Puli

Ben je geïnteresseerd in de Puli, een unieke Hongaarse herdershond? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over dit bijzondere ras. We bespreken het karakter van de Puli, geven verzorgingstips en bieden informatie over het kopen van Puli puppy’s bij betrouwbare fokkers in Nederland.Puli

De Puli is een ras met een rijke geschiedenis en een karakteristieke vacht. Als herdershond heeft de Puli een intelligent en levendig karakter. Ze zijn loyaal aan hun gezin en beschermen hun territorium. De verzorging van de vacht vereist speciale aandacht vanwege de kenmerkende koorden van vervilt haar.

Als je overweegt om een Puli in huis te nemen, is het belangrijk om te weten hoe je voor dit ras moet zorgen. We delen praktische tips over voeding, vachtverzorging en levensstijl. Daarnaast geven we je een lijst met 15 populaire namen voor Puli’s in het Nederlands, zodat je je nieuwe metgezel een passende naam kunt geven.

Belangrijkste punten

 • De Puli is een Hongaarse herdershond met een uniek karakter
 • De Puli heeft een kenmerkende vacht met koorden van vervilt haar
 • De verzorging van de vacht vereist speciale aandacht
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging voor je Puli
 • Let op mogelijke gezondheidsproblemen en vraag naar gezondheidstests bij fokkers

Geschiedenis van de Puli

De Puli is een oud Hongaars hondenras dat oorspronkelijk werd gebruikt als herdershond. Het ras heeft een lange geschiedenis in Hongarije, waar het werd ingezet voor het drijven van grote kuddes schapen op open vlaktes. Dankzij de dikke vacht kon de Puli de barre winterse omstandigheden overleven. Tijdens de wereldoorlogen had het ras het zwaar, maar met de hulp van liefhebbers wist de Puli te overleven en uit te groeien tot een veelzijdige familiehond.

De geschiedenis van de Puli is nauw verbonden met het traditionele herdersleven in Hongarije. De oorsprong van het ras gaat terug tot vele eeuwen geleden, toen herders in Hongarije op zoek waren naar een hond die hen kon helpen bij het hoeden en beschermen van hun vee. De Puli werd al snel de favoriete keuze vanwege zijn intelligentie, uithoudingsvermogen en natuurlijke instincten.

“De Puli is een erfstuk uit de Hongaarse geschiedenis, en zijn aanwezigheid in het land is onlosmakelijk verbonden met de trotse tradities van de herderscultuur.”

Gedurende vele jaren werden Pulis gebruikt om grote schaapskuddes te hoeden op uitgestrekte open vlaktes. Hun dikke, koordachtige vacht bood bescherming tegen de barre weersomstandigheden in de winter en hielp hen zichzelf warm en droog te houden. Daarnaast diende de vacht als een soort pantserschild tegen aanvallen van roofdieren, zoals wolven.

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog had het ras het zwaar te verduren. Veel Pulis werden gebruikt door het leger en zetten hun leven op het spel als oorlogshonden. Na de oorlog waren er nog maar weinig exemplaren over en werd het ras met uitsterven bedreigd. Gelukkig waren er toegewijde liefhebbers die zich inzetten voor het behoud van de Puli, en dankzij hun inspanningen kon het ras overleven en weer opbloeien.

Huidige status van de Puli

Vandaag de dag is de Puli niet alleen geliefd als herdershond, maar ook als gezelschapshond en showhond. Het ras staat bekend om zijn unieke uiterlijk met de karakteristieke koordachtige vacht, die regelmatig onderhoud vereist. Pulis zijn intelligente en actieve honden die genieten van mentale en fysieke stimulatie. Ze kunnen uitstekende metgezellen zijn voor actieve individuen en gezinnen.

Rasbeschrijving PuliPuli geschiedenis
Oorsprong: HongarijeOude herdershond, gebruikt voor het hoeden van schapen
Gemiddelde grootte: Reuen 40-44 cm, teven 37-41 cmZware tijden tijdens WO I en WO II, maar gered door toegewijde liefhebbers
Gemiddelde gewicht: 10-15 kgVeelzijdig ras dat is uitgegroeid tot een familiehond
Karakter: Intelligent, levendig, onafhankelijkHeden ten dage populair als gezelschapshond en showhond

Uiterlijk van de Puli

De Puli is een middelgrote hond met een vierkante lichaamsbouw. Reuen hebben een schouderhoogte tussen de 40 en 44 cm, terwijl teven tussen de 37 en 41 cm zijn. Het gewicht varieert van 10 tot 15 kg.

De Puli heeft een klein hoofd met een rechte neusrug, hangende V-vormige oren en ronde ogen. Het meest kenmerkende kenmerk van de Puli is de vacht. De vacht bestaat uit lange koorden van vervilt haar. Op het hoofd en de benen zijn deze koorden 3-6 cm lang, terwijl ze op de rest van het lichaam 8-18 cm lang kunnen zijn. De kleuren van de Puli kunnen variëren, maar de meest voorkomende kleur is zwart.

Puli uiterlijke kenmerken

KenmerkOmschrijving
LichaamsbouwVierkant
Hoogte reuen40-44 cm
Hoogte teven37-41 cm
Gewicht10-15 kg
HoofdKlein, rechte neusrug, hangende V-vormige oren, ronde ogen
VachtKenmerkend met lange koorden van vervilt haar
KleurenVariërend, meest voorkomende kleur is zwart

Karakter van de Puli

De Puli staat bekend om zijn intelligente en levendige karakter. Het ras is trouw aan het gezin en uitstekend als waakhond. Pulis hebben een onafhankelijke persoonlijkheid en zijn niet per se allemansvrienden. Ze gaan echter over het algemeen goed om met kinderen en kunnen sociaal zijn tegenover bekenden. De Puli houdt van buiten zijn, kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte.https://www.youtube.com/embed/0ffoMOQIxQA

Karaktereigenschappen van de Puli
Intelligent
Levendig
Trouw aan het gezin
Onafhankelijk
Goed met kinderen
Sociaal tegenover bekenden
Gemiddelde bewegingsbehoefte

De Puli is een slimme hond die snel leert en graag uitdagingen aangaat. Ze hebben een natuurlijk waakinstinct en zullen hun gezin beschermen. Hoewel ze misschien wat terughoudend zijn tegenover vreemden, kunnen ze vriendelijk en speels zijn als ze eenmaal vertrouwd zijn. Het is belangrijk om de Puli voldoende fysieke en mentale stimulatie te bieden, zodat ze gelukkig en gezond blijven.

“De Puli is een unieke hond met een karakter dat zowel intelligent als levendig is. Ze hebben een eigen wil, maar zijn trouw aan hun gezin en kunnen goede waakhonden zijn.”

Verzorging van de Puli

De vacht van de Puli vereist speciale verzorging. Op jonge leeftijd moet de Puli wennen aan het aanraken van zijn vacht. Op latere leeftijd vormen de koorden zich en moeten ze regelmatig worden uitgekamd om klitten te voorkomen. Daarnaast moet de vacht regelmatig worden geïnspecteerd op vuil en takjes.

Na het wassen kan het even duren voordat de vacht volledig droog is. Het is belangrijk om de vacht goed te laten luchten om schimmelgroei te voorkomen.

Naast vachtverzorging is het ook belangrijk om regelmatig de ogen en gehoorgang te controleren. Check de ogen op eventuele irritaties of ontstekingen en houd de gehoorgang schoon om oorinfecties te voorkomen.

Invloed erfelijke ziektes

Een belangrijk aspect bij de verzorging van de Puli is het informeren naar de gezondheidstests van de ouderdieren bij de aanschaf van een Puli puppy. Zo kun je mogelijke erfelijke aandoeningen beter in kaart brengen. Raadpleeg ook regelmatig een dierenarts voor professioneel advies over de gezondheid en verzorging van je Puli. Benieuwd of de Puli als huisdier bij jou past? Lees verder om erachter te komen!

Verzorgingstips voor de Puli
Wen de Puli op jonge leeftijd aan het aanraken van zijn vacht
Kam regelmatig de vacht uit om klitten te voorkomen
Inspecteer de vacht regelmatig op vuil en takjes
Zorg voor voldoende droogtijd na het wassen
Controleer regelmatig de ogen op irritaties of ontstekingen
Houd de gehoorgang schoon om oorinfecties te voorkomen
Informeer naar gezondheidstests bij de aanschaf van een Puli puppy

Create an image of a Puli with its signature dreadlocks being carefully brushed and maintained by its owner. The Puli should be shown looking content and relaxed, with its owner gently tending to its coat. The image should also include grooming tools such as a brush or comb, and perhaps some dog shampoo or conditioner. The overall vibe should convey the importance of proper grooming and care for this unique breed of dog.

Vachtonderhoud van de Puli

Het vachtonderhoud van de Puli vergt tijd en aandacht. Het is belangrijk om dagelijks de vacht uit te kammen en klitten voorzichtig te verwijderen. Door de lange koorden kan dit wat tijd in beslag nemen, maar het regelmatig onderhouden van de vacht voorkomt klitten en vervilting.

Daarnaast is het aan te raden om de vacht van de Puli regelmatig te wassen met een milde hondenshampoo. Hierbij is het belangrijk om de vacht grondig uit te spoelen en ervoor te zorgen dat alle shampoo goed is verwijderd. Na het wassen duurt het even voordat de vacht volledig droog is door de dikke koorden. Zorg ervoor dat de Puli voldoende tijd heeft om te drogen en vermijd tochtige of koude omgevingen tijdens het droogproces.

Om de vacht van de Puli in optimale conditie te houden, is het ook raadzaam om regelmatig de ogen en het gebit van de Puli te controleren. Maak de ogen schoon als ze geïrriteerd zijn en poets het gebit regelmatig om tandproblemen te voorkomen.

Met de juiste verzorging kan de Puli genieten van een gezonde en glanzende vacht.

Voedingstips voor de Puli

Om ervoor te zorgen dat jouw Puli gezond en gelukkig blijft, is het van groot belang om de juiste voeding te geven. Een uitgebalanceerd dieet dat past bij de leeftijd en het activiteitsniveau van je Puli is essentieel. Hier zijn enkele voedingstips die je kunnen helpen om aan de voedingsbehoeften van je Puli te voldoen:

Hoogwaardige hondenvoeding

Kies voor hoogwaardige hondenvoeding die speciaal is samengesteld voor middelgrote rassen zoals de Puli. Deze voeding bevat alle essentiële voedingsstoffen die je Puli nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Let op de ingrediënten en vermijd voeding met kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Verdeel de maaltijden

Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding van je Puli over meerdere porties per dag. Dit zorgt ervoor dat je Puli gelijkmatig over de dag energie krijgt en voorkomt dat hij teveel eet in één keer. Raadpleeg de verpakking van het voer voor de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag en verdeel dit over minstens twee maaltijden.

Schoon drinkwater

Zorg altijd voor voldoende schoon drinkwater dat altijd beschikbaar is voor je Puli. Een goede hydratatie is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Zet dagelijks vers water klaar en controleer regelmatig of de drinkbak schoon is.

Voedselallergieën en intoleranties

Sommige Pulis kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en allergische reacties of intoleranties vertonen. Let goed op de reactie van je Puli op bepaalde ingrediënten en raadpleeg indien nodig een dierenarts voor voedingsadvies. Een eliminatiedieet kan helpen bij het identificeren van voedselallergieën of intoleranties.

“Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor een gezonde en gelukkige Puli.”

Bekende gezondheidsproblemen bij de Puli

Hoewel de Puli over het algemeen een gezond ras is, zijn er enkele erfelijke aandoeningen waar je alert op moet zijn. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Puli puppy te informeren naar de gezondheidstests die zijn uitgevoerd bij de ouderdieren.

Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Puli zijn:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Patella luxatie
 • Bepaalde oogaandoeningen

Erfelijke aandoeningen kunnen pijn en ongemak veroorzaken bij het dier, maar gelukkig kunnen veel problemen worden voorkomen of behandeld met vroegtijdige diagnose en de juiste medische zorg.

Om de gezondheid van je Puli te waarborgen, is het raadzaam om regelmatig veterinaire controles te laten uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk om een gezond dieet te bieden dat is afgestemd op de behoeften van de Puli.

Puppies en Fokkers

Als je een Puli puppy wilt kopen, ben je op zoek naar een betrouwbare fokker. Het is belangrijk om zorgvuldig te selecteren en te zoeken naar fokkers die zijn aangesloten bij erkende rasverenigingen en die de gezondheid van hun ouderdieren kunnen aantonen. Op deze manier vergroot je de kans op een gezonde en goed gesocialiseerde Puli puppy.

Bij het kiezen van een fokker, is het essentieel om de omgeving te bezoeken waarin de puppy’s worden geboren en getogen. Door een bezoek aan de fokker kun je de leefomgeving, de interactie met de fokker en de conditie van de ouderdieren beoordelen. Vraag gerust naar de socialisatie en training die de puppies hebben ontvangen, evenals hun leeftijd op het moment van verkoop.

Het kan voorkomen dat er een wachtlijst is voor Puli puppies, omdat dit ras gewild is. Wees daarom bereid om geduld te hebben en contact op te nemen met fokkers om te informeren naar beschikbaarheid en verwachte nestjes. Een goede fokker zal je graag informeren over de plannen en je op een wachtlijst plaatsen indien nodig.

Puli fokker Nederland

Als je op zoek bent naar een Puli fokker in Nederland, zijn er verschillende mogelijkheden.

Onthoud dat het adopteren van een Puli puppy een grote verantwoordelijkheid is. Zorg ervoor dat je toegewijd bent aan de zorg, training en socialisatie van de Puli gedurende zijn hele leven.

Praktische tips voor het leven met een Puli

Om optimaal te genieten van het leven met een Puli, zijn er enkele praktische tips die van pas kunnen komen.

Beweging en mentale stimulatie

Zorg voor voldoende beweging en mentale stimulatie voor je Puli. Neem hem bijvoorbeeld mee voor lange wandelingen of speel actieve spelletjes met hem in de tuin. Daarnaast kan het beoefenen van hondensporten zoals schapendrijven of obedience training helpen om zijn energie kwijt te raken en zijn intelligentie te stimuleren.

Socialisatie en training

Begin op jonge leeftijd met de socialisatie van je Puli. Laat hem kennismaken met verschillende mensen, dieren en situaties, zodat hij zich comfortabel en zelfverzekerd voelt in verschillende omgevingen. Blijf ook na de socialisatiefase werken aan training en gehoorzaamheid. De Puli is een intelligente hond die graag leert en uitgedaagd wordt.

Een veilige omgeving bieden

Zorg ervoor dat je Puli een veilige en comfortabele omgeving heeft om in te leven. Zorg voor voldoende ruimte in huis en in de tuin waar hij vrij kan rondrennen en spelen. Verwijder potentieel gevaarlijke voorwerpen en maak de leefruimte Puli-proof. Denk bijvoorbeeld aan het afdekken van kabels en het veilig opbergen van giftige stoffen.

Regelmatige gezondheidscontroles

Neem regelmatig je Puli mee naar de dierenarts voor een gezondheidscontrole. Zo kun je eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen en behandelen. Volg ook de aanbevolen vaccinatieschema’s en geef hem regelmatig ontwormings- en vlooienbehandelingen.

Tijd en aandacht

Geef je Puli voldoende tijd en aandacht. Hij is een trouwe metgezel die graag in de buurt van zijn baasje is. Speel met hem, knuffel hem en geef hem de liefde en verzorging die hij nodig heeft. Besteed ook tijd aan zijn vachtverzorging, zoals het uitkammen van de koorden en het schoonhouden van zijn ogen en oren.

A close-up view of a Puli’s tangled and matted fur, with bits of grass and leaves interwoven throughout. The Puli’s eyes peer out from the mass of hair, giving a hint of their playful and curious personality.

Met deze praktische tips kun je een gelukkig en gezond leven creëren met je Puli. Geniet van de bijzondere band die je met deze unieke hond kunt opbouwen!

Lijst van 15 naamideeën voor de Puli

Ben je op zoek naar een geschikte naam voor je Puli? Hier zijn 15 naamideeën in het Nederlands:

 • Max
 • Luna
 • Balou
 • Coco
 • Ziggy
 • Milo
 • Lola
 • Bella
 • Binky
 • Sam
 • Simba
 • Roxy
 • Rex
 • Luna
 • Lotte

Conclusie

De Puli is een unieke hond met een levendig karakter en een bijzondere vacht. Het ras heeft een rijke geschiedenis als herdershond en is ook geschikt als familiehond. Het verzorgen van de vacht en de gezondheid van de Puli is belangrijk, evenals het bieden van voldoende beweging en mentale uitdaging. Door te kiezen voor een betrouwbare fokker en het volgen van praktische tips, kun je een geweldige metgezel vinden in de Puli.

Veelgestelde vragen

Wat is de geschiedenis van de Puli?

De Puli is een oud Hongaars hondenras dat oorspronkelijk werd gebruikt als herdershond. Het ras heeft een lange geschiedenis in Hongarije, waar het werd ingezet voor het drijven van grote kuddes schapen op open vlaktes.

Hoe ziet de Puli eruit?

De Puli is een middelgrote hond met een vierkante lichaamsbouw. Het heeft een klein hoofd met rechte neusrug, hangende V-vormige oren en ronde ogen. De vacht van de Puli bestaat uit lange koorden van vervilt haar. De kleuren variëren, maar de meest voorkomende kleur is zwart.

Wat is het karakter van de Puli?

De Puli staat bekend om zijn intelligente en levendige karakter. Het is trouw aan het gezin en uitstekend als waakhond. Pulis hebben een onafhankelijke persoonlijkheid en zijn niet per se allemansvrienden, maar gaan over het algemeen goed om met kinderen en kunnen sociaal zijn tegenover bekenden.

Hoe moet ik de Puli verzorgen?

De vacht van de Puli vereist speciale verzorging. Op jonge leeftijd moet de Puli wennen aan het aanraken van zijn vacht. Op latere leeftijd moeten de koorden regelmatig worden uitgekamd om klitten te voorkomen. Daarnaast moet de vacht regelmatig worden geïnspecteerd op vuil en takjes. Ook is het belangrijk om regelmatig de ogen en gehoorgang te controleren.

Bekijk ook de volgende hondenrassen
Kuvasz
Border Collie
Alano Espanol
Keeshond Groot
Cavalier King Charles Spaniel
Grand Basset Griffon Vendeen
Affenpinscher
Old English Bulldog
Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Broholmer
Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Past een Puli bij jou?

Behoefte aan mentale stimulatie

Houdt van relaxen
Heeft activiteiten nodig

Energie niveau

Rustig
Veel energie

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Waakhond

Wat van mij is, is van jou
Waakzaam

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Omgang met andere honden

Niet aanbevolen
Goed met andere honden

Vachtverzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Omgang met jonge kinderen

Niet aanbevolen
Goed met jonge kinderen

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL