Mexicaanse Roodmus

Alles over de Mexicaanse Roodmus | Vogelgids

Wist je dat de Mexicaanse Roodmus, ook bekend als Carpodacus (erythrina) Mexica, een kleine zangvogel is die voorkomt van Canada tot Mexico? Deze kleurrijke vogel trekt de aandacht met zijn opvallende uiterlijk, vooral tijdens het broedseizoen. Ben je benieuwd naar meer interessante feiten over deze bijzondere vogel? Lees verder in onze vogelgids over de Mexicaanse Roodmus!

Belangrijkste punten

 • De Mexicaanse Roodmus is een kleine zangvogel die voorkomt van Canada tot Mexico.
 • Tijdens het broedseizoen heeft het mannetje een felrode kop, borst en buik.
 • Hun zang, voeding en trainbaarheid maken de Mexicaanse Roodmus tot een interessante vogel.
 • Ze kunnen zowel in een broedkooi als in een buitenvolière gehouden worden.
 • De levensduur van de Mexicaanse Roodmus is gemiddeld 11-12 jaar.

Verspreiding en grootte

De Mexicaanse Roodmus is een vogel die een groot gebied beslaat, van Canada tot Mexico. Deze prachtige vogel is ongeveer 13 tot 14 centimeter groot, waardoor het een van de kleinere vogelsoorten is. Tijdens het broedseizoen is er een opvallend verschil tussen de geslachten. Het mannetje heeft een oogverblindende felrode kleur op zijn kop, borst en buik. Het vrouwtje daarentegen blijft bruin gevlekt en behoudt een subtiele schoonheid.

De verspreiding van de Mexicaanse Roodmus over een uitgestrekt gebied laat zien hoe divers en aanpasbaar deze vogel is. Het kan worden waargenomen in verschillende habitats, variërend van bossen en graslanden tot bergen en struikgebieden. Het is een bewijs van zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen en klimaten.

Seizoensmigratie

De Mexicaanse Roodmus vertoont seizoensmigratie, waarbij hij zich verplaatst tussen verschillende delen van zijn verspreidingsgebied. In de zomermaanden broeden ze in noordelijke gebieden, zoals Canada en delen van de Verenigde Staten. Tijdens de winter trekken ze naar het zuiden, naar Mexico en andere warmere gebieden. Deze migratie is een indrukwekkende prestatie, gezien hun kleine formaat. Het laat zien hoe sterk en veerkrachtig deze vogels zijn.

De verspreiding en grootte van de Mexicaanse Roodmus maken het een fascinerende vogel om te observeren en te bestuderen. Hun aanpassingsvermogen en seizoensmigratie zijn bewonderenswaardig en getuigen van de pracht en diversiteit van de natuur.

GrootteVerspreiding
13-14 cmCanada tot Mexico

Sociale eigenschappen van de Mexicaanse Roodmus

Buiten het broedseizoen is de Mexicaanse Roodmus een rustige vogel die goed kan samenleven met andere vogels. Tijdens het broedseizoen is het mannetje echter waakzaam en kan het territoriaal gedrag vertonen ten opzichte van andere vogels met een rode kleur.

Mexicaanse Roodmus

Geschikte behuizing

Mexicaanse Roodmussen zijn geschikt om zowel in een broedkooi als in een buitenvolière te worden gehouden. Ze hebben een voorkeur voor hoge stokken of takken om op te slapen, maar vinden ook andere slaapplekken als deze niet beschikbaar zijn. Beplanting in de volière wordt ook op prijs gesteld door deze vogels, omdat het hen een natuurlijke omgeving biedt.

Om de Mexicaanse Roodmus een geschikte behuizing te bieden, moet rekening worden gehouden met enkele factoren:

 1. Voldoende ruimte: Zorg ervoor dat de kooi of volière voldoende ruimte biedt voor de Mexicaanse Roodmus om vrij te bewegen. Het is belangrijk dat ze hun vleugels kunnen strekken en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
 2. Hoogte: Plaats hoge stokken of takken in de behuizing om de Mexicaanse Roodmus de mogelijkheid te geven om op verschillende hoogtes te rusten en te slapen. Dit simuleert hun natuurlijke omgeving en draagt bij aan hun welzijn.
 3. Beplanting: Voeg planten toe aan de volière om een natuurlijke omgeving te creëren en de Mexicaanse Roodmus te voorzien van schuilplaatsen en beschutting. Zorg ervoor dat de planten veilig zijn voor de vogels en geen giftige stoffen bevatten.
Mexicaanse Roodmus
FactorAanbeveling
RuimteVoldoende ruimte om vrij te bewegen
HoogteHoge stokken of takken voor rust en slaap
BeplantingPlanten voor schuilplaatsen en beschutting

Gedrag en vocalisaties van de Mexicaanse Roodmus

De Mexicaanse Roodmus is een levendige vogel die zich op alle plaatsen in de volière bezighoudt. Ze staan bekend om hun speelse gedrag en nieuwsgierige aard. Deze sociale vogels vinden het heerlijk om samen te zijn met soortgenoten en andere vogels in de volière.

