Diamantduif

Alles over Diamantduiven – Tips & Verzorging

Wist je dat de diamantduif een van de meest gekweekte wilde duivensoorten is in Nederlandse volières? Deze kleine vogels, oorspronkelijk afkomstig uit Australië, hebben vlekjes op hun vleugels die lijken op edelstenen. Ze zijn levendig, verdraagzaam en makkelijk tam te maken. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken over deze fascinerende vogels. Van hun voeding en huisvesting tot het fokken en de gezondheid, dit artikel geeft je alle tips en informatie die je nodig hebt om voor diamantduiven te zorgen.

Belangrijkste punten:

 • De diamantduif is een populaire vogelsoort in Nederlandse volières.
 • Ze hebben speciale voeding nodig en moeten goed worden verzorgd.
 • Hun huisvesting moet voldoen aan bepaalde eisen om ze gezond en gelukkig te houden.
 • Het fokken met diamantduiven is leuk en gemakkelijk, maar let op inteelt.
 • Regelmatige gezondheidscontroles zijn essentieel om ziektes te voorkomen.

Leer alles wat je moet weten over diamantduiven zodat je deze prachtige vogels optimaal kunt verzorgen!

Voeding van de Diamantduif

De diamantduif is een prachtige vogel die speciale voeding nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Hoewel er speciaal voer beschikbaar is voor diamantduiven, kan een zadenmengsel voor kleine tropische vogels ook geschikt zijn. Het is belangrijk om grit toe te voegen aan het zaadmengsel om de spijsvertering van de diamantduif te stimuleren.

Diamantduiven hebben een gevarieerd dieet nodig om aan al hun voedingsbehoeften te voldoen.

Naast zaden moeten diamantduiven ook eivoer krijgen, evenals gewassen sla, in melk geweekt brood of gekiemde zaden. Deze voedingsmiddelen zorgen voor de nodige variatie en voedingsstoffen in hun dieet. Het is belangrijk om het voer en drinkwater van de diamantduiven dagelijks te verversen om ze gezond en gehydrateerd te houden.

Voedingsschema voor de Diamantduif

Als richtlijn kunt u de volgende voedingsmiddelen aanbieden aan uw diamantduiven:

 • Zadenmengsel voor kleine tropische vogels
 • Grit voor een gezonde spijsvertering
 • Eivoer als bron van eiwitten
 • Gewassen sla voor vitamines en mineralen
 • In melk geweekt brood voor extra voedingswaarde
 • Gekiemde zaden voor een boost van voedingsstoffen

Zorg ervoor dat de voeding van uw diamantduiven gevarieerd en uitgebalanceerd is. Houd ook rekening met hun specifieke voedingsbehoeften op verschillende levensfasen, zoals broeden of ruien. Een gezond dieet draagt bij aan een lang en gelukkig leven voor uw diamantduiven.

Illustratie: Diamantduif genietend van een gevarieerd dieet.

Huisvesting en verzorging van de Diamantduif

Als je een diamantduif wilt houden, is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte huisvesting en een goede verzorging. Diamantduiven zijn redelijk bestand tegen ons klimaat, maar het is verstandig om ze tijdens koude winters naar een beschutte en vorstvrije ruimte te verplaatsen. Ze kunnen ook buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet te laag is.

Diamantduiven kunnen prima samenleven met andere vogels, zoals zangvogels of kwartels, zolang ze voldoende ruimte hebben. Het is belangrijk om een volière te hebben met een droge bodem, bijvoorbeeld met rivierzand, en voldoende zonlicht. Hierdoor kunnen de diamantduiven zich natuurlijker gedragen en hun natuurlijke gedrag vertonen.

Voor de broedperiode is het essentieel om verschillende broedmogelijkheden en nestmateriaal beschikbaar te stellen. Diamantduiven leggen hun eieren op de grond of in een laag nest. Het is belangrijk om te zorgen voor geschikte nestplekken waar ze hun eieren veilig kunnen leggen en uitbroeden.

Diamantduif verzorging
Belangrijke aspecten van huisvesting en verzorgingAdvies
TemperatuurNiet te koud, beschutten bij vorst
LeefomgevingDroge volière met voldoende zonlicht
Sociale interactieSamenleven met andere vogels
NestplekkenVerschillende broedmogelijkheden

Door te zorgen voor een geschikte huisvesting en goede verzorging, kun je de diamantduiven gezond en gelukkig houden. Ze zullen dan ook beter gedijen en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Bovendien kun je op die manier de kans op ziekten en stress verminderen.

Voortplanting van de Diamantduif

Het kweken met diamantduiven is een leuke en gemakkelijke bezigheid. Deze schattige vogels leggen meestal twee eieren per nest en na 14 dagen komen de jongen uit hun eitjes tevoorschijn. Na ongeveer twee weken vliegen de jongen uit en beginnen ze zelfstandig te eten. Diamantduiven hebben de neiging om regelmatig eieren te leggen en broeden ze vaak ook allemaal uit. Het aantal broedsels moet echter worden beperkt tot 3-4 per jaar om de duivenpopulatie gezond te houden.

Om succesvol met diamantduiven te fokken, is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte broedomgeving. Een nestkastje met geschikte nestmateriaal, zoals hooi of gras, is essentieel. Zorg er ook voor dat de duiven over voldoende privacy en rust beschikken tijdens het broedproces.

Daarnaast is het goed om te weten dat diamantduiven monogaam zijn, wat betekent dat ze een vaste partner hebben en trouw aan elkaar blijven. Het is het beste om een paartje diamantduiven samen in een volière te houden, zodat ze zich kunnen verbinden en elkaar kunnen helpen bij het broeden en opvoeden van de jongen.

Belangrijke tips voor het fokken met diamantduiven:

 • Zorg voor een geschikte broedomgeving met een nestkastje en nestmateriaal.
 • Houd de duivenpopulatie in balans door het aantal broedsels te beperken tot 3-4 per jaar.
 • Houd een paartje diamantduiven samen in een volière voor optimale voortplanting.
 • Geef de duiven voldoende privacy en rust tijdens het broedproces.
Diamantduif fokken

Gezondheid en ziekten bij Diamantduiven

Diamantduiven zijn van nature afkomstig uit droge gebieden en moeten daarom beschermd worden tegen vocht. Een veelvoorkomende ziekte bij diamantduiven is coccidiose, een darmziekte die de duiven verzwakt. Om deze ziekte te voorkomen, is het belangrijk om het verblijf van de duiven zo droog mogelijk te houden.

Daarnaast is het noodzakelijk om regelmatig de gezondheid van de diamantduiven te controleren. Let op afwijkend gedrag zoals verminderde eetlust, sloomheid of veranderingen in de ontlasting. Bij vermoeden van ziekte is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts die ervaren is in vogelgeneeskunde.

Voor een optimale gezondheid van de diamantduiven is het belangrijk om ook andere preventieve maatregelen te treffen. Zorg voor een schoon en hygiënisch verblijf, met regelmatige schoonmaak en het vervangen van bodembedekking. Voorzie de duiven ook van een uitgebalanceerd dieet op basis van hun voedingsbehoeften.

Door het nemen van de juiste maatregelen en het bieden van goede zorg, kunnen diamantduiven genieten van een gezond en gelukkig leven in gevangenschap.

diamantduif gezondheid

Veelvoorkomende ziektes bij Diamantduiven:

 • Coccidiose: een darminfectie die de duiven verzwakt.
 • Verenplukken: het uittrekken van veren door stress of andere onderliggende oorzaken.
 • Papegaaienziekte: een bacteriële infectie die de ademhaling en algemene gezondheid aantast.
 • Voetzoolontsteking: ontsteking van de voetzolen door onhygiënische leefomstandigheden.

Het is belangrijk om de symptomen van deze ziektes te herkennen en indien nodig direct actie te ondernemen om de gezondheid van de diamantduiven te waarborgen.

Kosten van het houden van Diamantduiven

Het houden van een diamantduif brengt kosten met zich mee. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kostenposten:

Aanschaf van het dier: De prijs van een diamantduif kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de kleurvariant en de kweker. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen €10 en €30 per duif.

Verblijf en inrichting: Voor de diamantduif heb je een geschikt verblijf nodig, zoals een volière of een ruime kooi. Daarnaast moet je zorgen voor de juiste inrichting, zoals zitstokken, nestmateriaal en voerbakjes. De kosten hiervoor kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van het verblijf.

Voeding: Diamantduiven hebben een gevarieerd dieet nodig, bestaande uit zaden, eivoer en groenvoer. De kosten voor voeding zijn afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het voer dat je kiest. Gemiddeld kun je rekenen op €10 tot €20 per maand.

Dierenartskosten: Hoewel diamantduiven over het algemeen gezond zijn, kunnen ze soms medische zorg nodig hebben. Denk aan vaccinaties, ontworming of behandeling van ziekten. De kosten hiervoor kunnen variëren, afhankelijk van de dierenarts en de behandeling.

Verzorging: Het houden van diamantduiven vereist dagelijkse verzorging, zoals het verschonen van het verblijf, het verversen van voer en water, en het controleren van de gezondheid van de duiven. Hoewel dit geen directe kosten met zich meebrengt, is het belangrijk om voldoende tijd en aandacht te besteden aan de verzorging van je duiven.

Naast de bovengenoemde kosten is het ook belangrijk om te bedenken dat diamantduiven gemiddeld 10 tot 14 jaar oud kunnen worden. Dit betekent dat je langdurige zorg en aandacht moet kunnen bieden aan de duiven.

Diamantduif kosten

Door rekening te houden met de kosten die gepaard gaan met het houden van diamantduiven, kun je een weloverwogen beslissing nemen en ervoor zorgen dat je duiven gezond en gelukkig zijn.

Leefgebied van de Diamantduif

De diamantduif komt oorspronkelijk voor in Australië, waar ze leven op vlaktes begroeid met savannebossen en droge struiken. Ze hebben altijd water in de buurt nodig. De broedtijd van de diamantduif is van mei tot augustus en ze kunnen tot vijf nesten grootbrengen. Het is belangrijk om rekening te houden met het gedrag van de doffer tijdens het paarsritueel en om voor voldoende broedplekken te zorgen.

Kenmerken van het leefgebied

De diamantduif voelt zich het meest thuis in de open vlaktes van Australië, waar ze kunnen profiteren van de savannebossen en droge struiken die het gebied kenmerken. Ze passen zich goed aan verschillende omstandigheden aan, zowel in het wild als in gevangenschap.

Waterbehoefte

De diamantduif heeft altijd water in de buurt nodig, omdat ze regelmatig moeten drinken en badderen om hun verenkleed schoon en gezond te houden. Zorg ervoor dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is in de volière of kooi.

Paarseizoen en broedgedrag

Het paarseizoen van de diamantduif vindt plaats van mei tot augustus. Tijdens deze periode vertoont de doffer specifiek gedrag om indruk te maken op het vrouwtje. Het is belangrijk om voor voldoende broedplekken te zorgen, zoals nestkastjes of een geschikte bodembedekking waar ze een nest kunnen maken.

Verschillende kleurvarianten van de Diamantduif

De diamantduif staat bekend om zijn diverse kleurvarianten, waardoor het een fascinerende en aantrekkelijke vogel is voor vogelliefhebbers. Hier zijn enkele van de opvallende kleurslagen die te onderscheiden zijn bij diamantduiven:

 • Wit: Deze kleurslag is kenmerkend door zijn helderwitte verenkleed, waardoor de diamantduif een prachtige en elegante uitstraling heeft.
 • Zilvergrijs: De zilvergrijze diamantduif heeft een zacht, zilverachtig verenkleed dat hem een verfijnd en sierlijk voorkomen geeft.
 • Bont: Bij de bonte diamantduif zijn de veren gemengd met verschillende kleuren, waardoor een levendig en speels patroon ontstaat.
 • Geel: Deze kleurslag kenmerkt zich door een helder gele kleur, waardoor de diamantduif opvalt en een vrolijke uitstraling heeft.
 • Kaneel: De kaneelkleurige diamantduif heeft een warme, bruinachtige tint die hem een natuurlijke en aardse uitstraling geeft.

Deze kleurvarianten ontstaan door gerichte kweek en selectie, waarbij fokkers duiven met specifieke kleurenparen om samen te paren en nakomelingen met gewenste kleurtinten te produceren. Elk van deze kleurslagen heeft zijn eigen charme en aantrekkingskracht.

Een van de populaire kleurmutaties bij diamantduiven is de witstuitdiamantduifjes en de yellow diamantduiven. Deze mutaties hebben specifieke kleurkenmerken die hen onderscheiden van andere kleurslagen en zijn geliefd bij veel vogelliefhebbers vanwege hun unieke uiterlijk.

Het is echter belangrijk om bij het kweken van diamantduiven aandacht te besteden aan inteelt. Inteelt kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en de grootte van de duivenpopulatie. Daarom is het aan te raden om de bloedlijnen van de duiven zorgvuldig te selecteren en regelmatig nieuwe bloedlijnen toe te voegen om inteelt te voorkomen.

Conclusie

De diamantduif is een populaire vogelsoort om te houden in volières. Ze zijn gemakkelijk tam te maken, levendig en verdraagzaam. Om de diamantduiven gezond en gelukkig te houden, is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte huisvesting, goede voeding en regelmatige gezondheidscontroles.

De diamantduif kan worden gekweekt met veel plezier en gemak. Het is echter belangrijk om inteelt te vermijden, omdat dit nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en grootte van de duiven. Over het algemeen kunnen diamantduiven een leeftijd van 10 tot 14 jaar bereiken, mits ze tijdens die periode goed worden verzorgd en aandacht krijgen.

Als je ervoor kiest om diamantduiven te houden, zorg er dan voor dat je voldoet aan hun behoeften en creëer een omgeving waarin ze zich prettig voelen. Met de juiste zorg en aandacht kun je jarenlang genieten van deze prachtige vogels in je volière.

Conclusie

Wat zijn diamantduiven?

Diamantduiven zijn wilde duivensoorten die veel worden gekweekt in Nederlandse volières. Ze komen oorspronkelijk uit Australië en zijn klein van formaat, met vlekjes op hun vleugels die lijken op edelstenen.

Hoe kan ik diamantduiven tam maken?

Diamantduiven zijn over het algemeen gemakkelijk tam te maken. Door regelmatige interactie met de vogels en het bieden van lekkere traktaties kunt u hun vertrouwen winnen en ze tam laten worden.

Hoe kan ik diamantduiven onderscheiden?

Het is moeilijk om mannetjes en vrouwtjes te onderscheiden bij diamantduiven. Echter, mannetjes spreiden tijdens het baltsen hun staart uit.

at voor voeding hebben diamantduiven nodig?

Diamantduiven hebben speciaal voer nodig, maar een zadenmengsel voor kleine tropische vogels is ook geschikt. Het is belangrijk om grit aan het zaadmengsel toe te voegen en ze daarnaast eivoer, gewassen sla, in melk geweekt brood of gekiemde zaden te geven.

Hoe moet ik diamantduiven huisvesten?

Diamantduiven moeten worden gehouden in een omgeving die niet te koud is. Ze kunnen goed tegen ons klimaat, maar tijdens koude winters is het verstandig om ze naar een beschutte en vorstvrije ruimte te verplaatsen. Ze kunnen goed samenleven met andere vogels en de volière moet een droge bodem hebben, voldoende zonlicht en verschillende broedmogelijkheden en nestmateriaal bieden.

Foto van Ruben
Ruben

Ik ben Ruben, een fervent vogelliefhebber en de trotse eigenaar van een kleurrijke parkiet genaamd Kiwi. Vogels zijn betoverend en hun gedrag en geluiden brengen leven in mijn huis. Bij Huisdierheld deel ik mijn passie voor vogels door te schrijven over hun verzorging, gedrag en de vreugde die ze in onze levens brengen. Samen leren we meer over onze gevederde vrienden en hoe we ze het beste kunnen verzorgen.

Gerelateerde artikelen
Alles over Kakariki – Verzorging, Voeding & Tips
Alles over de Grijze Roodstaart – Tips & Verzorging
Ontmoet de Prachtige Scarlet Ara in Nederland
Veelkleuren parkiet: Kleurrijk en Gezellig Huisdier
Alles over Blauwkeelparkieten Verzorging & Tips
Laatste artikelen
Top 5 beste koelmat kat: Verkoeling & comfort
Top 5 beste tondeuses voor katten – Vergelijk nu
Optimaal nierdieet kat: Topkeuzes & tips
Topkeuze beste vlooiendruppels kat – Koopadvies
Top 5 beste natvoer senior kat – Gezonde keuzes