kleinste kattenras

Ontdek het Kleinste Kattenras – Top Keuzes

Ben je op zoek naar het kleinste kattenras dat er bestaat? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik wil graag mijn persoonlijke ervaring met je delen over het ontdekken van de kleinste en meest schattige kattenrassen die er zijn.

Als kattenliefhebber weet ik hoe belangrijk het is om een kat te vinden die perfect bij jou en je gezin past. Of je nu op zoek bent naar een kleine metgezel die in elke hoek past, of gewoon een schattige kat om je hart te verwarmen, ik heb de beste keuzes voor je op een rijtje gezet.

Dus, lees verder en laten we samen de wereld van mini kattenrassen verkennen!

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Het kleinste kattenras ter wereld is de Singapura
 • De Singapura is ideaal voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren
 • Andere kleine kattenrassen zijn onder andere de Birmees, American Curl, Devon Rex, Siamees, Munchkin, LaPerm, Somali, Turkse Angora en Toybob

Karakter van de Singapura: actief en aanhankelijk

De Singapura is een klein maar actief kattenras. Ze staan bekend om hun unieke karaktereigenschappen van activiteit en aanhankelijkheid. Ondanks hun kleine formaat hebben ze een levendig en energiek temperament.

Deze charmante kat is altijd betrokken bij wat er in huis gebeurt. Ze volgen je op de voet en willen graag deel uitmaken van alle activiteiten in het gezin. Als je aan het werken bent, zullen ze naast je zitten en je gezelschap houden. Als je aan het spelen bent, zullen ze enthousiast meedoen en ervoor zorgen dat je je nooit verveelt.

Een ander opvallend kenmerk van de Singapura is hun aanhankelijkheid. Ze hechten zich sterk aan hun menselijke gezinsleden en genieten van knuffelen en gezelligheid. Ze zullen graag op schoot zitten en zich laten verwennen met aandacht en genegenheid.

“De Singapura is een kat die vol energie zit en altijd blij is om betrokken te zijn bij je dagelijkse leven. Ze brengen vreugde en levendigheid in huis, en zijn geweldig gezelschap voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.”

Dankzij hun actieve en aanhankelijke karakter passen Singapura katten goed in gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn speels en kunnen zich goed vermaken met kinderen, terwijl ze tegelijkertijd ook andere huisdieren respecteren. Dit maakt ze ideale metgezellen voor een harmonieus gezinsleven.

Hoewel de Singapura klein van formaat is, heeft hij een groot karakter. Ze zijn nieuwsgierig en intelligent, altijd op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen. Ze hebben af en toe wat mentale en fysieke stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

KenmerkenBeschrijving
ActiefDe Singapura is een zeer actieve kat en heeft dagelijks speeltijd nodig om zijn energie kwijt te kunnen.
AanhankelijkZe hechten zich sterk aan hun eigenaren en genieten van lichamelijk contact en genegenheid.
IntelligentDeze slimme katten zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en leren graag nieuwe trucjes.

Birmees – Beste kleine kattenras voor kinderen

De Birmees is een kattenras dat uitermate geschikt is voor gezinnen met kinderen. Deze vriendelijke en speelse kat staat bekend om zijn kindvriendelijke karakter en geduld met kinderen. Ondanks dat ze kleiner zijn dan gemiddelde katten, hebben ze een groot brein en zijn ze slim en leergierig. Ze vinden het leuk om nieuwe trucs te leren en zijn daardoor geweldige metgezellen voor kinderen die graag willen spelen en ontdekken.

De Birmees is niet alleen een fantastische keuze vanwege zijn vriendelijke karakter, maar ook vanwege zijn mooie uiterlijk. Ze hebben een zijdezachte vacht en betoverende ogen, waardoor ze echt een lust voor het oog zijn.

Wat de Birmees ook zo bijzonder maakt, is zijn sociale aard. Ze houden ervan om betrokken te zijn bij alle activiteiten in huis en willen altijd in de buurt van hun menselijke gezinsleden zijn. Ze zullen graag deelnemen aan spelletjes, kroelen op schoot en genieten van gezelschap. Dus als je op zoek bent naar een kindvriendelijk kattenras dat je kinderen zal vermaken en gelukkig zal maken, dan is de Birmees de perfecte keuze!

Voordelen van de Birmees:

 • Zeer kindvriendelijk en geduldig
 • Klein formaat, ideaal voor gezinnen
 • Intelligent en leergierig
 • Sociaal en betrokken bij het gezin

Vachtverzorging:

De Birmees heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig borstelen helpt dode haren te verwijderen en de vacht gezond en glanzend te houden. Eenmaal per week is meestal voldoende. Vergeet ook niet regelmatig de tanden te poetsen en de nagels te controleren en te knippen om de gezondheid van je Birmees te behouden.

Feiten over de Birmees:

OorsprongBirma (Myanmar)
Gemiddelde levensverwachting12-16 jaar
Gewicht2,5-4,5 kg
VachtkleurMeestal donkerbruin met een cremekleurige ondervacht
KarakterVriendelijk, sociaal, speels
Birmees

American Curl – Katten met kleine oren

De American Curl is een bijzonder kattenras dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk met kleine oren die naar achteren draaien. Deze opvallende eigenschap is het resultaat van een genetische mutatie. Naast hun karakteristieke oren hebben American Curls ook een rustig geluid en een liefdevol en speels karakter.

De kleine oren van de American Curl zijn niet alleen een esthetisch kenmerk, maar hebben ook een functioneel doel. Ze helpen de katten om beter te horen en geluiden op te vangen. Ondanks hun kleine formaat zijn de oren van de American Curl zeer gevoelig en stellen ze de katten in staat om zelfs de zachtste geluiden waar te nemen.

Naast hun bijzondere oren hebben American Curls nog veel meer te bieden. Ze zijn intelligente en sociale katten die graag betrokken zijn bij het gezinsleven. Ze staan erom bekend deurknoppen te kunnen draaien en kasten te openen, waardoor ze soms echte ondeugden kunnen zijn.

American Curl

Als huisdieren zijn American Curls zeer aanhankelijk en hechten ze zich sterk aan hun eigenaren. Ze genieten van knuffelen en spelen, en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Door hun speelse karakter kunnen ze zichzelf goed vermaken, maar het is ook belangrijk om ze voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden.

Kortom, de American Curl is niet alleen een visueel uniek kattenras, maar ook een liefdevolle metgezel. Hun kleine oren, rustig geluid en speels karakter maken ze tot een geliefde keuze onder kattenliefhebbers.

Kenmerken van de American Curl:

 • Kleine oren die naar achteren draaien door een genetische mutatie
 • Rustig geluid
 • Liefdevol en speels karakter
 • Intelligent en sociaal
 • Kan deurknoppen draaien en kasten openen
KenmerkenAmerican Curl
HoogteKlein
GewichtGemiddeld
VachtkleurVerscheidenheid aan kleuren
VachtverzorgingMatige verzorging nodig
KarakterAanhankelijk, speels

Devon Rex – Katten met een klein gezicht

De Devon Rex is een speels en sociaal kattenras met een sierlijk gezicht, klein lichaam en grote oren. Ze staan bekend om hun unieke uitstraling en charmante karakter. Deze katten hebben een ondeugend en nieuwsgierig karakter, wat hen extra leuk maakt als huisdier.

Wat de Devon Rex echt opvallend maakt, is hun korte, golvende vacht. In tegenstelling tot andere kattenrassen verliezen ze weinig tot geen haren, wat een groot voordeel is voor mensen met allergieën of die liever een schoon huis willen behouden. Daarnaast heeft hun vacht weinig onderhoud nodig, waardoor ze erg gemakkelijk te verzorgen zijn.

Hoewel ze een klein gezicht hebben, stralen Devon Rex katten veel charme en expressie uit. Hun grote oren voegen nog meer karakter toe aan hun uiterlijk. Bekijk hieronder een afbeelding van een Devon Rex kat:

Devon Rex kat

Devon Rex katten zijn ook zeer sociaal en houden ervan om betrokken te zijn bij het gezinsleven. Ze genieten van interactie, knuffelen en spelen met hun baasjes. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor gezinnen.

De Devon Rex is niet alleen een kattenras met een klein gezicht, maar ook een met een groot hart en speelse persoonlijkheid. Het zijn geweldige metgezellen voor zowel jong als oud.

Als je op zoek bent naar een kat met een unieke uitstraling, charmant karakter en weinig vachtverzorging, dan is de Devon Rex het perfecte kattenras voor jou.

Siamees – Lichtgewicht katten

Ondanks hun gemiddelde grootte zijn Siamese katten verrassend licht van gewicht. Ze zijn lang, slank en hebben een goed stel hersenen. Ze hebben veel activiteit nodig en staan bekend om hun vocale karakter.

Siamese katten zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ook fascinerend vanwege hun unieke kenmerken. Ze zijn middelgroot van formaat, maar hebben een opmerkelijk licht lichaamsgewicht. Hun slanke bouw, gecombineerd met een goed ontwikkeld zenuwstelsel, maakt hen uiterst lenig en wendbaar.