Tijdens het broedseizoen laat het mannetje van de Mexicaanse Roodmus een prachtige en melodieuze zang horen. Het repertoire van het mannetje kan variëren van korte, snelle deuntjes tot lange, complexe melodieën. Het zingen is voornamelijk bedoeld om territorium af te bakenen en het vrouwtje aan te trekken.

Het vrouwtje van de Mexicaanse Roodmus zingt niet, maar is een actieve luisteraar. Ze gebruikt de zang van het mannetje als een manier om zijn geschiktheid als partner te beoordelen. Het is interessant om op te merken dat de zang van het mannetje kan veranderen afhankelijk van het sociale gedrag van andere vogels in de omgeving.

Soms kunnen de Mexicaanse Roodmussen ook andere geluiden maken naast hun zang. Ze kunnen bijvoorbeeld zachte roepjes of tjilpende geluiden produceren om met elkaar te communiceren. Deze geluiden kunnen variëren afhankelijk van de situatie en het gedrag van de vogels.

Buiten het broedseizoen is de Mexicaanse Roodmus over het algemeen rustig en stil. Ze besteden veel tijd aan het foerageren naar voedsel en het verkennen van hun omgeving. Ze hebben echter de neiging om alert te zijn op mogelijke bedreigingen en zullen snel reageren als ze zich bedreigd voelen.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van het gedrag en de vocalisaties van de Mexicaanse Roodmus:

GedragVocalisaties
Levendig en speelsMelodieuze zang tijdens het broedseizoen
Sociaal en nieuwsgierigZachte roepjes en tjilpende geluiden
Alert op mogelijke bedreigingenHet vrouwtje zingt niet
Mexicaanse Roodmus

De Mexicaanse Roodmus is een levendig en sociaal vogeltje dat bekend staat om zijn prachtige zang tijdens het broedseizoen. Hun gedrag en vocalisaties maken deze vogel een fascinerende aanwinst voor elke volière.

Voeding

De basisvoeding van de Mexicaanse Roodmus bestaat uit een tropenmengsel, aangevuld met grassen, onkruidzaden, trosgierst, eivoer, fruit, bessen en levend voer zoals bladluis en meelwormen. Het is belangrijk om het voer gevarieerd te houden, vooral tijdens het broedseizoen wanneer de jongen worden gevoerd. Vers drinkwater moet dagelijks worden verstrekt.

Mexicaanse Roodmus voeding

De Mexicaanse Roodmus heeft een gevarieerd dieet dat bestaat uit zaden, insecten en fruit. Het tropenmengsel vormt de basis van hun voeding. Dit kan worden aangevuld met verschillende soorten gras, onkruidzaden, trosgierst en eivoer. Daarnaast moeten ze ook regelmatig fruit en bessen krijgen voor de benodigde vitamines en mineralen.

Een belangrijk onderdeel van het dieet van de Mexicaanse Roodmus is levend voer, zoals bladluis en meelwormen. Dit biedt de vogels de nodige eiwitten en stimuleert hun natuurlijke jachtgedrag. Het is aan te raden om dit levende voer af en toe aan te bieden, vooral tijdens het broedseizoen wanneer de jongen worden gevoed. Hiermee kunnen de ouders de jongen van de juiste voeding voorzien.

Tenslotte is het erg belangrijk om de Mexicaanse Roodmus dagelijks vers drinkwater te geven. Zorg ervoor dat het water schoon en fris is, en vervang het regelmatig om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Het is ook aan te raden om een drinkbakje met een lage rand te gebruiken, zodat de vogels er gemakkelijk bij kunnen.

Kweekgedrag

De Mexicaanse Roodmus staat bekend om zijn snelle paringsproces zodra er voldoende nestmateriaal is, zoals kokosvezel, sisaltouw, takjes en gras. De pop legt meestal 3 tot 6 eitjes, die voornamelijk door haar worden bebroed. Het mannetje speelt een actieve rol in het beschermen van het nest en het voeren van de pop en jongen. Na ongeveer 14-16 dagen verlaten de jongen het nest en worden nog enige tijd buiten het nest gevoerd voordat ze zelfstandig worden.

