sheltie cavia verzorging

Alles over Sheltie Cavia Verzorging en Tips

De sheltie cavia is een van de meest populaire caviarassen als huisdier. Het ras heeft een schattig uiterlijk en een rustig temperament. Dit artikel geeft een overzicht van de kenmerken van de sheltie cavia en biedt tips voor de verzorging en het kopen van een sheltie cavia.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • De sheltie cavia is een geliefd huisdier vanwege zijn schattige uiterlijk en rustige temperament.
 • Voor de verzorging van een sheltie cavia is regelmatig borstelen en een gezond dieet essentieel.
 • Bij het kopen van een cavia is het belangrijk om een betrouwbare fokker te vinden en de leefomstandigheden goed te bekijken.
 • Sheltie Cavia als huisdier? Overweeg eerst op er een te adopteren vanuit de cavia opvang.
 • De gemiddelde levensduur van een sheltie cavia ligt tussen de 5 en 8 jaar.
 • Deze cavia’s behoort tot het ras van de langharige cavia’s en heeft een unieke vacht.
 • Op zoek naar leuke namen voor je sheltie cavia?

Kenmerken van de sheltie

De sheltie cavia is een relatief grote en mollige knaagdier met een lengte tussen de 20 en 26 centimeter. Ze hebben geen staart en hebben 4 korte poten. Het opvallendste kenmerk van de sheltie cavia is de lange, gladde en zachte vacht, die tot 60 centimeter lang kan worden. De vacht kan verschillende kleuren hebben, afhankelijk van het individu. Lees meer tips en tricks voor cavia met lange vachten.

De sheltie cavia eigenschappen omvatten:

 • Een lengte tussen de 20 en 26 centimeter.
 • Geen staart.
 • 4 korte poten.
 • Een lange, gladde en zachte vacht, tot wel 60 centimeter lang.
 • Verschillende kleuren vacht.

De sheltie cavia heeft een unieke uitstraling vanwege zijn kenmerken en prachtige vacht.

EigenschappenKenmerken
LengteTussen 20 en 26 centimeter
StaartGeen
Poten4 korte poten
VachtLange, gladde en zachte vacht tot 60 centimeter lang
Verschillende kleuren

Persoonlijkheid van de sheltie cavia

De sheltie cavia staat bekend om zijn rustige en zachtaardige karakter. Hoewel ze in het begin mogelijk wat schuw zijn, kunnen cavia’s snel wennen aan hun omgeving. Eenmaal gewend, worden ze volgzaam, actief, speels en knuffelig. Ze hechten veel waarde aan de aandacht van hun eigenaren en communiceren op verschillende manieren met hen. Het is belangrijk om te beseffen dat sheltie cavia’s ook behoefte hebben aan hun eigen ruimte en rust.

De cavia is een vriendelijk en sociaal huisdier. Ze genieten van interactie met hun eigenaren en vinden het heerlijk om geaaid en geknuffeld te worden. Door regelmatig met hun eigenaren te spelen en te communiceren, bouwen ze een sterke band op. Echter, het is ook belangrijk om te respecteren dat sheltie cavia’s hun eigen grenzen hebben en af en toe behoefte hebben aan tijd voor zichzelf.

Sheltie cavia als huisdier

Deze cavia’s zijn nieuwsgierig van aard en staan altijd open voor nieuwe ervaringen. Ze vinden het leuk om hun omgeving te verkennen en zijn vaak actief bezig. Met de juiste stimulatie en interactie kunnen ze hun energie kwijt en gezond blijven.

De cavia is een geweldige metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een huisdier met een kalme en lieve persoonlijkheid. Ze zijn ideaal voor gezinnen, ouderen en zelfs voor mensen die in een appartement wonen. Met de juiste zorg en aandacht zullen sheltie cavia’s een waardevol lid van je familie zijn.

De persoonlijkheid van elke sheltie cavia kan variëren, net zoals bij andere huisdieren. Het is daarom belangrijk om tijd en moeite te investeren in de relatie met je cavia, zodat je elkaar beter leert kennen en begrijpen. Op die manier kun je het beste uit jullie band halen en elkaars gezelschap ten volle waarderen.

sheltie cavias in een hok

Het knippen van de nagels van je sheltie cavia is ook een belangrijk onderdeel van hun verzorging. Lange nagels kunnen ongemak veroorzaken en de gezondheid van je huisdier beïnvloeden. Zorg er ook voor dat je regelmatig de tanden van je sheltie cavia controleert en verzorgt om tandproblemen te voorkomen.

Borsteltechnieken voor sheltie cavia’s

Er zijn verschillende borsteltechnieken die je kunt toepassen om de vacht van je sheltie cavia in optimale conditie te houden:

 • Gebruik een zachte borstel of kam om klitten voorzichtig te verwijderen. Begin bij de wortels en werk langzaam naar de puntjes toe.
 • Borstel de vacht in de richting van de haargroei om onnodig trekken aan het haar te voorkomen.
 • Maak gebruik van een fijnkam om de vacht extra te controleren op klitten en deze zorgvuldig te verwijderen.

Baden van je sheltie cavia

Hoewel sheltie cavia’s over het algemeen zelf hun vacht goed onderhouden, kan een periodiek bad gunstig zijn om de vacht in optimale conditie te houden. Hier zijn enkele richtlijnen voor het baden van je sheltie cavia:

 1. Vul een ondiepe bak of gootsteen met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de watertemperatuur aangenaam is voor je huisdier.
 2. Plaats je sheltie cavia voorzichtig in het water en gebruik je handen om de vacht nat te maken.
 3. Gebruik een milde dierenshampoo die speciaal is ontwikkeld voor kleine huisdieren. Masseer de shampoo zachtjes in de vacht om vuil en vet te verwijderen.
 4. Spoel grondig af en zorg ervoor dat er geen shampoo- of zeepresten achterblijven in de vacht.
 5. Dep de vacht voorzichtig droog met een zachte handdoek. Vermijd wrijven om klitten te voorkomen.

Naast het borstelen en baden van je cavia, is het belangrijk om regelmatig hun nagels te knippen en hun tanden te controleren en te verzorgen. Deze dagelijkse verzorgingsroutine zal bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van je geliefde sheltie cavia.

Dieet en voeding

Net als andere cavia’s is de sheltie cavia een planteneter. Het is belangrijk om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan hun specifieke voedingsbehoeften. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het dieet en de voeding voor sheltie cavia’s:

Belangrijke voedingsbronnen

 1. Hooi: Hooi is een essentieel onderdeel van het dieet van een cavia. Het levert vezels die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering.
 2. Verse groenten: Groenten zoals sla, paprika, komkommer en wortelen zijn rijk aan voedingsstoffen en moeten regelmatig worden gegeven. Zorg ervoor dat de groenten schoon en goed gewassen zijn voordat je ze aan je cavia’s voert.
 3. Kwaliteitsvoer voor cavia’s: Geef je sheltie cavia een hoogwaardig voer dat speciaal is samengesteld voor de voedingsbehoeften van cavia’s. Controleer of het voer voldoende vitamine C bevat, omdat cavia’s deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken.

Aanvulling van vitamine C

Zoals eerder vermeld, hebben sheltie cavia’s vitamine C nodig in hun dieet omdat ze dit niet zelf kunnen synthetiseren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Naast het geven van voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte, kunnen supplementen nodig zijn, vooral voor oudere of verzwakte cavia’s. Raadpleeg een dierenarts voor de juiste dosering en aanbevelingen.

Let op schadelijke voedingsmiddelen

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor sheltie cavia’s en die vermeden moeten worden. Dit omvat voedingsmiddelen zoals chocolade, uien, knoflook, avocado, citrusvruchten en suikerhoudende snacks. Deze voedingsmiddelen kunnen spijsverteringsproblemen of andere gezondheidsproblemen veroorzaken bij cavia’s.

sheltie cavia voeding

Water en hydratatie

Naast het juiste dieet is het van essentieel belang om je cavia altijd toegang te geven tot vers, schoon water. Zorg ervoor dat het water regelmatig wordt ververst om frisheid te behouden. Het hydrateren van je cavia is belangrijk voor een goede gezondheid en spijsvertering.

Door het juiste dieet en de juiste voeding te bieden, kun je ervoor zorgen dat je sheltie cavia gezond blijft en een lang en gelukkig leven leidt.

Sheltie cavia kopen

Als je een sheltie cavia wilt kopen, is het belangrijk om een verantwoorde fokker te vinden. Zorg ervoor dat de fokker betrouwbaar is en goed voor de dieren zorgt. Informeer ook naar de gezondheidsgeschiedenis van de cavia’s en bekijk de leefomstandigheden. Neem de tijd om verschillende fokkers te bezoeken en kies een cavia die bij je past.

Een goede sheltie cavia fokker zal:

 1. Ervaren zijn in het fokken van sheltie cavia’s
 2. Een schone en veilige omgeving bieden voor de dieren
 3. De gezondheid en stamboom van de cavia’s kunnen verifiëren
 4. Bereid zijn om al je vragen te beantwoorden
 5. Advies en ondersteuning bieden, zelfs nadat je je cavia hebt gekocht

Neem de tijd om verschillende fokkers te bezoeken voordat je een definitieve beslissing neemt. Hierdoor krijg je een goed beeld van de omstandigheden waarin de sheltie cavia’s zijn opgegroeid en kun je de verschillende fokkers vergelijken. Het is belangrijk om een cavia te kiezen die gezond is, een goed temperament heeft en bij jouw levensstijl past.

Vragen om te stellen aan een cavia fokker:

 1. Hoe lang fokt u al cavia’s?
 2. Kunt u de stamboom van de cavia’s verstrekken?
 3. Kunt u informatie geven over de ouders en eventuele gezondheidsproblemen in de lijn?
 4. Op welke manier worden de cavia’s gesocialiseerd?
 5. Welk voer en verzorging krijgen de cavia’s?

Door zorgvuldig onderzoek te doen naar verschillende fokkers en vragen te stellen, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en gelukkige sheltie cavia krijgt die perfect bij je past.

FokkerLocatiePrijsBijzonderheden
Cavia Fokkerij de Vrolijke SnuitAmsterdam€50Alle cavia’s zijn ingeënt en worden met zorg gefokt
Cavia Fokkerij ‘t CaviaparadijsDen Haag€40Fokker met jarenlange ervaring en liefde voor cavia’s
Cavia Fokkerij Happy TailsRotterdam€60Alle cavia’s krijgen een gezondheidscontrole voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan

Sheltie cavia prijs

De prijs van een sheltie cavia kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. De kwaliteit van de fokker, de gezondheid van de cavia, en het ras spelen een belangrijke rol in de bepaling van de kosten. Over het algemeen liggen de prijzen voor een sheltie cavia tussen de €30 en €60. Het is echter mogelijk dat gerenommeerde fokkers hogere prijzen hanteren vanwege de zorgvuldige fokpraktijken en kwaliteit van de cavia’s.

Als je een cavia overweegt, is het belangrijk om je research te doen en prijzen te vergelijken bij verschillende fokkers. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de gezondheid en het welzijn van de cavia’s. Een goedkopere cavia kan mogelijk meer gezondheidsproblemen hebben, dus het is essentieel om een verantwoorde fokker te kiezen die de gezondheid en welzijn van de dieren vooropstelt.

Fokker TypePrijsrange (€)
Gemiddelde fokker€30 – €60
Gerenommeerde fokkerVarieert, vaak hoger dan €60

Let op: Zorg ervoor dat je niet alleen naar de prijs kijkt bij het kopen van een cavia. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken op basis van de reputatie van de fokker, de kwaliteit van de cavia’s en de gezondheidsgeschiedenis. Investeer in een gezonde en goed verzorgde sheltie cavia die je jarenlang geluk en plezier zal brengen.

Sheltie cavia leeftijd

De levensverwachting van een sheltie cavia ligt gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze echter tot 14 jaar oud worden. Een goede verzorging, gezonde voeding en een stressvrije omgeving kunnen de levensduur van een sheltie cavia verlengen.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

De levensduur van een sheltie cavia kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren:

 • Genetische aanleg: sommige cavia’s hebben van nature een sterker immuunsysteem en kunnen langer leven.
 • Voeding: een uitgebalanceerd dieet met de juiste voedingsstoffen en vitamines is essentieel om de gezondheid en levensduur van een cavia te bevorderen.
 • Verzorging: regelmatig borstelen, nagelknippen en tandverzorging zijn belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen die de levensduur kunnen verkorten.
 • Stressniveaus: een rustige en stressvrije omgeving draagt bij aan een langer en gezonder leven voor een sheltie cavia.

“Een goede verzorging en het bieden van een liefdevol en stimulerend thuis kunnen bijdragen aan een lang en gelukkig leven voor je cavia.”

Gemiddelde levensduur sheltie cavia

Terwijl de gemiddelde levensduur van een sheltie cavia tussen 5 en 8 jaar ligt, zijn er enkele uitzonderlijke gevallen bekend van cavia’s die tot 14 jaar oud worden. Deze uitzonderlijke levensduur komt meestal voor bij cavia’s die een gezonde levensstijl hebben en de juiste zorg krijgen.

Gemiddelde levensduur sheltie cavia5-8 jaar
Uitzonderlijke levensduur sheltie caviaTot 14 jaar

Een sheltie cavia kan een waardevol en geliefd huisdier zijn, en door voor hun gezondheid en welzijn te zorgen, kun je hun levensduur maximaliseren en ervoor zorgen dat ze vele gelukkige jaren bij je doorbrengen.

Sheltie cavia ras

De sheltie cavia behoort tot het ras van de langharige cavia’s. Het ras heeft een lange, zijdeachtige vacht die vanaf de kop naar achteren groeit. Andere langharige cavia rassen zijn onder andere de Peruaanse cavia en de Texel cavia. Elk ras heeft zijn eigen unieke kenmerken en verzorgingsbehoeften.

RasVachtKenmerkenVerzorging
Sheltie caviaLang, zijdeachtigLange vacht vanaf de kop, lief en rustigRegelmatig borstelen, baden indien nodig
Peruaanse caviaLang, golvendGolvende vacht over het hele lichaam, nieuwsgierig en energiekRegelmatig borstelen, baden indien nodig
Texel caviaLang, krullendKrullende vacht over het hele lichaam, vriendelijk en speelsRegelmatig borstelen, baden indien nodig

Elk van deze langharige cavia rassen heeft zijn eigen unieke charme. Of je nu houdt van de lange, zijdeachtige vacht van de cavia, de golvende vacht van de Peruaanse cavia, of de krullende vacht van de Texel cavia, er is altijd wel een ras dat bij jouw voorkeuren past. Het is belangrijk om de specifieke verzorgingsbehoeften van elk ras in overweging te nemen bij het kiezen van een cavia als huisdier.

Voordelen van het sheltie cavia ras:

 • Lange, zijdeachtige vacht die er prachtig uitziet
 • Lief en rustig temperament, ideaal voor gezinnen
 • Makkelijk te trainen en te socialiseren

“De sheltie cavia is een prachtig ras met een unieke uitstraling en een zachtaardig karakter. Het zijn geweldige huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar een knuffelig en liefdevol maatje.” – Dierenliefhebber.

Sheltie cavia voeding

De voeding van een sheltie cavia is essentieel voor zijn algehele gezondheid en welzijn. Een uitgebalanceerd dieet draagt bij aan een sterk immuunsysteem, een glanzende vacht en een goede spijsvertering. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen voor het voeden van je sheltie cavia.

1. Hooi

Hooi vormt de basis van het dieet van een cavia. Het biedt de vezels die nodig zijn voor een gezonde spijsvertering en helpt ook bij het afslijten van de tanden, die voortdurend groeien. Zorg ervoor dat je cavia altijd toegang heeft tot vers hooi van goede kwaliteit.

2. Verse groenten

Verse groenten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen voor een sheltie cavia. Bied dagelijks een verscheidenheid aan groenten aan, zoals wortelen, paprika, broccoli en selderij. Let op: niet alle groenten zijn veilig voor cavia’s. Vermijd ui, knoflook, aardappelen en andere giftige groenten.

3. Hoogwaardig caviavoer

Aanvullend caviavoer kan worden gegeven om ervoor te zorgen dat je sheltie cavia alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies voor een kwaliteitsvoer specifiek voor cavia’s en volg de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Vermijd voer dat veel suiker, zout of kunstmatige toevoegingen bevat.

4. Vitamine C

Sheltie cavia’s hebben een dagelijkse aanvulling van vitamine C nodig, omdat ze deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken. Vitamine C is essentieel voor een gezond immuunsysteem. Geef je cavia dagelijks vitamine C-supplementen of kies voor caviavoer dat verrijkt is met vitamine C.

5. Beperk schadelijke voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen zijn schadelijk voor cavia’s en moeten absoluut vermeden worden. Dit zijn onder andere chocolade, cafeïnehoudende producten, uien, knoflook, avocado’s en zuivelproducten. Zorg ervoor dat je sheltie cavia geen toegang heeft tot deze voedingsmiddelen.

Met een gezond dieet en de juiste voeding kun je de gezondheid en het welzijn van je sheltie cavia bevorderen. Zorg voor een gevarieerd dieet, rijk aan hooi, verse groenten en hoogwaardig caviavoer. Vergeet niet om dagelijks vitamine C-supplementen te geven en schadelijke voedingsmiddelen te vermijden.

VoedingAanbevolen hoeveelheid
HooiVrij beschikbaar
Verse groentenDagelijks een handvol
Hoogwaardig caviavoerVolg de aanbevelingen op de verpakking
Vitamine C-supplementenDagelijkse dosering zoals voorgeschreven

Conclusie

De sheltie cavia is een geliefd en schattig huisdier met unieke kenmerken en verzorgingsbehoeften. Door de juiste verzorging te bieden, zoals regelmatig borstelen en een gezond dieet, kun je ervoor zorgen dat je cavia een lang en gelukkig leven leidt.

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de verzorging van de vacht van je sheltie cavia, aangezien deze lang en zijdeachtig is. Regelmatig borstelen helpt klitten en vuil te voorkomen, waardoor de vacht gezond blijft. Daarnaast is het belangrijk om je sheltie cavia de juiste voeding te geven, met voldoende vitamine C en hoogwaardig voer.

Naast de fysieke verzorging is het ook cruciaal om voldoende sociale interactie en stimulatie te bieden aan je sheltie cavia. Ze zijn actief en speels van karakter, dus zorg ervoor dat ze genoeg tijd buiten hun hok doorbrengen en met hun eigenaar kunnen spelen en communiceren.

Al met al is de sheltie cavia een geweldig huisdier dat liefdevolle verzorging en aandacht verdient. Met de juiste zorg en toewijding kun je een gelukkig en gezond leven mogelijk maken voor je sheltie cavia.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kenmerken van een sheltie cavia?

Een sheltie cavia is een relatief grote en mollige knaagdier met een lengte tussen de 20 en 26 centimeter. Ze hebben geen staart en hebben 4 korte poten. Het opvallendste kenmerk van de sheltie cavia is de lange, gladde en zachte vacht, die tot 60 centimeter lang kan worden.

Wat is het dieet en voeding van een sheltie cavia?

Net als andere cavia’s zijn sheltie cavia’s planteneters. Belangrijke voedingsbronnen zijn hooi, verse groenten en kwaliteitsvoer voor cavia’s. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat sheltie cavia’s voldoende vitamine C binnenkrijgen, aangezien ze dit niet zelf kunnen synthetiseren. Supplementen kunnen nodig zijn, vooral voor oudere of verzwakte cavia’s.

Wat is de prijs van een sheltie cavia?

De prijs van een sheltie cavia kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de fokker, de gezondheid van de cavia, en het ras. Gemiddeld liggen de kosten voor een sheltie cavia tussen de €30 en €60, maar dit kan hoger zijn bij gerenommeerde fokkers.

Hoe oud kan een sheltie cavia worden?

De levensverwachting van een sheltie cavia ligt gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze echter tot 14 jaar oud worden. Een goede verzorging, gezonde voeding en een stressvrije omgeving kunnen de levensduur van een sheltie cavia verlengen.

Picture of Emma
Emma

Hallo allemaal, ik ben Emma en ik ben dol op knaagdieren! Thuis heb ik drie schattige cavia’s genaamd Pip, Mop en Dop. De wereld van knaagdieren is verrassend groot en er is zoveel te leren en te delen. Ik schrijf voor Huisdierheld om anderen te helpen de beste zorg te bieden aan hun kleine knagende vriendjes.

Laatste artikelen

Capibara Huisdier: Alles Voor Uw Nieuwe Vriend
Kunnen cavia’s zwemmen? Feiten en tips
Alles over de zorg voor een albino cavia
Ontdek Alles over de Agouti Cavia | Verzorging & Tips
Alles over een muis als huisdier – Van voeding tot training