Deze levendige katten zijn altijd in beweging en hebben veel activiteit nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ze spelen graag en zijn nieuwsgierig van aard, wat betekent dat ze vaak betrokken willen zijn bij alles wat er in hun omgeving gebeurt.

Een ander opvallend kenmerk van Siamezen is hun vocale karakter. Ze staan bekend om hun vermogen om zichzelf met hun karakteristieke stemgeluid uit te drukken. Of ze nu aandacht willen of gewoon hun mening willen laten horen, ze weten zeker hoe ze gehoord moeten worden.

Over het algemeen zijn Siamese katten intelligente, speelse en nieuwsgierige metgezellen die perfect passen bij mensen die graag actief en betrokken zijn bij hun huisdieren. Ze zijn ook sociaal en hechten zich sterk aan hun menselijke familie. Het zijn katten die opvallen, niet alleen door hun prachtige uiterlijk, maar ook door hun levendige persoonlijkheid.

Siamees

Wil je meer weten over andere lichtgewicht kattenrassen? Bekijk dan de volgende sectie waar we het hebben over het kortste kattenras, de Munchkin.

Munchkin – Kortste kattenras

De Munchkin is een kattenras met kleine poten maar een lichaam van normale grootte. Ze zijn niet goede springers maar rennen en jagen graag laag bij de grond. Ze hebben een lief karakter en zijn vaak te vinden op hun achterpoten.

Kenmerken van de Munchkin

 • Kleine poten met een normaal lichaam
 • Ren- en jaaggedrag laag bij de grond
 • Lief karakter
 • Vaak te vinden op achterpoten

LaPerm – Kleine pluizige katten

De LaPerm is een bijzonder kattenras met een unieke gekrulde vacht. Deze katten zien eruit alsof ze net bij de kapper vandaan komen! Hun pluizige vacht heeft krullen die direct opvallen.

Een van de voordelen van de LaPerm is dat ze weinig verharen. Dit maakt ze ideaal voor mensen die allergisch zijn voor kattenharen, maar toch willen genieten van het gezelschap van een kat. Bovendien hebben LaPerms weinig vachtverzorging nodig. Ze hebben geen klitten en hun vacht behoudt van nature zijn krullen.

Naast hun unieke uiterlijk hebben LaPerms ook een liefdevol karakter. Ze zijn graag betrokken bij hun baasjes en vinden het heerlijk om te knuffelen. Deze kleine pluizige katten zijn perfecte metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar genegenheid en gezelschap.

Ontmoet de LaPerm, de kleine pluizige kat met een gekrulde vacht en een liefdevol karakter.

Somali – Kleine kattenrassen met grote energie

De Somali is een klein kattenras dat barst van de energie en altijd op zoek is naar plezier. Ze zijn levendig, speels en houden ervan om hun omgeving te verkennen. Als je een actieve en dynamische metgezel zoekt, is de Somali de perfecte keuze.

Met hun nieuwsgierige aard en energieke persoonlijkheid houden Somalis ervan om te spelen en nieuwe trucjes te leren. Ze zijn intelligent en hebben mentale stimulatie nodig om gelukkig en tevreden te zijn. Hierdoor zijn ze perfect voor gezinnen die bereid zijn om tijd en aandacht te besteden aan interactie en spelletjes met hun harige vriend.

Naast hun energieke karakter zijn Somalis ook sociaal en genieten ze van het gezelschap van andere katten. Ze houden ervan om samen te spelen en hebben vaak een speelkameraadje nodig om hun energie kwijt te kunnen.

Kenmerken van de Somali:

 • Energiek en speels
 • Intelligent
 • Sociaal en houdt van spelen met andere katten
 • Geniet van mentale stimulatie en het aanleren van trucjes

Als je op zoek bent naar een kleine kat met grote energie en een levendige persoonlijkheid, dan is de Somali de ideale keuze. Ze zullen zeker een bron van vreugde en vermaak zijn in je gezin.

EigenschappenOmschrijving
RasSomali
GrootteKlein
PersoonlijkheidEnergiek, speels, intelligent
VerzorgingRegelmatige borstelbeurten en aandacht voor gebit en klauwen

De Somali is een kleine kat met grote energie die ervan houdt om te spelen en alles om zich heen te verkennen. Ze zijn intelligent, sociaal en altijd op zoek naar avontuur. Als je op zoek bent naar een energieke metgezel, is de Somali de perfecte toevoeging aan je gezin.

Turkse Angora – Katten met opvallende ogen

De Turkse Angora is een zeldzaam kattenras met een majestueuze uitstraling. Ze staan bekend om hun zijdezachte vacht en opvallende oogkleuren, waardoor ze echt opvallen tussen andere katten. Deze elegante katten zijn sociale en speelse metgezellen, maar bezitten ook een onafhankelijk karakter. Ze kunnen prima alleen thuis zijn.

De Turkse Angora is afkomstig uit Turkije en heeft een lange geschiedenis. Deze katten hebben een terecht trots en zelfverzekerd karakter. Ze zijn graag betrokken bij het dagelijks leven en zullen altijd geïnteresseerd zijn in wat er om hen heen gebeurt.

Wat de Turkse Angora echt uniek maakt, zijn hun opvallende oogkleuren. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van blauw en groen tot heterochromie, waarbij elk oog een andere kleur heeft. Deze betoverende ogen geven de Turkse Angora een buitengewoon charmante uitstraling.

Een ander interessant kenmerk van de Turkse Angora is hun liefde voor water. In tegenstelling tot veel andere katten, genieten ze ervan om te spelen en te spetteren met water. Dit kan variëren van rondpootjes in een waterbak tot uitgebreide badsessies. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende watermogelijkheden en veilige speelruimtes voor deze avontuurlijke katten.

Kenmerken van de Turkse Angora:

 • Opvallende oogkleuren
 • Zijdezachte vacht
 • Onafhankelijk karakter
 • Sociaal en speels
 • Liefde voor water

De Turkse Angora is een prachtig kattenras met unieke kenmerken. Hun opvallende ogen en zijdezachte vacht maken hen tot een echte blikvanger. Als je op zoek bent naar een sociale en speelse metgezel met een vleugje avontuur, dan is de Turkse Angora de perfecte keuze.

Conclusie

Er zijn veel kleine kattenrassen om uit te kiezen. Elk ras heeft zijn eigen unieke kenmerken en karakter. Of je nu op zoek bent naar een actieve kat, een knuffelige kat of een kat met opvallende kenmerken, er is een klein kattenras dat bij jou en je huis past.

Wees bereid om tijd en aandacht te besteden aan de verzorging en het welzijn van je nieuwe metgezel, ongeacht het ras dat je kiest. Kleinere kattenrassen hebben misschien speciale behoeften of vereisen meer interactie. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte, speelgoed en tijd hebt om aan hun behoeften te voldoen. Een klein formaat betekent niet dat ze minder zorg nodig hebben!

Overweeg ook om een van deze kleine kattenrassen een kans te geven wanneer je een huisdier zoekt. Ze kunnen je leven verrijken met hun unieke persoonlijkheden en eigenschappen. Vergeet niet om altijd goed onderzoek te doen naar het ras en ernaar te streven een verantwoordelijke eigenaar te zijn.

Veelgestelde vragen over de kleinste kattenrassen

Wat is het kleinste kattenras ter wereld?

Het kleinste kattenras ter wereld is de Singapura.

Wat zijn de karaktereigenschappen van de Singapura?

De Singapura is actief en aanhankelijk.

Is de Singapura geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren?

Ja, de Singapura is ideaal voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Welke andere kleine kattenrassen zijn er?

Naast de Singapura zijn er ook andere kleine kattenrassen zoals de Birmees, American Curl, Devon Rex, Siamees, Munchkin, LaPerm, Somali, Turkse Angora en Toybob.

Wat zijn de karaktereigenschappen van de Birmees?

De Birmees is extravert en geduldig met kinderen.

Zijn Birmezen kleiner dan gemiddeld?

Ja, Birmezen zijn kleiner dan gemiddeld.

Hebben Birmezen een groot brein?

Ja, Birmezen hebben een groot brein en zijn slim.

Waarom draaien de oren van de American Curl naar achteren?

De oren van de American Curl draaien naar achteren door een genetische mutatie.

Wat zijn de karaktereigenschappen van de Devon Rex?

De Devon Rex heeft een ondeugend en speels karakter en is zeer sociaal.

Heeft de Devon Rex veel vachtverzorging nodig?

Nee, de Devon Rex heeft weinig onderhoud aan de korte, golvende vacht.

Picture of Lisette
Lisette

Mijn naam is Lisette en ik woon samen met mijn twee pluizige Ragdolls, Luna en Stella. Katten zijn fascinerende wezens en ik ben elke dag weer verbaasd over hun intelligentie en vindingrijkheid. Bij Huisdierheld schrijf ik over alles wat je moet weten om jouw katachtige vriend gelukkig en gezond te houden!

Gerelateerde artikelen
10 redenen waarom een kattenverzekering essentieel Is
Hoe kattenverzekering je kan helpen bij dure dierenartsrekeningen
Kattenverzekering voor raskatten: Speciale overwegingen
Wat dekken kattenverzekeringen wel en niet?