Grote Zwitserse Sennenhond

Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond is een hondenras dat behoort tot de familie van Zwitserse sennenhonden. Als grootste variant van de vier Zwitserse sennenhonden, waartoe ook de Entlebucher sennenhond, de Appenzeller sennenhond en de Berner sennenhond behoren, staat deze hond bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter. Of het nu als waakhond, huishond, verdedigingshond of staande hond is, de Grote Zwitserse Sennenhond heeft veel te bieden. Hij kan goed overweg met kinderen en andere dieren en heeft een schofthoogte van 60-72 cm en een gewicht van 50-70 kg.

Belangrijkste punten

 • De Grote Zwitserse Sennenhond is een vriendelijk en loyaal hondenras dat geschikt is voor verschillende taken.
 • Hij behoort tot de familie van de Zwitserse sennenhonden, waaronder ook de Berner sennenhond valt.
 • De Grote Zwitserse Sennenhond kan goed opschieten met kinderen en andere dieren.
 • Deze hond heeft een schofthoogte van 60-72 cm en een gewicht van 50-70 kg.
 • Overweeg factoren zoals verzorging, training en socialisatie bij het beslissen of deze hond bij uw gezin past.

Geschiedenis van de Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond is een hondenras met een rijke geschiedenis. Het ras vindt zijn oorsprong in Zwitserland, waar het vroeger werd gebruikt als trekdier en veedrijver. Deze krachtige en robuuste hond was essentieel voor boeren en veehouders om het land en het vee te beschermen.

Helaas werd de Grote Zwitserse Sennenhond op een gegeven moment met uitsterven bedreigd. Gelukkig zijn er echter enkele gepassioneerde fokkers en liefhebbers geweest die zich hebben ingezet om het ras te behouden. Door zorgvuldige fokprogramma’s en inzet zijn ze erin geslaagd om het aantal Grote Zwitserse Sennenhonden te vergroten en hun voortbestaan te verzekeren.

Vandaag de dag is de Grote Zwitserse Sennenhond een geliefd ras, zowel als gezinshond als in het werkveld. Ze hebben een uitstekende reputatie als gezinsvriendelijke honden, dankzij hun vriendelijke en betrouwbare karakter. Daarnaast worden ze ook ingezet in verschillende sectoren, zoals reddingswerk, therapiehonden en speurwerk.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een Grote Zwitserse Sennenhond, is het belangrijk om contact op te nemen met een erkende fokker. Een goede fokker kan u voorzien van de nodige informatie over het ras, zoals de achtergrond van de ouderdieren, genetische gezondheidstests en de stamboom van de pups. Door te kiezen voor een betrouwbare fokker kunt u er zeker van zijn dat u een gezonde en goed gesocialiseerde pup krijgt.

Belangrijke feiten over de geschiedenis van de Grote Zwitserse Sennenhond

JaarGebeurtenis
19e eeuwGrote Zwitserse Sennenhond wordt gebruikt als trekdier en veedrijver
20e eeuwRas wordt met uitsterven bedreigd
Jaren 60Fokprogramma’s worden gestart om het ras te behouden
HedenPopulair als gezinshond en werkhond in diverse sectoren

De geschiedenis van de Grote Zwitserse Sennenhond toont aan hoe waardevol dit ras is geweest voor de Zwitserse samenleving en hoe het voortbestaan van het ras werd veiliggesteld door toegewijde fokkers. Met zijn sterke werkethiek, vriendelijke karakter en imposante verschijning is de Grote Zwitserse Sennenhond een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een veelzijdige en trouwe metgezel.

Medische achtergrond en bekende problemen

Net als veel grote hondenrassen, kan de Grote Zwitserse Sennenhond vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke problemen bij het verzorgen van een Grote Zwitserse Sennenhond puppy.

Gezondheidsproblemen

 • Heup- en elleboogdysplasie: Deze aandoeningen kunnen voorkomen bij Grote Zwitserse Sennenhonden en kunnen leiden tot gewrichtspijn en mobiliteitsproblemen. Reguliere controle door een dierenarts kan helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van deze aandoeningen.
 • Osteochondritis Dissecans (kraakbeenbeschadiging): Deze aandoening kan voorkomen bij jonge Grote Zwitserse Sennenhonden en kan leiden tot kreupelheid en gewrichtspijn. Het is belangrijk om de puppy tijdens de groei goed te laten controleren en eventuele symptomen aan te pakken.
 • Maagkantelingen: Grote hondenrassen zoals de Grote Zwitserse Sennenhond zijn gevoelig voor maagkantelingen, ook bekend als maagtorsie. Dit is een ernstige aandoening waarbij de maag zich ophoopt met gas en draait. Het is belangrijk om voeding en beweging te controleren om dit probleem te voorkomen.

Het is essentieel om regelmatige dierenartscontroles bij te wonen en de juiste Grote Zwitserse Sennenhond verzorging te bieden om deze gezondheidsproblemen te voorkomen of tijdig te behandelen. Zorg ervoor dat uw hond een uitgebalanceerd dieet krijgt, voldoende lichaamsbeweging krijgt en de juiste hoeveelheid gewicht behoudt. Daarnaast is het belangrijk om tekenen van ongemak of abnormaal gedrag te observeren en direct medische hulp te zoeken indien nodig.

Citaat van een expert

“Het is van cruciaal belang voor eigenaren van Grote Zwitserse Sennenhonden om bewust te zijn van de potentiële gezondheidsproblemen die dit ras kan ervaren. Door regelmatige dierenartscontroles en het bieden van de juiste verzorging, kunnen veel van deze problemen worden voorkomen of tijdig worden behandeld.” – Dr. Marieke Vermeulen, Dierenarts

Grote Zwitserse Sennenhond puppy

In de volgende sectie zullen we ons richten op voeding en voedselbehoeften voor de Grote Zwitserse Sennenhond.

Voeding en voedsel

Een Grote Zwitserse Sennenhond heeft een gezonde en uitgebalanceerde voeding nodig om zijn energieniveau en algehele gezondheid te behouden.

Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige hondenvoeding die aangepast is aan de behoeften van dit ras.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste porties te geven en regelmatige maaltijden te bieden.

De prijs van een Grote Zwitserse Sennenhond kan variëren, afhankelijk van de fokker, de stamboom en andere factoren.

Het is belangrijk om de prijs te bespreken met een betrouwbare fokker.

Namen voor de Grote Zwitserse Sennenhond

Als u op zoek bent naar namen voor uw Grote Zwitserse Sennenhond, zijn er talloze opties om uit te kiezen. Hier is een lijst van 15 namen voor dit ras in het Nederlands:

 1. Max
 2. Luna
 3. Bruno
 4. Bella
 5. Diesel
 6. Roxy
 7. Simba
 8. Lola
 9. Rocky
 10. Coco
 11. Sam
 12. Daisy
 13. Tyson
 14. Abby
 15. Milo
Grote Zwitserse Sennenhond

U kunt een naam kiezen die past bij de persoonlijkheid en het karakter van uw Grote Zwitserse Sennenhond. Of het nu een stoere naam is zoals Max of Diesel, of een schattige naam zoals Luna of Bella, het belangrijkste is dat de naam bij uw hond past.

Naast de hierboven genoemde namen, kunt u ook inspiratie opdoen uit de eigenschappen van het ras. Zo kunt u kiezen voor een naam die verwijst naar de grootte en kracht van de Grote Zwitserse Sennenhond, zoals Hulk of Thor. Of u kunt kiezen voor een naam die zijn vriendelijke en loyale karakter benadrukt, zoals Buddy of Lucky.

Onthoud dat het kiezen van een naam voor uw Grote Zwitserse Sennenhond een persoonlijke beslissing is. Kies een naam waar u zich prettig bij voelt en die past bij uw hond.

Verzorgingstips voor de Grote Zwitserse Sennenhond

Om uw Grote Zwitserse Sennenhond gezond en gelukkig te houden, zijn er enkele verzorgingstips die u kunt volgen.

Vachtverzorging

Het regelmatig borstelen van de vacht is essentieel voor de Grote Zwitserse Sennenhond. Hiermee verwijdert u klitten, vuil en losse haren. Het is belangrijk om een borstel te gebruiken die geschikt is voor de vacht van uw hond. Daarnaast is het aan te raden om uw hond regelmatig te wassen met een milde hondenshampoo.

Nagelverzorging

Het trimmen van de nagels van uw Grote Zwitserse Sennenhond is belangrijk om te voorkomen dat ze te lang worden. Te lange nagels kunnen ongemak en mogelijke gezondheidsproblemen veroorzaken. Als u niet bekend bent met het trimmen van nagels, kunt u dit het beste overlaten aan een professionele hondentrimmer.

Oor- en oogverzorging

Het schoonhouden van de oren en ogen van uw Grote Zwitserse Sennenhond is essentieel om infecties en andere problemen te voorkomen. Controleer regelmatig de oren op ophoping van vuil en reinig ze indien nodig met een speciale oorreiniger voor honden. Daarnaast is het belangrijk om de ogen schoon te houden door voorzichtig vuil of traanstrepen weg te vegen met een zachte doek.

Parasietenbestrijding

Het regelmatig controleren op teken en vlooien en het nemen van preventieve maatregelen is van groot belang voor de gezondheid van uw Grote Zwitserse Sennenhond. Gebruik een geschikt antiparasitair middel om teken, vlooien en andere parasieten te bestrijden. Raadpleeg uw dierenarts voor advies over het beste product en de juiste toediening.

Lichaamsbeweging

De Grote Zwitserse Sennenhond is een actief ras dat veel lichaamsbeweging nodig heeft. Zorg ervoor dat uw hond voldoende gelegenheid heeft om te rennen, spelen en wandelen. Dit kan helpen om overtollige energie kwijt te raken en de algehele gezondheid en conditie van uw hond te bevorderen.

Regelmatige dierenartscontroles

Om ervoor te zorgen dat uw Grote Zwitserse Sennenhond in goede gezondheid blijft, is het belangrijk om regelmatige dierenartscontroles te plannen. De dierenarts kan uw hond controleren op eventuele gezondheidsproblemen, vaccinaties toedienen en advies geven over specifieke zorgbehoeften.

VerzorgingstipsBelang
VachtverzorgingEssentieel
NagelverzorgingBelangrijk
Oor- en oogverzorgingEssentieel
ParasietenbestrijdingBelangrijk
LichaamsbewegingBelangrijk
Regelmatige dierenartscontrolesEssentieel

Opvoeding en training van de Grote Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond is een intelligente hond die graag leert en plezier heeft in het samenwerken met zijn baas. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de training en socialisatie van uw Grote Zwitserse Sennenhond. Door vroeg te beginnen legt u een goede basis voor gehoorzaamheid en gedragsontwikkeling.

Dit ras reageert goed op positieve bekrachtiging en beloning, dus het is belangrijk om veel lof en beloningen te geven tijdens de training. Gebruik bijvoorbeeld traktaties, speeltjes en verbale lof om goed gedrag te belonen. Vermijd harde correcties of straf, omdat dit het vertrouwen van de hond kan schaden.

Het is ook belangrijk om consequent en geduldig te zijn tijdens de training. Herhaal commando’s en oefeningen regelmatig, en wees geduldig wanneer uw hond nieuwe dingen leert. Het kan even duren voordat hij bepaalde commando’s volledig onder de knie heeft.

Het inhuren van een professionele hondentrainer kan ook nuttig zijn bij het trainen van uw Grote Zwitserse Sennenhond. Een ervaren trainer kan u begeleiden bij het opzetten van een trainingsplan, het omgaan met specifieke gedragsproblemen en het bieden van waardevolle tips en advies.

Grote Zwitserse Sennenhond puppy

Een goed opgevoede en goed getrainde Grote Zwitserse Sennenhond zal een gehoorzame en gelukkige metgezel zijn. Door tijd en aandacht te investeren in de opvoeding en training van uw hond, creëert u een sterke band en zorgt u ervoor dat hij zich kan ontwikkelen tot een goed gemanierde volwassen hond.

Tips voor het kopen van een Grote Zwitserse Sennenhond

Als u overweegt om een Grote Zwitserse Sennenhond te kopen, zijn er enkele tips die u kunt volgen om ervoor te zorgen dat u een gezonde en goed gefokte hond krijgt. Hier zijn een paar essentiële punten om te overwegen:

 1. Zoek een betrouwbare fokker die gespecialiseerd is in het fokken van Grote Zwitserse Sennenhonden. Een goede fokker kan u voorzien van de nodige informatie en documentatie over de ouders en de gezondheidsgeschiedenis van de puppy’s.
 2. Vraag naar de stamboom van de puppy. Een stamboom kan helpen bij het beoordelen van de kwaliteit van de foklijn en kan ook inzicht geven in mogelijke genetische aandoeningen.
 3. Informeer naar eventuele genetische tests die zijn uitgevoerd op de ouders. Dit kan helpen bij het identificeren van potentiële erfelijke gezondheidsproblemen die relevant kunnen zijn voor het ras.
 4. Maak een afspraak om de puppy te ontmoeten voordat u een beslissing neemt. Door persoonlijk contact te hebben, kunt u de puppy beoordelen op temperament, gedrag en gezondheid.
 5. Bespreek de prijs van de Grote Zwitserse Sennenhond met de fokker. De prijs kan variëren afhankelijk van factoren zoals de reputatie van de fokker, de stamboom van de puppy en eventuele extra services die worden aangeboden.

Het kopen van een Grote Zwitserse Sennenhond is een belangrijke beslissing, dus neem de tijd om grondig onderzoek te doen en zorg ervoor dat u samenwerkt met een betrouwbare fokker die de gezondheid en het welzijn van de puppy’s vooropstelt. Door deze tips te volgen, vergroot u de kans op het vinden van de perfecte Grote Zwitserse Sennenhond voor uw gezin.

Met dank aan deze betrouwbare fokkers kunt u eenvoudig een gezonde Grote Zwitserse Sennenhond kopen die perfect past bij uw gezin. Neem de tijd om uw opties te verkennen en een weloverwogen beslissing te nemen. Een Grote Zwitserse Sennenhond zal zeker een waardevolle en geliefde toevoeging zijn aan uw huishouden.

Conclusie

De Grote Zwitserse Sennenhond, een vriendelijke en loyale hond, is perfect geschikt voor gezinnen en kan verschillende taken vervullen. Met de juiste verzorging, training en socialisatie zal deze prachtige hond een geweldige toevoeging zijn aan uw gezin. Bij het overwegen van de aanschaf van een Grote Zwitserse Sennenhond, is het belangrijk om deze factoren in overweging te nemen.

De Grote Zwitserse Sennenhond staat bekend om zijn vriendelijke karakter en loyaliteit. Met de juiste aandacht en training kan deze hond een geweldige metgezel zijn voor zowel kinderen als andere huisdieren. Daarnaast heeft de Grote Zwitserse Sennenhond een imposante verschijning, met zijn grote formaat en sterke bouw, waardoor hij geschikt is als waakhond en verdedigingshond.

Om ervoor te zorgen dat uw Grote Zwitserse Sennenhond gezond en gelukkig blijft, is het belangrijk om regelmatige dierenartscontroles te plannen en de juiste voeding en verzorging te bieden. Daarnaast is het essentieel om uw hond voldoende lichaamsbeweging te geven en hem te voorzien van de nodige mentale stimulatie. Met de juiste zorg en liefde zal uw Grote Zwitserse Sennenhond een trouwe en geliefde metgezel zijn voor vele jaren.

Veelgestelde vragen

Wat is de Grote Zwitserse Sennenhond?

De Grote Zwitserse Sennenhond is een hondenras en de grootste variant van de vier Zwitserse sennenhonden.

Wat is het karakter van de Grote Zwitserse Sennenhond?

De Grote Zwitserse Sennenhond staat bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter.

Kan de Grote Zwitserse Sennenhond goed opschieten met kinderen en andere dieren?

Ja, de Grote Zwitserse Sennenhond kan goed opschieten met kinderen en andere dieren.

Wat is de schofthoogte en het gewicht van de Grote Zwitserse Sennenhond?

De Grote Zwitserse Sennenhond heeft een schofthoogte van 60-72 cm en een gewicht van 50-70 kg.

Wat is de oorsprong van de Grote Zwitserse Sennenhond?

De Grote Zwitserse Sennenhond heeft zijn oorsprong in Zwitserland.

Wat zijn bekende gezondheidsproblemen bij de Grote Zwitserse Sennenhond?

Bekende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie, Osteochondritis Dissecans en maagkantelingen.

Wat voor voeding heeft de Grote Zwitserse Sennenhond nodig?

De Grote Zwitserse Sennenhond heeft een gezonde en uitgebalanceerde voeding nodig die is aangepast aan zijn behoeften.

Welke namen zijn geschikt voor de Grote Zwitserse Sennenhond?

Geschikte namen voor de Grote Zwitserse Sennenhond zijn onder andere Max, Luna, Bruno, Bella en nog veel meer.

Welke verzorgingstips zijn er voor de Grote Zwitserse Sennenhond?

Enkele verzorgingstips zijn onder andere regelmatig borstelen, trimmen van de nagels en schoonhouden van de oren en de ogen.

Hoe kan ik mijn Grote Zwitserse Sennenhond trainen?

Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de training en socialisatie van uw Grote Zwitserse Sennenhond.

Wat zijn tips voor het kopen van een Grote Zwitserse Sennenhond?

Enkele tips zijn onder andere het vinden van een betrouwbare fokker en het vragen naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouders.

Bekijk ook de volgende hondenrassen
Polski Owczarek Nizinny
Peruaanse Naakthond
Duitse Herder
Pointer
Parson Russell Terrier
Bichon
Oostenrijkse Kortharige Pinscher
Japanse Spits
Lagotto Romagnolo
Mudi
Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Past een Grote Zwitserse Sennenhond bij jou?

Behoefte aan mentale stimulatie

Houdt van relaxen
Heeft activiteiten nodig

Energie niveau

Rustig
Veel energie

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Waakhond

Wat van mij is, is van jou
Waakzaam

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Omgang met andere honden

Niet aanbevolen
Goed met andere honden

Vachtverzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Omgang met jonge kinderen

Niet aanbevolen
Goed met jonge kinderen

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL