Greyhound beweging

Greyhound

De Greyhound is een prachtige hond die bekendstaat om zijn snelheid en elegantie. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over Greyhounds, van hun rasinformatie en verzorging tot training en adoptiemogelijkheden. Of je nu geïnteresseerd bent in het kopen van een Greyhound puppy, of gewoon meer wilt weten over dit geliefde ras, je bent hier aan het juiste adres.

Greyhounds zijn sierlijke windhonden die al eeuwenlang mensen fascineren. Ze hebben een rijke geschiedenis, opvallende uiterlijke kenmerken en een uniek karakter. Als trotse eigenaar van een Greyhound is het belangrijk om te begrijpen hoe je voor deze honden moet zorgen, en hoe je hun behoeften kunt vervullen.

Of je nu een ervaren hondenbezitter bent, of nog nooit eerder een hond hebt gehad, deze gids zal je voorzien van waardevolle informatie en praktische tips. Lees verder om meer te weten te komen over Greyhounds en hoe je ze een gelukkig en gezond leven kunt geven.

Belangrijkste punten

 • Leer alles over het ras, inclusief de geschiedenis en oorsprong van de Greyhound.
 • Ontdek de uiterlijke kenmerken en de specifieke verzorging die Greyhounds nodig hebben.
 • Krijg inzicht in het karakter en gedrag van Greyhounds voor een optimale interactie.
 • Leer hoe je jouw Greyhound kunt trainen en socialiseren voor een gehoorzame en blije hond.
 • Ontdek waar je een Greyhound puppy kunt adopteren of een betrouwbare fokker kunt vinden.

Geschiedenis van het Greyhound hondenras

De geschiedenis van de Greyhound gaat duizenden jaren terug. Muurschilderingen uit het oude Egypte tonen honden die lijken op de moderne Greyhounds. Het ras werd door de Feniciërs naar Engeland en Ierland gebracht, waar ze werden gefokt en gebruikt voor hondenraces. Tot op de dag van vandaag zijn Greyhounds populair in races en weddenschappen.

De oorsprong van de Greyhound kan worden teruggevoerd naar de Feniciërs, een oude beschaving die bekend stond om zijn handelsvaardigheden en maritieme expedities. De Feniciërs introduceerden de Greyhound in Engeland en Ierland, waarna het ras zich verder ontwikkelde en gedurende vele eeuwen breed werd gefokt.

De Greyhound werd al snel bekend om zijn indrukwekkende snelheid en wendbaarheid. Dit maakte hen ideaal voor jachtpartijen op wilde dieren, waarbij ze hun prooi konden achtervolgen en vangen met ongeëvenaarde snelheid. Dit vermogen maakte de Greyhound ook populair voor hondenraces, die tot op de dag van vandaag erg geliefd zijn.

Greyhoundraces zijn in veel landen een populaire sport geworden, en het ras staat bekend om zijn prestaties op de renbaan. In Engeland en Ierland worden nog steeds grote races georganiseerd, waarbij duizenden mensen samenkomen om de Greyhounds in actie te zien en weddenschappen af te sluiten.

JaarLocatieWinnaar
2020IerlandGreyhoundnaam
2019EngelandGreyhoundnaam
2018IerlandGreyhoundnaam

De Greyhound heeft zijn plaats in de geschiedenis verdiend als een betrouwbare en zeer snelle hond. Dit ras heeft de harten van veel mensen veroverd en blijft wereldwijd gewaardeerd om zijn uitzonderlijke eigenschappen.

Uiterlijke kenmerken van de Greyhound

De Greyhound is een slanke hond met een atletisch gebouwd lichaam. Ze hebben een smalle, spits toelopende snuit, donkere ogen en hangende oren. Hun vacht is kort en kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart, rood, gestroomd en blauw.

Vachtverzorging van de Greyhound

Vanwege hun korte vacht heeft de Greyhound weinig vachtverzorging nodig. Ze hoeven niet vaak geborsteld te worden en kunnen af en toe gewassen worden met een milde hondenshampoo. In de winter hebben ze soms een hondenjas nodig om warm te blijven.

Vachtborstels voor de Greyhound

 • Hoewel het borstelen van de Greyhound niet veel tijd in beslag neemt, is het toch belangrijk om de juiste vachtborstel te gebruiken. Een fijne kam of borstel met zachte haren is ideaal voor het verzorgen van de korte vacht van een Greyhound.
 • Door regelmatig de vacht van je Greyhound te borstelen, help je losse haren en eventuele klitten te verwijderen. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde vacht, maar helpt ook bij het verminderen van haaruitval in huis.

Baden van de Greyhound

Hoewel de Greyhound niet vaak gebaad hoeft te worden, kan het af en toe nodig zijn om je Greyhound een bad te geven. Gebruik altijd een milde hondenshampoo die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid van honden.

Zorg ervoor dat je tijdens het baden de oren van je Greyhound goed beschermt, zodat er geen water in komt. Na het baden is het belangrijk om de vacht grondig te drogen om huidirritatie te voorkomen.

Hondenjassen voor de Greyhound

Greyhound hondenjas

Greyhounds hebben vanwege hun slanke lichaamsbouw vaak extra bescherming nodig in koude weersomstandigheden. Een hondenjas biedt de nodige warmte en bescherming tegen de kou. Zorg ervoor dat je een hondenjas kiest die goed past bij de lichaamsvorm van je Greyhound.

Door de vachtverzorging van je Greyhound regelmatig bij te houden en indien nodig gebruik te maken van hondenjassen, kun je ervoor zorgen dat je Greyhound comfortabel en gezond blijft, ongeacht het seizoen.

Karakter van de Greyhound

Greyhounds staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn trouw aan hun eigen mensen en vriendelijk naar anderen. Ze kunnen goed overweg met kinderen en passen zich snel aan verschillende situaties aan.

Het unieke karakter van Greyhounds maakt ze een geweldige keuze voor gezinnen. Ze zijn speels en geduldig, waardoor ze kindvriendelijke metgezellen zijn. Kinderen kunnen genieten van het gezelschap en de speelsheid van een Greyhound.

Een goed gesocialiseerde Greyhound kan ook goed overweg met andere huisdieren, zoals katten en andere honden. Het zijn over het algemeen vriendelijke en tolerante dieren.

Om ervoor te zorgen dat je Greyhound zich goed ontwikkelt, is het belangrijk om ze op jonge leeftijd te trainen en te socialiseren. Positieve bekrachtiging en beloning zijn effectieve trainingsmethoden voor Greyhounds.

“Greyhounds zijn vriendelijk en aanhankelijk naar mensen en passen zich snel aan verschillende situaties aan.”

Ze hebben een rustig en kalm temperament, waardoor ze vaak als rustige honden worden beschouwd. Ze kunnen echter ook genieten van sportieve activiteiten zoals rennen en spelen.

Hoewel Greyhounds van nature zachtaardig zijn, is het belangrijk om te onthouden dat elk dier zijn eigen persoonlijkheid heeft. Het is essentieel om hun individuele behoeften en temperament te begrijpen en hen de gepaste zorg en aandacht te geven.

Een kindvriendelijke metgezel

 • Zacht en geduldig karakter
 • Kan goed overweg met kinderen
 • Compatibel met andere huisdieren
 • Trainbaar en aanpasbaar

Al met al is de Greyhound een ras met een vriendelijk en kindvriendelijk karakter. Met de juiste zorg en training kunnen ze uitgroeien tot geweldige metgezellen voor het hele gezin.

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Greyhound, is het belangrijk om altijd te overwegen of hun karakter en temperament passen bij jouw gezinssituatie en levensstijl.

Zorg voor voldoende beweging en uitdaging voor de Greyhound

Greyhounds hebben veel energie en uithoudingsvermogen, dus het is belangrijk om ze voldoende beweging en mentale uitdaging te geven. Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat je Greyhound actief en tevreden blijft:

 1. Dagelijkse wandelingen: Neem je Greyhound mee voor lange wandelingen in de buurt, zodat ze hun benen kunnen strekken en kunnen genieten van de buitenlucht. Dit helpt niet alleen bij het verbranden van energie, maar biedt ook de mogelijkheid om geestelijk te stimuleren door nieuwe geuren en geluiden te verkennen.
 2. Ren- en speelsessies: Greyhounds houden van rennen! Als je de gelegenheid hebt, laat je Greyhound dan vrij rennen in een omheinde tuin of veilige omgeving. Speel samen met ze met een bal of een frisbee om ze te laten rennen en actief te blijven. Dit helpt bij het behouden van hun conditie en houdt ze gelukkig.
 3. Mentale stimulatie: Naast fysieke beweging hebben Greyhounds ook mentale uitdaging nodig. Gebruik voerpuzzels of speeltjes die ze moeten uitdagende activiteiten waardoor ze hun geest moeten gebruiken. Dit helpt om verveling te voorkomen en hun intelligentie te stimuleren.

Door een gevarieerd bewegings- en uitdagingsprogramma voor je Greyhound te creëren, zorg je ervoor dat ze zich gezond en tevreden voelen. Denk eraan om altijd toezicht te houden tijdens activiteiten en zorg ervoor dat je de behoeften en grenzen van je hond begrijpt.

Greyhound beweging

Ga naar een erkende fokker als je een Greyhound pup wilt aanschaffen

Als je een Greyhound pup wilt aanschaffen, is het belangrijk om naar een erkende fokker te gaan die is aangesloten bij een rasvereniging. Deze fokkers fokken volgens strikte regels en zorgen voor de gezondheid van de puppy’s en de moederhond. Zo heb je de grootste kans om een gezonde Greyhound pup mee naar huis te nemen.

Er zijn veel voordelen verbonden aan het kopen van een Greyhound pup van een erkende fokker. Zo kun je er zeker van zijn dat de fokker zorgvuldig is geselecteerd en is aangesloten bij een erkende rasvereniging. Dit betekent dat ze voldoen aan bepaalde standaarden en ethische normen.

Een erkende fokker zal ervoor zorgen dat de puppy’s in een gezonde omgeving worden geboren en worden gevoed met hoogwaardig voedsel. Ze zullen ervoor zorgen dat de puppy’s regelmatig worden gecontroleerd door een dierenarts en de juiste vaccinaties krijgen. Bovendien zal een erkende fokker de puppy’s socialiseren en hen basis training geven voordat ze naar hun nieuwe thuis gaan.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat erkende fokkers vaak een goede nazorg bieden. Ze zullen beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden en mogelijke problemen op te lossen. Dit is vooral waardevol als dit je eerste ervaring is met het opvoeden van een Greyhound pup.

Door het kopen van een Greyhound pup bij een erkende fokker, verklein je de kans op gezondheidsproblemen en erfelijke aandoeningen. Dit komt doordat erkende fokkers voorafgaand aan de fokkerij de ouders van de puppy’s zorgvuldig selecteren en testen op mogelijke erfelijke ziektes.

Als je op zoek bent naar een Greyhound pup, neem dan de tijd om een erkende fokker te vinden. Raadpleeg de website van de rasvereniging voor een lijst met erkende fokkers en neem contact op met meerdere fokkers om meer te weten te komen over hun werkwijze en beschikbaarheid van puppy’s.

Voordelen van het kopen van een Greyhound pup bij een erkende fokker:

 • Gezonde omgeving en hoogwaardige voeding
 • Regelmatige controle en vaccinaties door een dierenarts
 • Socialisatie en basis training
 • Nazorg en ondersteuning
 • Minder kans op gezondheidsproblemen en erfelijke aandoeningen

Neem de verantwoordelijkheid als toekomstige eigenaar serieus en doe voldoende onderzoek voordat je een Greyhound pup aanschaft. Door te kiezen voor een erkende fokker zorg je ervoor dat je een gezonde en goed verzorgde pup in huis haalt waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Laat je Greyhound nooit te lang alleen

Greyhounds zijn gevoelige honden die zich snel hechten aan hun eigen mensen. Ze kunnen niet goed tegen langdurige eenzaamheid en kunnen zich gaan vervelen of ongewenst gedrag gaan vertonen. Zorg ervoor dat je veel tijd en aandacht aan je Greyhound besteedt en vermijd lange periodes van alleen zijn.

Greyhounds zijn sociale dieren die gezelschap nodig hebben om zich gelukkig en tevreden te voelen. Ze zijn gewend om in roedels te leven en houden van interactie met andere honden en mensen. Als je van plan bent om een Greyhound te adopteren, is het belangrijk om te begrijpen dat je niet alleen een hond, maar ook een vriend en metgezel krijgt.

“Een Greyhound heeft behoefte aan menselijk gezelschap. Ze kunnen zich erg eenzaam voelen als ze te lang alleen worden gelaten. Zorg ervoor dat je genoeg tijd doorbrengt met je Greyhound en geef hem voldoende aandacht, liefde en speeltijd.”

Wanneer je je Greyhound alleen laat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij zich veilig en comfortabel voelt. Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving met voldoende speelgoed en kauwsnacks om hem bezig te houden. Daarnaast kan het helpen om de radio of televisie aan te laten staan om wat achtergrondgeluid te bieden.

Als je verwacht dat je Greyhound voor langere tijd alleen zal zijn vanwege werk of andere verplichtingen, overweeg dan om een oppas of hondenuitlaatservice in te schakelen. Op deze manier zorg je ervoor dat je Greyhound voldoende gezelschap en beweging krijgt, zelfs wanneer je er niet bent.

Het is ook belangrijk om je Greyhound geleidelijk aan alleen te laten wennen. Begin met korte periodes van alleen zijn en bouw dit langzaam op. Beloon je Greyhound wanneer hij zich goed gedraagt tijdens het alleen zijn en geef hem veel positieve bekrachtiging.

Onthoud dat Greyhounds gevoelige honden zijn die behoefte hebben aan liefde, aandacht en gezelschap. Zorg ervoor dat je voldoet aan hun sociale behoeften en vermijd lange periodes van alleen zijn. Op deze manier kun je een gelukkige en gezonde relatie met je Greyhound opbouwen.

Greyhound alleen laten

Prijs van een Greyhound

Een raszuivere Greyhound pup kan behoorlijk prijzig zijn, met een gemiddelde prijs van rond de €1000. Dit komt door de kosten die de fokker maakt en de kwaliteit van de pup. Het is belangrijk om te investeren in een gezonde puppy van een erkende fokker, om latere problemen te voorkomen.

Bijkomende kosten voor je Greyhound

Naast de aanschafkosten zijn er nog andere kosten verbonden aan het hebben van een Greyhound. Om ervoor te zorgen dat je financieel klaar bent voor de verantwoordelijkheid van het verzorgen van een Greyhound, is het belangrijk om deze kosten vooraf te berekenen.

Benodigdheden voor je Greyhound

Om je Greyhound comfortabel en gelukkig te houden, zijn er een aantal essentiële benodigdheden die je moet aanschaffen, zoals:

 • Voer: hoogwaardig kwaliteitsvoer dat specifiek is afgestemd op de voedingsbehoeften van Greyhounds.
 • Mand: een comfortabele slaapplaats waar je Greyhound zich veilig en ontspannen kan voelen.
 • Riem en halsband: voor dagelijkse wandelingen en uitstapjes naar buiten.
 • Speelgoed: om de geest en het lichaam van je Greyhound actief en gestimuleerd te houden.

Dierenartsbezoeken en gezondheidszorg

Regelmatige dierenartsbezoeken en gezondheidszorg zijn essentieel voor het welzijn van je Greyhound. Hier zijn enkele kosten die je kunt verwachten:

 • Jaarlijkse vaccinaties: om je Greyhound te beschermen tegen verschillende ziekten.
 • Preventieve medicatie: zoals ontworming en vlooien- en tekenbehandelingen.
 • Jaarlijkse gezondheidscontroles: om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.
 • Behandeling van ziekten of verwondingen: indien nodig kunnen de kosten voor medische zorg variëren, afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening.

Training en eventuele opvangkosten

Training is een belangrijk onderdeel van de zorg voor je Greyhound. Je kunt ervoor kiezen om zelf training te geven of een professionele trainer in te schakelen. De kosten voor training kunnen variëren, afhankelijk van de methode en de duur van de training.

Daarnaast kunnen er situaties zijn waarin je eventueel opvang nodig hebt voor je Greyhound, zoals tijdens vakanties of wanneer je langere tijd afwezig bent. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de opvangfaciliteit en de duur van het verblijf.

Greyhound benodigdheden

Tabel: Overzicht van de bijkomende kosten voor je Greyhound

BenodigdhedenGemiddelde kosten
Voer€50 – €100 per maand
Mand€50 – €100
Riem en halsband€20 – €50
Speelgoed€10 – €50
Jaarlijkse vaccinaties€50 – €100
Preventieve medicatie€50 – €100 per jaar
Gezondheidscontroles€30 – €50
Training€100 – €200 per cursus
Opvangkosten€15 – €30 per dag

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de benodigdheden, de locatie van de dierenarts en de opvangfaciliteit, en je persoonlijke keuzes en voorkeuren. Het is belangrijk om deze kosten in je budgettering mee te nemen, zodat je ervoor kunt zorgen dat je Greyhound de beste zorg en aandacht krijgt die hij verdient.

Conclusie

Greyhounds zijn prachtige en elegante honden met een uniek karakter. Ze hebben de juiste zorg, training en aandacht nodig om gezond en gelukkig te zijn. Door gebruik te maken van de juiste informatie en tips kun je een fantastische relatie opbouwen met je Greyhound. Het is echter belangrijk om alle aspecten zorgvuldig te overwegen voordat je besluit om een Greyhound in je leven te verwelkomen.

De Greyhound is een ras met een rijke geschiedenis en een trotse oorsprong. Ze hebben een slank en atletisch lichaam en hun korte vacht vereist niet veel verzorging. Hun karakter staat bekend om hun vriendelijkheid en aanhankelijkheid, waardoor ze goed overweg kunnen met kinderen en zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende situaties.

Om ervoor te zorgen dat je Greyhound gezond en gelukkig blijft, is voldoende beweging en mentale uitdaging essentieel. Daarnaast is het belangrijk om naar een erkende fokker te gaan als je een Greyhound pup wilt aanschaffen, om zo de gezondheid en kwaliteit van de pup te waarborgen. Het houden van een Greyhound brengt ook extra kosten met zich mee, zoals voer, dierenartsbezoeken en benodigdheden.

Kortom, als je bereid bent om de juiste zorg en aandacht te geven, kan het hebben van een Greyhound een geweldige ervaring zijn. Met hun unieke karakter zullen ze ongetwijfeld een speciale plek in je hart veroveren.

Veelgestelde vragen

Wat is de geschiedenis van het Greyhound hondenras?

De geschiedenis van de Greyhound gaat duizenden jaren terug. Het ras werd door de Feniciërs naar Engeland en Ierland gebracht, waar ze werden gefokt en gebruikt voor hondenraces. Tot op de dag van vandaag zijn Greyhounds populair in races en weddenschappen.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van de Greyhound?

De Greyhound is een slanke hond met een atletisch gebouwd lichaam. Ze hebben een smalle, spits toelopende snuit, donkere ogen en hangende oren. Hun vacht is kort en kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart, rood, gestroomd en blauw.

Hoe moet ik de vacht van een Greyhound verzorgen?

Vanwege hun korte vacht heeft de Greyhound weinig vachtverzorging nodig. Ze hoeven niet vaak geborsteld te worden en kunnen af en toe gewassen worden met een milde hondenshampoo. In de winter hebben ze soms een hondenjas nodig om warm te blijven.

Hoe is het karakter van een Greyhound?

Greyhounds staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn trouw aan hun eigen mensen en vriendelijk naar anderen. Ze kunnen goed overweg met kinderen en passen zich snel aan verschillende situaties aan. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te trainen en socialiseren.

Hoeveel beweging heeft een Greyhound nodig?

Greyhounds hebben veel energie en uithoudingsvermogen, dus het is belangrijk om ze voldoende beweging en mentale uitdaging te geven. Lange wandelingen, rennen en spelletjes zijn essentieel voor hun welzijn. Variatie in activiteiten is ook belangrijk om verveling tegen te gaan.

Bekijk ook de volgende hondenrassen
Blue Lacy
Löwchen
Afador
Beagle
Cavalier King Charles Spaniel
Bichon
Hovawart
Markiesje
Finse Lappenhond
Poedel Toy
Foto van Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Past een Greyhound bij jou?

Behoefte aan mentale stimulatie

Houdt van relaxen
Heeft activiteiten nodig

Energie niveau

Rustig
Veel energie

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Waakhond

Wat van mij is, is van jou
Waakzaam

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Omgang met andere honden

Niet aanbevolen
Goed met andere honden

Vachtverzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Omgang met jonge kinderen

Niet aanbevolen
Goed met jonge kinderen

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL