Europese Kanarie

Alles over de Europese Kanarie – Kenmerken & Tips

Wist je dat de Europese Kanarie (Serinus serinus) een van de meest geliefde zangvogels in Europa is? Met zijn kenmerkende melodie en levendige kleuren is deze gele kanarie een favoriet onder vogelliefhebbers. Of je nu geïnteresseerd bent in het kweken, verzorgen of gewoon meer wilt weten over dit prachtige ras, je bent hier aan het juiste adres!

Belangrijkste punten

 • De Europese Kanarie is een sociale vogel met een melodieuze zang
 • Ze gedijen goed in verschillende soorten behuizing, zoals kooien en volières
 • De voeding bestaat uit kanariezaad, onkruidzaden, eivoer en af en toe fruit
 • Voor de kweek heb je geschikte nestgelegenheden en zorg voor jonge vogels nodig
 • Denk eraan om de ringmaat van 2.3 mm te gebruiken bij het ringen van Europese Kanaries

Leer alles wat je moet weten over de Europese Kanarie en ontdek hoe je deze prachtige vogels kunt verwelkomen in je eigen huis of volière. Of je nu een ervaren kanarieliefhebber bent of net begint, deze gids staat boordevol nuttige tips en informatie om je op weg te helpen.

Verspreiding en leefomgeving van de Europese Kanarie

Europese kanaries komen voor in Midden- en Zuid-Europa. Ze leven voornamelijk in boomgroepen, bosranden, tuinen, parken, boomgaarden en begraafplaatsen. Deze prachtige vogels geven de voorkeur aan enkele coniferen als hun leefomgeving. Vanuit deze coniferen zingen de mannetjes graag hun melodieuze liedjes, waarbij ze een razendsnelle stroom van piepende, scherpe en rinkelende klanken laten horen.

De Europese Kanarie voelt zich het meest thuis in deze groene en natuurlijke omgevingen, waar ze voldoende beschutting en voedsel kunnen vinden. Deze vogels gedijen goed in gebieden met een gevarieerde vegetatie en een overvloed aan zaden en insecten. De diversiteit aan bomen en struiken in hun leefomgeving voorziet hen van nestgelegenheid en zorgt voor de benodigde voedingsstoffen.

Als je door de bossen en parken van Midden- en Zuid-Europa wandelt, kun je het vrolijke gezang van de Europese kanarie horen, terwijl ze genieten van hun natuurlijke habitat tussen de groene bladeren en hoge takken.

“De Europese Kanarie voelt zich het meest thuis in groene en natuurlijke omgevingen, waar ze voldoende beschutting en voedsel kunnen vinden.”

Kenmerken en uiterlijk van de Europese Kanarie

De Europese kanarie staat bekend om zijn unieke kenmerken en opvallende uiterlijk. Deze charmante vogel heeft een gemiddelde grootte van 11 tot 12 centimeter, waardoor hij perfect past in elke vogelbehuizing. Het verenkleed van de mannetjes is prachtig met een citroengele wenkbrauwstreep, voorhoofd, zijhals, borst en stuit. Aan de andere kant zijn de vrouwtjes vaal geelwit van kleur.

Het verenkleed van de mannetjes heeft ook een opvallend patroon met zware strepen op de rug, buik, mantel en flanken. Daarentegen hebben de vrouwtjes meer tekening op de borst en de kop. Deze verschillen in verenkleed maken het geslachtsonderscheid bij Europese kanaries gemakkelijk te herkennen.

Europese Kanarie uiterlijk

Sociale eigenschappen van de Europese Kanarie

Europese kanaries staan bekend om hun sociale eigenschappen en verdraagzaamheid. Ze zijn rusteloos en maken regelmatig cirkelende zangvluchten, wat hun levendige en speelse aard benadrukt.

Deze kanaries kunnen goed samenleven met andere vogelsoorten. Ze tonen doorgaans geen agressief gedrag en kunnen zowel met elkaar als met andere vogels in harmonie samenleven.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat Europese kanaries het beste niet bij andere vinkachtigen kunnen worden gehouden. Hoewel ze over het algemeen goed samengaan met andere vogels, kunnen ze met vrijwel iedere vinkensoort bastaarderen. Dit kan resulteren in onvruchtbare nakomelingen wanneer gekruist met bepaalde vinkensoorten.

Kenmerken van Europese Kanarie verdraagzaamheid:

 • Sociaal en speels
 • Kan goed samenleven met andere vogelsoorten
 • Toont doorgaans geen agressie
 • Vermijd het houden van Europese kanaries bij andere vinkachtigen
 • Kan bastaarderen met vrijwel elke vinkensoort

De sociale eigenschappen van de Europese Kanarie maken het een veelzijdige en gezellige huisgenoot voor vogelliefhebbers.

Citaat van een vogelexpert:

“Europese kanaries zijn zeer verdraagzaam en kunnen prachtig samengaan met andere vogelsoorten. Hun sociaal gedrag maakt ze een waardevolle toevoeging aan elke volière.” – Peter de Vogelkenner

De verdraagzaamheid en sociale eigenschappen van de Europese Kanarie maken deze vogels een populaire keuze voor zowel beginnende als ervaren vogelliefhebbers.

Tabel: Europese Kanarie Verdraagzaamheid met Andere Vogelsoorten

VogelsoortVerdraagzaamheid
ParkietenGoed
ZebravinkenGoed
GrasparkietenGoed
KanariesUitstekend
AgapornissenGoed

De Europese Kanarie toont significant goede verdraagzaamheid met verschillende populaire vogelsoorten, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor vogelenthousiastelingen.

Europese Kanarie sociale eigenschappen

Geschikte behuizing voor de Europese Kanarie

Europese kanaries kunnen gehouden worden in verschillende soorten behuizing, zoals kooien in de woonkamer, kamervolières, broedkooien en buitenvolières. Het is belangrijk om de juiste behuizing te kiezen die voldoet aan de behoeften van de kanaries en bijdraagt aan hun welzijn.

De behuizing kan variëren afhankelijk van de beschikbare ruimte en de voorkeuren van de eigenaar. Voor kanarie-liefhebbers die hun vogels graag in huis willen houden, zijn kooien in de woonkamer een goede keuze. Deze kooien bieden voldoende ruimte voor de kanaries om comfortabel te kunnen bewegen en hebben meestal handige functies zoals voer- en waterbakjes, zitstokken en schommels.

Voor kanarie-liefhebbers die meer ruimte hebben en hun vogels een natuurlijke omgeving willen bieden, zijn kamervolières een goede optie. Deze volières zijn groter van formaat en hebben vaak meer planten en zitstokken, waardoor de kanaries meer bewegingsruimte en variatie hebben.

Daarnaast zijn er ook broedkooien beschikbaar voor kwekers die zich willen richten op het fokken van Europese kanaries. Deze kooien zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van broedende kanaries en bieden alle benodigde nestgelegenheden en materialen.

Als er voldoende buitenruimte beschikbaar is, kunnen kanaries ook gehouden worden in buitenvolières. Deze volières zijn groter van formaat en bieden de kanaries de mogelijkheid om de natuurlijke omgeving te ervaren, zoals frisse lucht en natuurlijk zonlicht. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de volière goed beschermd is tegen roofdieren en de weersomstandigheden.

Hoewel beplanting niet noodzakelijk is voor het welzijn van de kanaries, wordt het wel op prijs gesteld. Planten kunnen een gevoel van privacy en veiligheid bieden aan de kanaries, en kunnen ook bijdragen aan een natuurlijkere en mooiere omgeving. Zorg er bij het kiezen van planten wel voor dat ze niet giftig zijn voor de kanaries.

Voordelen van aparte kooien voor mannetjes met prachtige zang

Voor kanarie-liefhebbers die mannetjes bezitten die bekend staan om hun prachtige zang, kan het nuttig zijn om aparte kooien te hebben. Dit zorgt ervoor dat de zang van deze kanaries niet wordt verstoord door andere kanaries of omgevingsgeluiden. Het maakt het ook gemakkelijker om het gedrag en de gezondheid van deze kanaries nauwlettend in de gaten te houden.

Door de juiste behuizing te kiezen, kan een kanarie-eigenaar een comfortabele en veilige leefomgeving bieden aan zijn Europese kanaries. Dit draagt bij aan het welzijn en de gezondheid van de vogels, en zorgt ervoor dat ze kunnen floreren in hun omgeving.

Europese Kanarie behuizing

Voeding van de Europese Kanarie

De voeding van Europese kanaries is van groot belang om hun gezondheid en welzijn te waarborgen. Een uitgebalanceerd dieet voor deze vogels bestaat uit verschillende voedingsstoffen, waaronder basisvoer, aanvullend voer en traktaties.

De basisvoeding van Europese kanaries bestaat uit kanariezaad en onkruidzaden. Deze zaden voorzien de vogels van belangrijke voedingsstoffen, zoals vetten, eiwitten en vezels. Het kanariezaad kan worden aangevuld met diverse onkruidzaden, zoals paardebloemknoppen, zuring, herderstasje, teunisbloem en weegbree. Deze zaden kunnen worden gevonden in de natuur of worden gekocht bij gespecialiseerde winkels.

Naast basisvoer kunnen Europese kanaries ook profiteren van aanvullend voer, zoals eivoer. Vooral tijdens de kweekperiode is eivoer belangrijk, omdat het extra eiwitten bevat die nodig zijn voor de ontwikkeling van de jonge vogels. Eivoer kan worden gekocht bij dierenwinkels of zelf worden gemaakt met behulp van recepten die specifiek zijn afgestemd op kanaries.

Als traktatie kunnen Europese kanaries af en toe vers onkruid en fruit krijgen. Bijvoorbeeld stukjes appel kunnen een lekkere en gezonde snack zijn voor de vogels. Het is belangrijk om te onthouden dat traktaties slechts een klein deel van hun dieet moeten uitmaken en niet de basisvoeding moeten vervangen.

Grit en maagkiezel zijn ook essentieel voor Europese kanaries. Deze kleine steentjes helpen de vogels bij het malen van hun voedsel en het bevorderen van een goede spijsvertering. Zorg ervoor dat er altijd voldoende grit en maagkiezel beschikbaar zijn in de kooi of volière van de kanaries.

Voedingsschema voor Europese Kanaries:

VoedingHoeveelheidFrequentie
KanariezaadGemengd met onkruidzadenDagelijks
EivoerKlein beetjeTijdens de kweekperiode
Vers onkruid en fruitMatige hoeveelheidAf en toe als traktatie
Grit en maagkiezelAltijd beschikbaarDagelijks
Europese Kanarie voeding

Activiteiten en trainbaarheid van de Europese Kanarie

De Europese kanaries zijn redelijk bewegelijk en houden ervan om een badje te nemen. Ze kunnen genieten van een verfrissend bad in speciale vogelbadjes of aardewerken/rvs schalen in de volière. Het is een prachtig gezicht om deze levendige vogels te zien spetteren en badderen.

De activiteiten van Europese kanaries kunnen variëren, afhankelijk van het ras. Sommige kanariërassen zijn van nature erg rustig, terwijl andere juist levendiger en beweeglijker zijn. Het is interessant om te observeren hoe ze zich bezighouden met het verkennen van hun omgeving, zingen en vliegen in hun volières.

Hoewel Europese kanaries tam kunnen worden bij een rustige benadering, bereiken ze nooit het niveau van tamheid dat parkieten en papegaaien kunnen bereiken. Ze zijn over het algemeen meer op hun hoede en minder geneigd om fysiek contact te zoeken. Desondanks kunnen ze met geduld en consistentie trainbaar zijn, vooral als het gaat om eenvoudige taken en het aanleren van bepaalde gedragingen.

Trainbaarheid kan verschillen per individuele kanarie, maar het is mogelijk om ze te leren om bepaalde eenvoudige commando’s en gedragingen uit te voeren. Beloningen in de vorm van traktaties en lof kunnen effectieve stimulansen zijn bij het trainen van Europese kanaries.

Hoewel ze niet dezelfde trainbaarheid hebben als sommige andere vogelsoorten, zijn Europese kanaries fascinerende en mooie huisdieren die zorgen voor plezier en entertainment.

Interessante feiten over Europese Kanaries:

 1. Europese kanaries zijn redelijk bewegelijk en nemen graag een badje.
 2. De activiteiten van Europese kanaries zijn afhankelijk van het ras.
 3. Ze kunnen tam worden bij een rustige benadering, maar worden nooit zo tam als parkieten en papegaaien.
 4. Europese kanaries kunnen trainbaar zijn, vooral voor eenvoudige taken en gedragingen.

Kweek en broedgedrag van de Europese Kanarie

Erop gericht om deze prachtige vogels te vermeerderen, is de kweek van de Europese Kanarie een boeiende bezigheid voor vogelliefhebbers. Hieronder worden enkele belangrijke aspecten van de kweek en het broedgedrag van de Europese Kanarie besproken.

De kweek van Europese Kanaries kan plaatsvinden in verschillende soorten nestgelegenheden. Populaire keuzes zijn kapelletjes, aangeklede Harzerkastjes en aangeklede draadkorfjes. Deze bieden een veilige en comfortabele omgeving voor de vogels om hun eieren te leggen en te broeden.

Het broedseizoen van Europese Kanaries begint in de tweede helft van april. Het popje, ofwel het vrouwtje, legt meestal tussen de 3 en 5 eitjes. Het broeden van de eieren duurt ongeveer 13 dagen.

Na ongeveer 15 dagen, wanneer de jonge vogels geboren zijn, vliegen ze uit. Het jonge Europese Kanarie is een prachtig schouwspel om te zien. Ze hebben een ringmaat van 2.3 mm. De jongen worden nog ongeveer 10 dagen door het mannetje gevoed voordat ze geleidelijk zelfstandig worden.

NestmateriaalBroedseizoenAantal eitjesBroedduurRingmaat
Kapelletjes, Harzerkastjes, DraadkorfjesTweede helft van aprilTussen 3 en 513 dagen2.3 mm

Na ongeveer 3 maanden hebben de jonge Europese Kanaries hun volwassen kleed. Dit is het moment waarop hun prachtige kleuren en patronen volledig tot uiting komen.

De kweek en het broedgedrag van de Europese Kanarie zijn fascinerend en bieden vogelliefhebbers de mogelijkheid om deze schitterende vogels van dichtbij te observeren en te begeleiden in hun reproductieproces.

Bijzonderheden van de Europese Kanarie

De Europese kanarie heeft enkele bijzonderheden waar rekening mee gehouden moet worden bij het houden en kweken van deze vogels. Een belangrijk aspect is de ringmaat waarmee de kanaries geringd moeten worden. Voor Europese kanaries is een ringmaat van 2.3 mm of 2.5 mm vereist. Deze ringen dienen om de vogels te identificeren en zijn een essentieel onderdeel van de vogelkweek.

Naast de ringmaat zijn er nog enkele andere bijzonderheden waar kanarieliefhebbers rekening mee moeten houden. Europese kanaries hebben specifieke behoeften op het gebied van voeding, behuizing en verzorging. Ze hebben een gevarieerd dieet nodig dat bestaat uit kanariezaad, onkruidzaden, eivoer en af en toe fruit.

Wat betreft behuizing kunnen Europese kanaries gehouden worden in verschillende soorten kooien en volières. Het is belangrijk om voldoende ruimte en beplanting te bieden om tegemoet te komen aan hun natuurlijke behoeften. Daarnaast zijn Europese kanaries sociale vogels die goed overweg kunnen met andere vogelsoorten.

Om succesvol te kweken met Europese kanaries is het belangrijk om geschikte nestgelegenheden te bieden en de juiste zorg te verlenen aan de jonge vogels. Het broedseizoen begint in de tweede helft van april en het popje legt gemiddeld 3 tot 5 eitjes. Na ongeveer 15 dagen vliegen de jonge vogels uit en de ringmaat voor de jonge Europese kanaries bedraagt 2.3 mm.

Al met al zijn er dus verschillende bijzonderheden waar rekening mee gehouden moet worden bij het houden, verzorgen en kweken van Europese kanaries. Met de juiste kennis en zorg kunnen kanarieliefhebbers veel plezier beleven aan deze prachtige zangvogels.

Conclusie

De Europese kanarie is een sociale en melodieuze zangvogel die gehouden kan worden in verschillende soorten behuizing. Ze gedijen goed in kooien in de woonkamer, kamervolières en buitenvolières. Met hun gevarieerde dieet, bestaande uit kanariezaad, onkruidzaden, eivoer en af en toe fruit, blijven ze gezond en gelukkig. Door ze met rust en geduld te benaderen, kunnen Europese kanaries tam worden, waardoor kanarieliefhebbers nog meer plezier aan hun aanwezigheid beleven.

Bij het fokken van Europese kanaries is het van essentieel belang om te zorgen voor passende nestgelegenheden, zoals kapelletjes of aangeklede Harzerkastjes, en de juiste zorg te bieden aan de jonge vogels. Het is ook belangrijk om rekening te houden met bijzonderheden zoals de ringmaat van 2.3 of 2.5 mm. Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen fokkers succesvol zijn in het kweken van gezonde Europese kanaries.

Als je op zoek bent naar een mooie en aangename vogel om in huis te houden, dan is de Europese kanarie een uitstekende keuze. Met hun sociale karakter, melodieuze zang en kleurrijke uiterlijk brengen ze veel plezier en schoonheid in het leven van kanarieliefhebbers. Zorg goed voor ze en geniet van de unieke eigenschappen van deze prachtige Europese vogel.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kenmerken van de Europese Kanarie?

De Europese Kanarie is een vogelsoort afkomstig uit Midden- en Zuid-Europa. Ze hebben een gemiddelde grootte van 11 tot 12 centimeter. De mannetjes hebben een citroengele wenkbrauwstreep, voorhoofd, zijhals, borst en stuit. De vrouwtjes zijn vaal geelwit.

Hoe is het gedrag van de Europese Kanarie?

Europese Kanaries zijn rusteloos en maken regelmatig cirkelende zangvluchten. Ze zijn sociaal en kunnen goed met andere vogelsoorten overweg. Agressie komt over het algemeen niet voor bij deze kanaries.

Wat is de geschikte behuizing voor de Europese Kanarie?

Europese Kanaries kunnen gehouden worden in verschillende soorten behuizing, zoals kooien in de woonkamer, kamervolières, broedkooien en buitenvolières. Beplanting wordt op prijs gesteld, maar is niet noodzakelijk.

Wat is de voeding van de Europese Kanarie?

De basisvoeding van Europese Kanaries bestaat uit kanariezaad en onkruidzaden. Af en toe kan eivoer worden gegeven, vooral tijdens de kweekperiode. Vers onkruid en fruit kunnen ook als traktatie worden gegeven.

Hoe kan de Europese Kanarie worden getraind?

Europese Kanaries zijn redelijk bewegelijk en kunnen een bad nemen. Ze kunnen tam worden bij een rustige benadering, maar zullen nooit zo tam worden als parkieten en papegaaien.

Wat is het broedgedrag van de Europese Kanarie?

Europese Kanaries kunnen worden gekweekt in nestgelegenheden zoals kapelletjes, aangeklede Harzerkastjes of aangeklede draadkorfjes. Het broedseizoen begint in de tweede helft van april.

Picture of Ruben
Ruben

Ik ben Ruben, een fervent vogelliefhebber en de trotse eigenaar van een kleurrijke parkiet genaamd Kiwi. Vogels zijn betoverend en hun gedrag en geluiden brengen leven in mijn huis. Bij Huisdierheld deel ik mijn passie voor vogels door te schrijven over hun verzorging, gedrag en de vreugde die ze in onze levens brengen. Samen leren we meer over onze gevederde vrienden en hoe we ze het beste kunnen verzorgen.

Gerelateerde artikelen
Alles over Kakariki – Verzorging, Voeding & Tips
Alles over de Grijze Roodstaart – Tips & Verzorging
Ontmoet de Prachtige Scarlet Ara in Nederland
Veelkleuren parkiet: Kleurrijk en Gezellig Huisdier
Alles over Blauwkeelparkieten Verzorging & Tips
Laatste artikelen
Wat dekken kattenverzekeringen wel en niet?
Poes verzekeren: Bescherm jouw kat optimaal
Kitten verzekeren – Beste dekking voor jouw jonge kat
Kattenverzekering: wel of niet afsluiten?
Kosten van een Verzekering voor uw Kat 2023