligentie. Ze zijn snel van begrip en kunnen nieuwe vaardigheden snel leren. Ze zullen vaak trucjes aanleren, zoals het apporteren van een bal of het openen van een deur. Het is leuk om met een Burmees Kat trainingssessies te doen om hun mentale capaciteit te benutten en hun nieuwsgierigheid te stimuleren.

De Burmees Kat is een perfecte metgezel voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een sociale en speelse kat. Ze zullen altijd voor je klaarstaan voor knuffels en spelen, en ze zullen je nooit vervelen met hun charmante persoonlijkheid.

Voordelen van het Karakter van de Burmees Kat:

 • Sociaal en vriendelijk – Kan goed opschieten met mensen en kinderen.
 • Speels en actief – Houdt van spelen en ravotten.
 • Intelligent en nieuwsgierig – Snel van begrip en leert nieuwe trucjes.
Karakter Burmees Kat
KenmerkBurmees KatAndere kattenrassen
SociaalJaVarieert per ras
SpeelsJaVarieert per ras
IntelligentJaVarieert per ras
Geschikt voor gezinnenJaSommige rassen zijn meer geschikt dan andere

Geschiedenis

De oorsprong van de Burmees Kat is niet volledig duidelijk, maar er wordt gedacht dat het ras afkomstig is uit Birma, het huidige Myanmar. De eerste Burmesen werden in de jaren 1930 naar Amerika gebracht en het fokken van het ras begon daar. In Engeland werden de eerste Burmees kittens geboren in 1955. De Burmees is sindsdien uitgegroeid tot een populair en erkend kattenras.

Geschiedenis Burmees Kat

De geschiedenis van de Burmees Kat is nauw verbonden met het land waar het ras zijn oorsprong vond, Birma. Historische bronnen suggereren dat deze kat al eeuwenlang in Birma voorkomt en een speciale plaats heeft in de lokale cultuur en religie. Oorspronkelijk stonden ze bekend als de “Kittens van Birma,” en werden beschouwd als heilige katten die in tempels woonden.

De Burmees Kat is een van de oudste raskatten ter wereld, met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het ras heeft de tand des tijds doorstaan en is nog steeds geliefd bij kattenliefhebbers over de hele wereld.

In de jaren 1930 werden de eerste Burmesen naar Amerika gebracht door een Amerikaanse marineofficier genaamd Dr. Joseph Thompson. Hij was gestationeerd in Birma en was gefascineerd door de vriendelijke en mooie katten die daar leefden. Hij besloot een paar van deze katten mee te nemen naar Amerika en begon ze te fokken.

De verspreiding van de Burmees Kat

Na hun introductie in Amerika werden Burmezen al snel populair bij fokkers en kattenliefhebbers. In 1936 werd het ras officieel erkend door de Cat Fanciers’ Association (CFA) in de Verenigde Staten. In de daaropvolgende jaren verspreidde de Burmees Kat zich ook naar andere landen, waaronder Engeland, waar de eerste Burmees kittens werden geboren in 1955.

Vandaag de dag is de Burmees Kat een bekend en gewaardeerd ras over de hele wereld. Ze worden gefokt volgens strikte rasstandaarden en zijn geliefd om hun charmante uiterlijk en vriendelijke karakter. Het ras heeft een rijke geschiedenis en blijft mensen over de hele wereld verbazen met zijn unieke eigenschappen.

Gezondheid

De gezondheid van de Burmees Kat is over het algemeen goed, maar net zoals bij andere rassen zijn er enkele erfelijke aandoeningen waar ze gevoelig voor kunnen zijn. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ziekten zodat je de gezondheid van je Burmees Kat kunt bewaken en indien nodig tijdig medische hulp kunt zoeken.

Erfelijke ziekten bij de Burmees Kat

De Burmees Kat kan vatbaar zijn voor verschillende erfelijke aandoeningen, waaronder:

 • Geriatrisch vestibulair syndroom: Dit is een aandoening die voornamelijk oudere katten treft en kan leiden tot evenwichtsstoornissen en een abnormale gang. Het is belangrijk om op te merken dat dit syndroom niet specifiek is voor de Burmees Kat, maar het kan wel voorkomen.
 • Diabetes mellitus: Deze stofwisselingsziekte komt voor bij katten van verschillende rassen en kan ook bij de Burmees Kat voorkomen. Het vereist regelmatige monitoring en behandeling, inclusief het toedienen van insuline indien nodig.
 • Tekort aan kalium in het bloed: Dit is een aandoening waarbij de kaliumspiegel in het bloed te laag is. Het kan leiden tot verschillende symptomen zoals zwakte, spiertrillingen en zelfs hartritmestoornissen. Een regelmatige controle van de gezondheid van je Burmees Kat kan helpen om deze aandoening op te sporen en te behandelen.

Hoewel deze erfelijke aandoeningen bij de Burmees Kat kunnen voorkomen, betekent dit niet dat elke kat met dit ras deze problemen zal ontwikkelen. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van deze potentiële gezondheidsproblemen en indien nodig de dierenarts te raadplegen voor advies en behandeling.

Maak je geen zorgen, maak gewoon een afspraak met een professionele dierenarts om de gezondheid van je Burmees Kat te controleren en eventuele zorgen te bespreken. Met de juiste zorg en aandacht kan je Burmees Kat een gezond en gelukkig leven leiden.

Erfelijke ziektenSymptomenBehandeling
Geriatrisch vestibulair syndroomEvenwichtsstoornissen, abnormale gangondersteunende therapie, medicatie
Diabetes mellitusToegenomen dorst, frequent urineren, gewichtsverliesDieetveranderingen, insulinebehandeling
Tekort aan kalium in het bloedSpierzwakte, spiertrillingen, hartritmestoornissenAanpassing van dieet, kaliumsupplementen, medicatie

Zorg ervoor dat je de gezondheid van je Burmees Kat regelmatig controleert en bij eventuele symptomen of zorgen contact opneemt met een dierenarts. Een goede gezondheidszorg en tijdige behandeling kunnen helpen om het welzijn van je geliefde Burmees Kat te waarborgen.

Gezondheid Burmees Kat

Fokken

Het fokken van de Fokken Burmees Kat vereist de nodige zorg om genetische ziekten te voorkomen. Er zijn specifieke regels en richtlijnen die gevolgd moeten worden bij het fokken van de fokstandaard Burmees Kat, vooral met betrekking tot het fokken van kortsnuit katten. Het is van groot belang om alleen samen te werken met erkende fokkers die zijn aangesloten bij rasverenigingen om de gezondheid van het ras te waarborgen.

Fokken Burmees Kat

Om genetische ziekten te voorkomen bij het fokken van de Burmees Kat, is het van essentieel belang om selectief te zijn bij het kiezen van de ouderdieren. Fokkers moeten zorgvuldig de gezondheidsgeschiedenis van zowel de moeder- als de vaderkat onderzoeken voordat ze besluiten te fokken. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de genetische diversiteit van de populatie om consanguiniteit te voorkomen.

Om de fokstandaard Burmees Kat te behouden, moeten fokkers ook aandacht besteden aan het behoud van het specifieke uiterlijk en de raskenmerken van de Burmees. Dit omvat onder andere de lichaamsbouw, vachtkleur en oogkleur. Door zorgvuldig te selecteren welke katten worden gebruikt voor de fok, kan de fokstandaard van de Burmees Kat worden gehandhaafd.

De gezondheid en het welzijn van de Burmees Kat staan altijd voorop bij verantwoord fokken. Het doel is om gezonde en gelukkige Burmezen te fokken die voldoen aan de rasstandaard.

Fokken is een verantwoordelijk en veeleisend proces. Het vereist ervaring, kennis en toewijding om kwalitatief hoogwaardige Burmezen te fokken. Daarom is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn voordat je zelf met fokken begint. Raadpleeg altijd ervaren fokkers en vraag om advies en begeleiding.

Verzorging en houden

De verzorging van de Burmees Kat is relatief eenvoudig vanwege de korte en gladde vacht. Wekelijks borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Daarnaast is het belangrijk om de Burmees Kat binnenshuis te houden. Burmezen zijn niet bekend met de gevaren buiten en kunnen gemakkelijk verloren raken of gewond raken. Binnenhuis kunnen ze zich veilig en comfortabel voelen.

Zorg ervoor dat de Burmees Kat voldoende ruimte en stimulatie krijgt, zowel fysiek als mentaal. Speeltjes, krabpalen en klimmeubels kunnen helpen om hun energie kwijt te kunnen en de juiste prikkels te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig met de Burmees Kat te spelen en interactie te hebben. Ze zijn erg sociaal en hebben behoefte aan aandacht en gezelschap.

Binnenhuis kunnen ze ook beter worden beschermd tegen ziektes en parasieten zoals vlooien en teken. Door regelmatig de omgeving schoon te maken en de kattenbak te verschonen, kan de Burmees Kat in een hygiënische en veilige omgeving leven.

Verzorging Burmees Kat

Belangrijke punten voor verzorging en houden:

 • Zorg voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding voor de Burmees Kat.
 • Geef voldoende ruimte en stimulatie, zowel fysiek als mentaal.
 • Verzorg de korte en gladde vacht door regelmatig te borstelen.
 • Houd de Burmees Kat binnenshuis om ze te beschermen tegen gevaren buiten.
 • Zorg voor voldoende aandacht en interactie met de kat.
 • Houd de omgeving schoon en de kattenbak regelmatig verschonen.

“Een liefhebbende en zorgzame benadering is essentieel bij de verzorging en het houden van een Burmees Kat. Door een veilige en stimulerende omgeving te bieden, kun je een gelukkige en gezonde kat krijgen.”

Voeding

Het is belangrijk om de Burmees Kat een uitgebalanceerd dieet te geven om zijn gezondheid en welzijn te behouden. Een goede voeding voor de Burmees Kat bestaat uit hoogwaardige kattenvoeding die alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat.

Voedingstips voor de Burmees Kat:

 • Zorg voor hoogwaardige kattenvoeding die speciaal is samengesteld voor volwassen katten.
 • Controleer de ingrediëntenlijst van het kattenvoer om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de voedingsbehoeften van de Burmees Kat.
 • Geef de Burmees Kat de juiste portiegrootte, gebaseerd op zijn gewicht, leeftijd en activiteitsniveau.
 • Bied regelmatig vers water aan om ervoor te zorgen dat de Burmees Kat gehydrateerd blijft.
 • Vermijd het geven van menselijk voedsel aan de Burmees Kat, omdat dit schadelijk kan zijn voor zijn gezondheid.
 • Houd de eetgewoonten van de Burmees Kat in de gaten en vermijd overvoeding om overgewicht te voorkomen.

Een gebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de Burmees Kat. Raadpleeg een dierenarts voor specifieke voedingstips en begeleiding om ervoor te zorgen dat je de Burmees Kat de juiste voeding geeft.

Voeding Burmees Kat
Voedingstips voor de Burmees KatBelangrijke punten
Hoogwaardige kattenvoedingZorg ervoor dat het voer alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat.
PortiegrootteGebaseerd op gewicht, leeftijd en activiteitsniveau.
Vers waterHoud de Burmees Kat gehydrateerd.
Geen menselijk voedselVermijd schadelijke effecten op de gezondheid.
Eetgewoonten in de gaten houdenVoorkom overvoeding en overgewicht.

Conclusie

De Burmees Kat is een ras met een uniek uiterlijk en een vriendelijk karakter, waardoor het perfect past in gezinnen. Deze katten hebben echter zorgvuldige verzorging en aandacht nodig om gezond en gelukkig te blijven. Als je overweegt om een Burmees Kat te kopen, is het van groot belang om je goed te informeren over het ras, de mogelijke gezondheidsrisico’s en de juiste verzorging.

Een Burmees Kat kan een geweldige huisgenoot zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een liefdevol en speels huisdier. Ze zijn sociaal, intelligent en kunnen goed opschieten met mensen en kinderen. Houd er echter rekening mee dat ze veel aandacht en gezelschap nodig hebben, evenals voldoende ruimte om te spelen en te ravotten.

Om ervoor te zorgen dat je Burmees Kat een gezond en gelukkig leven leidt, is regelmatige gezondheidscontrole belangrijk. Ook is het van belang om het dieet van de kat in de gaten te houden en te zorgen voor hoogwaardige voeding. Verder is het aan te raden om de Burmees Kat binnenshuis te houden, omdat ze niet bekend zijn met de gevaren van buiten.

Veelgestelde vragen over de Burmees

Wat is de oorsprong van de Burmees Kat?

De Burmees Kat is afkomstig uit Birma, het huidige Myanmar.

Wat zijn de twee verschillende fokstandaarden voor de Burmees Kat?

Het Amerikaanse type heeft een brede borst, terwijl het Europese type slanker is met een atletische bouw.

Wat zijn de verschillende kleurvarianten van de Burmees Kat?

De Burmees Kat komt voor in seal, chocolade, blauw, lila, rood en crème.

Hoe is het karakter van de Burmees Kat?

De Burmees Kat staat bekend om zijn vriendelijke en speelse karakter. Ze zijn intelligent, nieuwsgierig en kunnen goed opschieten met mensen en kinderen.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsproblemen bij de Burmees Kat?

De Burmees Kat kan gevoelig zijn voor geriatrisch vestibulair syndroom, diabetes mellitus en een tekort aan kalium in het bloed.

Hoe moet het fokken van de Burmees Kat plaatsvinden?

Het fokken van de Burmees Kat moet zorgvuldig gebeuren om genetische ziekten te voorkomen. Er zijn regels en richtlijnen, vooral met betrekking tot het fokken van kortsnuit katten.

Hoe moet ik de Burmees Kat verzorgen?

De Burmees Kat heeft een relatief gemakkelijke vachtverzorging. Wekelijks borstelen is voldoende. Zorg er ook voor dat de kat binnenshuis blijft voor de veiligheid.

Wat moet ik mijn Burmees Kat voeren?

Geef de Burmees Kat een uitgebalanceerd dieet met hoogwaardige kattenvoeding om zijn gezondheid en welzijn te behouden.

Is de Burmees Kat geschikt voor gezinnen?

Ja, de Burmees Kat is een liefdevol en speels ras dat goed past in gezinnen.

Bekijk ook de volgende kattenrassen

Balinese kat
Oekraïense Levkoy
Peterbald
Amerikaanse Bobtail
Foto van Lisette
Lisette

Mijn naam is Lisette en ik woon samen met mijn twee pluizige Ragdolls, Luna en Stella. Katten zijn fascinerende wezens en ik ben elke dag weer verbaasd over hun intelligentie en vindingrijkheid. Bij Huisdierheld schrijf ik over alles wat je moet weten om jouw katachtige vriend gelukkig en gezond te houden!

Past een Burmees kat bij jou?

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey

Omgang met andere huisdieren

Niet aanbevolen
Goed met andere huisdieren

Verzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Miauwen

Weinig miauwen
Veel miauwen

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Gezondheid

Veel problemen
Weinig problemen

Speelsheid

Continu spelen
Heeft behoefte aan rust

Laatste artikelen over katten

Top 5 beste koelmat kat: Verkoeling & comfort
Top 5 beste tondeuses voor katten – Vergelijk nu
Optimaal nierdieet kat: Topkeuzes & tips
Topkeuze beste vlooiendruppels kat – Koopadvies
Top 5 beste natvoer senior kat – Gezonde keuzes