Wat mogen katten niet eten? Gezondheidstips

wat mogen katten niet eten

Veel voedsel dat geschikt is voor mensen kan giftig zijn voor katten. Het is belangrijk om te weten welke etenswaren je kat moet vermijden om zijn gezondheid te beschermen. Hieronder staan enkele voorbeelden van giftige etenswaren voor katten:

Belangrijke punten:

 • Er zijn verschillende voedingsmiddelen die katten niet mogen eten vanwege hun giftige eigenschappen.
 • Giftige voedingsmiddelen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten.
 • Het vermijden van giftig voedsel is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je kat.
 • Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat je kat iets giftigs heeft gegeten.

Medicijnen

Medicijnen kunnen giftig zijn voor katten en vormen de meest voorkomende oorzaak van vergiftiging bij huisdieren. Het is belangrijk om te weten welke medicijnen gevaarlijk kunnen zijn voor je kat en om ze altijd buiten bereik van je kat te bewaren.

Er zijn verschillende soorten medicijnen die giftig kunnen zijn voor katten. Een voorbeeld daarvan zijn pijnstillers. Het gebruik van paracetamol bij katten kan dodelijk zijn. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je kat geen toegang heeft tot medicijnen die voor mensen zijn bedoeld.

Als je kat per ongeluk medicijnen heeft ingenomen, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts. Een snelle behandeling kan het verschil maken tussen leven en dood.

“Het is belangrijk om te weten welke medicijnen gevaarlijk kunnen zijn voor je kat en om ze altijd buiten bereik van je kat te bewaren.” – Dierenarts Lisa de Vries

Wat te doen bij medicijnvergiftiging

Als je vermoedt dat je kat medicijnen heeft ingenomen, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts en geef aan welke medicijnen je kat mogelijk heeft ingenomen.
 2. Volg de instructies van de dierenarts op. In sommige gevallen kan het nodig zijn om je kat te laten braken of om koolstof te geven om de giftige stoffen te absorberen.
 3. Voorkom dat je kat verder toegang heeft tot de medicijnen.
 4. Houd je kat nauwlettend in de gaten en let op tekenen van vergiftiging, zoals braken, diarree, lusteloosheid of ademhalingsproblemen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat medicijnen veilig worden opgeborgen en buiten het bereik van je kat blijven.

Medicijn Gevaren voor katten
Paracetamol Kan dodelijk zijn voor katten en schade aan de lever en nieren veroorzaken.
NSAID’s (zoals ibuprofen en aspirine) Kunnen ernstige maag- en darmproblemen veroorzaken en in sommige gevallen leiden tot nierfalen.
Antidepressiva Kunnen bij katten een verhoogde hartslag, beven en toevallen veroorzaken.
Bloeddrukmedicatie Kan leiden tot een te lage bloeddruk en ademhalingsproblemen bij katten.

De bovenstaande tabel toont enkele voorbeelden van medicijnen die gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je je kat medicijnen geeft en bewaar medicijnen veilig buiten bereik van je kat.

Coffeïne

Coffeïne kan bij katten onrust, hartkloppingen en trillende spieren veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat geen toegang heeft tot drankjes zoals koffie waarin coffeïne aanwezig is.

“Coffeïne kan bij katten ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals een onregelmatige hartslag en overmatige stimulatie van het zenuwstelsel. Het is beter om je kat helemaal geen coffeïne te geven en ervoor te zorgen dat alle drankjes en voedingsmiddelen die coffeïne bevatten buiten het bereik van je kat worden gehouden.”

– Dr. Sophie van Dierenkliniek Nederland

Enkele situaties waarin katten in aanraking kunnen komen met coffeïne zijn:

 • Per ongeluk kattensnoepjes met coffeïne geven
 • Per ongeluk je kat laten likken aan een koffiekopje
 • Je kat voedingsmiddelen laten eten waarin coffeïne is verwerkt, zoals chocolade of energydrank

Het is essentieel om je kat te beschermen tegen coffeïne, omdat zelfs kleine hoeveelheden ernstige gevolgen kunnen hebben. Houd je kat weg van alle voedingsmiddelen en drankjes die coffeïne bevatten en raadpleeg een dierenarts als je vermoedt dat je kat symptomen vertoont van coffeïnevergiftiging.

coffeïne vergiftiging katten

Avocado

Avocado’s zijn gevaarlijk voor katten omdat ze bepaalde vetzuren bevatten die nier- en hartproblemen kunnen veroorzaken. Daarnaast is de avocadoplant ook giftig voor katten.

Hoewel avocado’s geliefd zijn bij veel mensen, moeten katteneigenaren oppassen dat hun harige vriendjes er niet van eten. Avocado’s bevatten een stof genaamd persine, een natuurlijk schimmelwerend middel. Bij katten kan persine echter schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Het hoge vetgehalte in avocado’s kan leiden tot spijsverteringsproblemen bij katten, zoals buikpijn en diarree. Bovendien kunnen de aanwezige vetzuren nier- en hartproblemen veroorzaken, wat ernstige gezondheidscomplicaties kan veroorzaken.

Niet alleen het vruchtvlees van de avocado is gevaarlijk voor katten, maar ook de pit en de schil kunnen verstikkingsgevaar en darmblokkades veroorzaken. Het is daarom belangrijk om avocado’s buiten het bereik van je kat te houden en ervoor te zorgen dat er geen resten op tafel of in de prullenbak liggen waar je kat bij kan.

Bovendien is de avocadoplant zelf ook giftig voor katten. Het sap en de bladeren van de avocadoplant bevatten een giftige stof genaamd persin, die vergelijkbare gezondheidsproblemen kan veroorzaken als het consumeren van avocado’s.

Om de veiligheid van je kat te waarborgen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen avocado’s of delen daarvan in de buurt van je kat zijn. Als je vermoedt dat je kat avocado heeft gegeten of last heeft van vergiftiging, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts voor advies en behandeling.

Gevaarlijke voedsel voor katten Effecten op katten
Avocado Verminderde nier- en hartfunctie, spijsverteringsproblemen
Chocolade Theobrominevergiftiging, maagklachten, hartritmestoornissen
Uien, knoflook en bieslook Beschadiging van rode bloedcellen, bloedarmoede

Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je kat geen toegang heeft tot gevaarlijk voedsel zoals avocado’s. Door bewust te zijn van welke voedingsmiddelen giftig kunnen zijn voor katten, kun je de gezondheid en het welzijn van je geliefde huisdier beschermen.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen kunnen bij katten diarree, braken en in ernstige gevallen nierfalen veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat geen druiven en rozijnen consumeert.

Druiven en rozijnen zijn misschien een gezonde snack voor mensen, maar voor katten zijn ze giftig. Deze zoete vruchten kunnen irritatie aan het maag-darmkanaal veroorzaken bij katten en leiden tot symptomen zoals braken, diarree en buikpijn. In sommige gevallen kan het eten van druiven en rozijnen zelfs leiden tot nierfalen, een levensbedreigende aandoening voor katten.

Merk op dat het giftige effect van druiven en rozijnen niet volledig begrepen wordt en dat sommige katten mogelijk geen symptomen vertonen na inname. Het is echter het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en je kat altijd te beschermen door ervoor te zorgen dat hij geen toegang heeft tot deze giftige vruchten. Het is aan te bevelen om druiven en rozijnen altijd veilig op te bergen en ze buiten het bereik van je kat te houden.

giftig fruit katten

Wat te doen als je kat druiven of rozijnen heeft gegeten?

Als je vermoedt dat je kat druiven of rozijnen heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Zelfs als je kat geen symptomen vertoont, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. De dierenarts zal kunnen beoordelen of er behandeling nodig is en welke maatregelen er genomen moeten worden om de gezondheid van je kat te beschermen.

Chocolade

Het is algemeen bekend dat chocolade overheerlijk is, maar wist je dat het gevaarlijk kan zijn voor katten? Chocolade bevat namelijk theobromine, een stof die bij katten ernstige vergiftiging kan veroorzaken.

Wanneer katten chocolade consumeren, kan het leiden tot symptomen zoals braken, diarree, een onregelmatige hartslag en in ernstige gevallen zelfs epileptische aanvallen. De donkere chocolade bevat een hogere concentratie theobromine, en is daarom het meest gevaarlijk voor katten. Het is van cruciaal belang om te voorkomen dat je kat toegang heeft tot chocolade, ongeacht de vorm (snacks, repen, desserts).

Omdat chocolade zo aantrekkelijk kan zijn voor katten, is het belangrijk om het altijd buiten hun bereik te houden. Zorg ervoor dat chocolade goed opgeborgen is in afgesloten kasten of laat het niet onbeheerd achter, vooral tijdens feestelijke gelegenheden waar chocoladehapjes vaak aanwezig zijn.

chocolade vergiftiging katten

Houd er rekening mee dat zelfs kleine hoeveelheden chocolade schadelijk kunnen zijn voor katten. Als je vermoedt dat je kat chocolade heeft geconsumeerd of symptomen van vergiftiging vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts voor advies en behandeling.

Uien, knoflook en bieslook

Onder de vele voedingsmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn voor katten, vormen uien, knoflook en bieslook een specifieke bedreiging. Deze voedingsmiddelen bevatten zwavelverbindingen die schadelijk zijn voor katten. Bij consumptie kunnen deze verbindingen de rode bloedcellen van katten beschadigen en bloedarmoede veroorzaken.

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat je kat geen voedsel consumeert dat bereid is met uien, knoflook of bieslook. Dit geldt niet alleen voor directe inname, maar ook voor voedingsmiddelen waarin deze ingrediënten verwerkt zijn, zoals bepaalde sauzen, soepen en kruidenmixen.

Het is essentieel om je kat te beschermen tegen de gevaren van uien, knoflook en bieslook. Zorg ervoor dat deze voedingsmiddelen buiten het bereik van je kat worden bewaard en let ook op gerechten die jezelf bereidt, om te voorkomen dat je kat per ongeluk iets gevaarlijks binnenkrijgt.

Dus, vermijd het gebruik van uien, knoflook en bieslook in de voeding van je kat om zijn gezondheid en welzijn te waarborgen.

uien, knoflook en bieslook

Voedsel Giftig voor katten
Uien Ja
Knoflook Ja
Bieslook Ja

Conclusie

Het is essentieel om te weten welke voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor je kat. Veel menselijk voedsel is niet geschikt voor katten en kan zelfs vergiftiging veroorzaken. Het vermijden van giftige voedingsmiddelen en het zorgen voor een veilige voeding is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van je kat.

Door ervoor te zorgen dat je kat geen toegang heeft tot giftige voedingsmiddelen zoals chocolade, uien, knoflook en druiven, bescherm je hem tegen mogelijke gezondheidsproblemen. Het is altijd aan te raden om een dierenarts te raadplegen als je vermoedt dat je kat iets giftigs heeft gegeten.

Kortom, door bewust te zijn van welke voedingsmiddelen veilig zijn voor je kat en welke vermeden moeten worden, kun je de gezondheid van je harige vriend beschermen en een gelukkig en gezond leven voor hem garanderen.

FAQ

Wat zijn enkele voorbeelden van giftige etenswaren voor katten?

Enkele voorbeelden van giftige etenswaren voor katten zijn medicijnen, coffeïne, avocado’s, druiven en rozijnen, chocolade, uien, knoflook en bieslook.

Welke medicijnen zijn giftig voor katten?

Pijnstillers zoals paracetamol zijn bijvoorbeeld dodelijk voor katten. Het is belangrijk om medicijnen altijd buiten bereik van je kat te bewaren om ongelukken te voorkomen.

Wat zijn de gevaren van coffeïne voor katten?

Coffeïne kan bij katten onrust, hartkloppingen en trillende spieren veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat geen toegang heeft tot drankjes zoals koffie waarin coffeïne aanwezig is.

Waarom zijn avocado’s gevaarlijk voor katten?

Avocado’s bevatten bepaalde vetzuren die nier- en hartproblemen kunnen veroorzaken bij katten. Daarnaast is de avocadoplant ook giftig voor katten.

Wat zijn de risico’s van druiven en rozijnen voor katten?

Druiven en rozijnen kunnen bij katten diarree, braken en in ernstige gevallen nierfalen veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat geen druiven en rozijnen consumeert.

Waarom is chocolade gevaarlijk voor katten?

Chocolade bevat theobromine, een stof die bij katten ernstige vergiftiging kan veroorzaken. Het is belangrijk om te voorkomen dat je kat chocolade consumeert, vooral donkere chocolade is het gevaarlijkst.

Wat maakt uien, knoflook en bieslook schadelijk voor katten?

Uien, knoflook en bieslook bevatten zwavelverbindingen die schadelijk zijn voor katten. Deze verbindingen kunnen de rode bloedcellen van katten beschadigen en bloedarmoede veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat geen voedsel consumeert dat bereid is met deze ingrediënten.

Hoe kunnen we voeding voor katten vermijden die schadelijk kan zijn?

Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor je kat. Veel menselijk voedsel is niet geschikt voor katten en kan zelfs vergiftiging veroorzaken. Het vermijden van giftige voedingsmiddelen en het zorgen voor een veilige voeding is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je kat. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat je kat iets giftigs heeft gegeten.

Foto van Lisette
Lisette

Mijn naam is Lisette en ik woon samen met mijn twee pluizige Ragdolls, Luna en Stella. Katten zijn fascinerende wezens en ik ben elke dag weer verbaasd over hun intelligentie en vindingrijkheid. Bij Huisdierheld schrijf ik over alles wat je moet weten om jouw katachtige vriend gelukkig en gezond te houden!

DierDier
Gerelateerde artikelen
Top 5 beste koelmat kat: Verkoeling & comfort
Top 5 beste tondeuses voor katten – Vergelijk nu
Optimaal nierdieet kat: Topkeuzes & tips
Topkeuze beste vlooiendruppels kat – Koopadvies