Kenmerken van kweekgedragOmschrijving
ParingsgedragHet mannetje en vrouwtje paren snel zodra nestmateriaal beschikbaar is.
EilegDe pop legt meestal 3 tot 6 eitjes.
BroedenDe eitjes worden voornamelijk door de pop bebroed.
Verzorging van jongenHet mannetje beschermt het nest en voedt de pop en jongen.
ZelfstandigheidNa ongeveer 14-16 dagen verlaten de jongen het nest en worden nog enige tijd buiten het nest gevoerd voordat ze zelfstandig worden.

Bijzonderheden en levensduur van de Mexicaanse Roodmus

Voor de Mexicaanse Roodmus zijn er een aantal bijzonderheden en belangrijke aspecten met betrekking tot hun levensduur die de moeite waard zijn om te bespreken. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om Mexicaanse Roodmussen te ringen met een ringmaat van 2,9 mm. Dit helpt bij het identificeren en volgen van individuele vogels, wat belangrijk kan zijn voor fok- en behoudsprogramma’s.

Wat betreft de levensduur hebben Mexicaanse Roodmussen een gemiddelde levensduur van 11-12 jaar. Dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van hun leefomgeving, voeding en algemene gezondheid.

Een interessant feit is dat Mexicaanse Roodmussen in staat zijn om meerdere legsels te hebben in één broedseizoen. Dit betekent dat ze in staat zijn om meerdere keren per jaar jongen voort te brengen, wat kan bijdragen aan hun populatiegroei.

Het is ook belangrijk om de conditie van jonge mannetjes Mexicaanse Roodmussen goed in de gaten te houden. De rode kleur van het mannetje is namelijk afhankelijk van zijn conditie. Een gezond dieet en voldoende beweging dragen bij aan de felrode kleur die ze zo kenmerkend maakt.

Belangrijke aspectenBijzonderheden
Ringmaat2,9 mm
Gemiddelde levensduur11-12 jaar
VoortplantingMeerdere legsels per broedseizoen
Rode kleur mannetjesAfhankelijk van conditie

De kleurvarianten van de Mexicaanse Roodmus

Naast de wildkleur hebben ze ook verschillende kleurvarianten. Deze kleurvarianten kunnen zorgen voor een prachtig en gevarieerd uiterlijk in jouw volière. Enkele van de bekende kleurvarianten zijn:

 • Bruin
 • Phaeo
 • Opaal
 • Topaas
 • Pastel
 • Ino
 • Bont

Elke kleurvariant heeft zijn eigen unieke uitstraling en kan een interessante toevoeging zijn aan jouw collectie Mexicaanse Roodmussen.

Let op: de kleur van de mannetjes kan worden beïnvloed door het voer dat ze krijgen. Door canthaxanthine aan het voer toe te voegen, kan de oranje tekening intenser worden.

Heb jij al kleurvarianten van de Mexicaanse Roodmus in jouw volière? Laat ons weten welke jouw favoriet is!

De Mexicaanse Roodmus trainen

De Mexicaanse Roodmus is een vogelsoort die tam kan worden en zelfs bepaalde trucs kan leren. Het trainen van deze vogels vereist geduld en regelmatige interactie. Door positieve bekrachtiging, zoals beloning met voedsel of lof, kunnen Mexicaanse Roodmussen gestimuleerd worden om gewenst gedrag te vertonen.

Het trainingsproces

Het trainingsproces begint met het opbouwen van vertrouwen tussen de vogel en de verzorger. Dit kan bereikt worden door rustig en respectvol met de vogel om te gaan, en door regelmatig tijd door te brengen in de buurt van de volière. Het is belangrijk om de vogel de ruimte te geven om aan de aanwezigheid van mensen te wennen en hem aan te moedigen om in de buurt te komen.

Verschillende oefeningen

Wanneer de vogel vertrouwd is geraakt met de verzorger, kan begonnen worden met eenvoudige trainingsoefeningen. Dit kunnen bijvoorbeeld commando’s zijn om op een specifieke plek te zitten, te fluiten of een voorwerp aan te raken. Het is essentieel om geduldig te blijven en de vogel voldoende tijd te geven om te reageren op de training. Beloningen zoals kleine stukjes fruit of zaden kunnen gebruikt worden om gewenst gedrag te versterken.

Mexicaanse Roodmussen zijn intelligente vogels en kunnen snel leren, maar de trainbaarheid kan variëren van individu tot individu. Sommige vogels zullen mogelijk sneller nieuwe commando’s oppikken dan andere. Het is belangrijk om de trainingssessies kort en regelmatig te houden, en de vogel niet te overbelasten.

Het trainen van een Mexicaanse Roodmus kan een leuke en lonende ervaring zijn voor zowel de vogel als de verzorger. Door regelmatig met de vogel te trainen, wordt niet alleen de band tussen mens en dier versterkt, maar wordt de vogel ook gestimuleerd en mentaal gestimuleerd. Het is belangrijk om altijd te onthouden dat de gezondheid en het welzijn van de vogel voorop staan, en dat training altijd op een positieve en respectvolle manier moet gebeuren.

OefeningDoelBeloning
Zitten op commandoDe vogel laten zitten op een specifieke plekKleine stukjes fruit
FluitenDe vogel leren fluitenVerbaal lof
Voorwerp aanrakenDe vogel leren een specifiek voorwerp aan te rakenZaden

Conclusie

De Mexicaanse Roodmus is een interessante vogel met een levendig gedrag en een mooie zang. Ze zijn geschikt om te houden in een volière en kunnen ook gekruist worden met andere vogelsoorten. Het is belangrijk om te zorgen voor een gevarieerde voeding en een geschikte behuizing. Met de juiste verzorging kunnen Mexicaanse Roodmussen lang en gelukkig leven in gevangenschap.

Veelgestelde vragen

Wat is de Mexicaanse Roodmus?

De Mexicaanse Roodmus is een kleine zangvogel die voorkomt van Canada tot Mexico. Het is een vogel met een opvallend uiterlijk, vooral tijdens het broedseizoen, waarbij het mannetje een felrode kop, borst en buik heeft.

Hoe groot worden Mexicaanse Roodmussen?

Mexicaanse Roodmussen worden ongeveer 13 tot 14 centimeter groot, waardoor ze tot kleine vogels behoren.

Hoe kan ik Mexicaanse Roodmussen huisvesten?

Mexicaanse Roodmussen kunnen zowel in een broedkooi als in een buitenvolière worden gehouden. Ze geven de voorkeur aan hoge stokken of takken om op te slapen en waarderen beplanting in de volière.

Hoe gedragen Mexicaanse Roodmussen zich?

Buiten het broedseizoen zijn Mexicaanse Roodmussen rustig en kunnen ze goed samenleven met andere vogels. Tijdens het broedseizoen vertonen mannetjes territoriaal gedrag ten opzichte van andere vogels met een rode kleur.

Wat eten Mexicaanse Roodmussen?

De basisvoeding van Mexicaanse Roodmussen bestaat uit een tropenmengsel, aangevuld met grassen, onkruidzaden, trosgierst, eivoer, fruit, bessen en levend voer zoals bladluis en meelwormen. Het is belangrijk om het voer gevarieerd te houden, vooral tijdens het broedseizoen.

Hoe is het kweekgedrag van Mexicaanse Roodmussen?

Mexicaanse Roodmussen gaan snel tot paren over als er voldoende nestmateriaal aanwezig is. De pop legt meestal 3 tot 6 eitjes, die voornamelijk door haar worden bebroed. Het mannetje zorgt voor de bescherming van het nest en het voeren van de pop en jongen.

Foto van Ruben
Ruben

Ik ben Ruben, een fervent vogelliefhebber en de trotse eigenaar van een kleurrijke parkiet genaamd Kiwi. Vogels zijn betoverend en hun gedrag en geluiden brengen leven in mijn huis. Bij Huisdierheld deel ik mijn passie voor vogels door te schrijven over hun verzorging, gedrag en de vreugde die ze in onze levens brengen. Samen leren we meer over onze gevederde vrienden en hoe we ze het beste kunnen verzorgen.

Gerelateerde artikelen
Alles over Kakariki – Verzorging, Voeding & Tips
Alles over de Grijze Roodstaart – Tips & Verzorging
Ontmoet de Prachtige Scarlet Ara in Nederland
Veelkleuren parkiet: Kleurrijk en Gezellig Huisdier
Alles over Blauwkeelparkieten Verzorging & Tips
Laatste artikelen
Top 5 beste koelmat kat: Verkoeling & comfort
Top 5 beste tondeuses voor katten – Vergelijk nu
Optimaal nierdieet kat: Topkeuzes & tips
Topkeuze beste vlooiendruppels kat – Koopadvies
Top 5 beste natvoer senior kat – Gezonde keuzes