Mag een hond knoflook eten

Mag een hond knoflook eten? Feiten en advies.

We krijgen regelmatig de vraag: Mag een hond knoflook eten? Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt bij zowel mensen als dieren, maar er bestaat controverse over het al dan niet geschikt zijn van knoflook voor honden. Sommige mensen zweren erbij en gebruiken het als natuurlijk middel tegen vlooien en teken, terwijl anderen bang zijn dat het giftig kan zijn voor honden. In dit artikel willen we eerlijke informatie geven over knoflook voor honden en advies geven over veilige voeding voor huisdieren.

Belangrijkste punten

 • Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen.
 • Knoflook bevat verschillende inhoudsstoffen en heeft effecten op het bloed en de weerstand.
 • Verse knoflook is minder geconcentreerd dan andere vormen van supplementen.
 • In grote hoeveelheden kan knoflook bloedarmoede veroorzaken bij honden.
 • Sommige hondenrassen, katten en paarden zijn gevoeliger voor bloedarmoede door knoflook.

Waarom wordt knoflook gebruikt?

Knoflook staat al eeuwenlang bekend om zijn vermeende positieve effecten op verschillende gezondheidsproblemen. Het wordt onderzocht en gebruikt als ondersteuning bij verschillende aandoeningen, zoals:

 • Luchtweginfecties: Knoflook wordt gebruikt om de symptomen van luchtweginfecties, zoals hoesten, te verlichten.
 • Bacteriën en schimmels: Vanwege de antimicrobiële eigenschappen van knoflook wordt het soms gebruikt om bacteriële en schimmelinfecties te remmen.
 • Hyperlipemie: Er zijn studies die aantonen dat knoflook kan ondersteunen bij het verlagen van het cholesterolgehalte bij mensen met hyperlipemie.
 • Hart- en vaataandoeningen: Er is enig bewijs dat knoflook de bloedcirculatie kan bevorderen en de bloedvaten kan ontspannen, wat kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel.
 • Diabetes: Knoflook kan mogelijk helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes, hoewel verder onderzoek nodig is.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel sommige eigenaren knoflook gebruiken bij honden om vlooien en teken te verminderen, er geen wetenschappelijk bewijs is om deze claim te ondersteunen.

“Knoflook wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn vermeende geneeskrachtige eigenschappen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het geen wondermiddel is en altijd met voorzichtigheid moet worden gebruikt.”

Effecten van knoflook bij verschillende gezondheidsproblemen

GezondheidsprobleemEffect van knoflook
LuchtweginfectiesKan symptomen verlichten, zoals hoesten
Bacteriën en schimmelsKan remmend werken op infecties
HyperlipemieKan ondersteuning bieden bij het verlagen van cholesterol
Hart- en vaataandoeningenKan bevorderlijk zijn voor de bloedcirculatie en ontspanning van bloedvaten
DiabetesKan mogelijk helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Eigenschappen van knoflook

Knoflook is een veelzijdig kruid dat een breed scala aan inhoudsstoffen bevat. Enkele belangrijke inhoudsstoffen zijn:

 • Koolhydraten: Knoflook bevat verschillende soorten koolhydraten, zoals fructanen en vezels, die bijdragen aan de voedingswaarde.
 • Etherische oliën: Deze oliën geven knoflook zijn karakteristieke geur en smaak en hebben ook antimicrobiële eigenschappen.
 • Zwavelverbindingen: Knoflook is rijk aan zwavelverbindingen, zoals allicine, dat verantwoordelijk is voor de meeste gezondheidsvoordelen.
 • Enzymen: Knoflook bevat verschillende enzymen, zoals allinase, die bijdragen aan de omzetting van andere stoffen in het lichaam.

Een van de belangrijkste effecten van knoflook is de invloed ervan op het bloed. Het kan de stolbaarheid van het bloed verminderen en de bloeddruk verlagen, wat gunstig kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. Deze effecten worden toegeschreven aan de zwavelverbindingen in knoflook, zoals allicine.

Knoflook staat ook bekend om zijn weerstandverhogende eigenschappen. Het kan het immuunsysteem ondersteunen en heeft een afwerende werking op microben dankzij de antimicrobiële eigenschappen van de etherische oliën. Dit kan bijdragen aan een betere algemene gezondheid en bescherming tegen infecties.

InhoudsstoffenEffecten op het bloedWeerstandverhogend
Koolhydraten  
Etherische oliën 
Zwavelverbindingen
Enzymen  

Een combinatie van deze eigenschappen maakt knoflook een veelgebruikt kruid met potentieel gunstige effecten op de gezondheid. Het is echter belangrijk om te onthouden dat knoflook als aanvulling op een gezond dieet moet worden gezien en niet als een wondermiddel. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je knoflook of andere kruiden aan je huisdier geeft.

Vers of extract

Knoflook is verkrijgbaar in verschillende supplementvormen, zoals etherische olie, extracten, korrels en poeder. Het vergelijken van onderzoeken met verschillende toepassingsvormen en doseringen is lastig. Verse rauwe knoflook bevat nog alle nuttige enzymactiviteit en is minder geconcentreerd dan andere vormen. Sommige onderzoeken tonen aan dat een bepaald type gerijpt knoflookextract goed verdragen wordt, terwijl andere extracten maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.

Supplementen met knoflook

Verschillende vormen van knoflook

SupplementvormKenmerken
Etherische olieKrachtige geconcentreerde vorm, vaak gebruikt als druppels of capsules.
ExtractenGeconcentreerde vorm verkregen uit knoflook, vaak beschikbaar in capsules of tabletten.
Korrels en poederGedroogde vorm van knoflook, kan gebruikt worden als smaakmaker of voedingssupplement.

Verse knoflook bevat alle natuurlijke enzymactiviteit, maar is minder geconcentreerd dan andere supplementvormen. Gerijpt knoflookextract kan goed verdragen worden door sommige honden, maar andere extracten kunnen maag- en darmklachten veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste vorm en dosering te kiezen bij het geven van knoflook aan je hond.

Let op: Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je supplementen met knoflook aan je hond geeft.

Bloedarmoede door knoflook

Knoflook behoort tot de alliumfamilie en kan in grote hoeveelheden of in een geconcentreerde vorm leiden tot bloedarmoede bij honden. De inhoudsstoffen van knoflook kunnen rode bloedcellen afbreken en symptomen van bloedarmoede veroorzaken, zoals bleke slijmvliezen, snelle ademhaling en zwakte.

De toxische dosis van knoflook voor honden is 16-24 gram per dier per dag, wat een zeer hoge hoeveelheid is. In de praktijk is het geven van 1 teentje knoflook per 20-25 kg lichaamsgewicht veilig.

Echter, het is belangrijk op te merken dat de gevoeligheid voor knoflook kan variëren tussen hondenrassen. Sommige honden, zoals Akita’s en Shiba’s, hebben een hogere gevoeligheid voor bloedarmoede door knoflook. Het is daarom essentieel om altijd de juiste dosering en goed toezicht te handhaven bij het geven van knoflook aan honden.

Giftigheid knoflook voor dieren
Hoeveelheid knoflookBloedarmoedeSymptomen bloedarmoede
16-24 gram per dagJaBleke slijmvliezen, snelle ademhaling, zwakte
1 teentje knoflook per 20-25 kg lichaamsgewichtNeeGeen symptomen van bloedarmoede

Kwetsbare dieren

Sommige hondenrassen, zoals Akita’s en Shiba’s, hebben een hogere gevoeligheid voor bloedarmoede door knoflook. Ook katten en paarden kunnen gevoelig zijn voor bloedarmoede door knoflook, vanwege hun specifieke reactie op de inhoudsstoffen. Het is belangrijk om rekening te houden met de gevoeligheid van deze dieren bij het overwegen van het gebruik van knoflook als supplement of behandeling.

“Het is essentieel om het welzijn van onze huisdieren voorop te stellen en voorzichtig te zijn met het gebruik van knoflook. Hoewel het voor sommige dieren veilig kan zijn, zijn er specifieke gevallen waarin het risico op bloedarmoede te groot kan zijn.”

Drachtige en lacterende dieren, evenals dieren met een reeds bestaande bloedarmoede, moeten geen knoflook krijgen. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een dierenarts voordat u knoflook of andere supplementen aan uw huisdier geeft.

Hondenrassen gevoelig voor bloedarmoede:

Conclusie

Na het bekijken van alle feiten en meningen over knoflook voor honden, kunnen we concluderen dat het een krachtig kruid is dat al eeuwenlang gebruikt wordt bij zowel mensen als dieren. Er is echter controverse over het al dan niet geschikt zijn van knoflook voor honden.

Met de juiste dosering is knoflook niet giftig voor honden en kan het positieve effecten hebben, zoals ondersteuning bij luchtweginfecties en weerstandverhoging. Het is belangrijk om knoflook als medicijn te zien en de juiste dosis te kiezen. Voor kwetsbare dieren, zoals bepaalde hondenrassen, katten en paarden, kan het verstandig zijn om te zoeken naar alternatieven met vergelijkbare toepassingen.

Advies over veilige voeding voor honden is om altijd een deskundige te raadplegen bij twijfel over voeding en kruiden. Zij kunnen u helpen de juiste beslissingen te nemen voor het welzijn van uw huisdier. Hoewel knoflook in de juiste dosis veilig kan zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en het advies van professionals op te volgen.

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Mag een hond knoflook eten?

Knoflook kan veilig gegeven worden aan honden, mits in de juiste dosering. Het is belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden.

Waarom wordt knoflook gebruikt?

Knoflook wordt gebruikt vanwege de vermeende positieve effecten op verschillende gezondheidsproblemen, zoals luchtweginfecties, hoesten, bacteriële en schimmelinfecties, hyperlipemiehart- en vaataandoeningen en diabetes.

Wat zijn de eigenschappen van knoflook?

Knoflook bevat verschillende inhoudsstoffen die een positieve invloed kunnen hebben op het bloed, de weerstand en het afweren van microben.

Is verse knoflook beter dan knoflook extract?

Verse rauwe knoflook bevat nog alle nuttige enzymactiviteit en is minder geconcentreerd dan andere supplementvormen. Het is belangrijk om de juiste supplementvorm te kiezen en de dosering niet te overschrijden.

Kan knoflook bloedarmoede veroorzaken?

Knoflook behoort tot de alliumfamilie en kan in grote hoeveelheden of in een geconcentreerde vorm leiden tot bloedarmoede bij honden. Het is belangrijk om de dosering van knoflook goed te controleren.

Zijn er dieren die extra gevoelig zijn voor bloedarmoede door knoflook?

Sommige hondenrassen, katten en paarden kunnen gevoeliger zijn voor bloedarmoede door knoflook. Drachtige en lacterende dieren kunnen beter geen knoflook krijgen.

Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Hondennamen generator
Hondennaam Generator
Loading...
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland