Fox Terrier Gladhaar

Fox Terrier Gladhaar

De Fox Terrier Gladhaar is een levendige en actieve hond met een nagenoeg vierkant lichaam. Hij heeft een korte rug, kleine V-vormige oren en een gangwerk waarbij de voor- en achterbenen zich evenwijdig en recht naar voren bewegen. De vacht is recht, hard, kort en dicht en de kleur moet voornamelijk wit zijn. De schofthoogte van de Fox Terrier Gladhaar ligt rond de 40 cm en het gewicht varieert tussen de 7 kg en 10 kg. Het karakter van de Fox Terrier Gladhaar is vrolijk, trouw, aanhankelijk en schrander. Ze zijn soms vurig, maar nooit vals of zenuwachtig. The Nederlandse Foxterrier Club is verantwoordelijk voor de gezondheid van dit ras en verplicht onderzoeken naar onder andere Patella Luxatie voor de ouderdieren.

Belangrijke punten:

 • Fox Terrier Gladhaar is een levendige en actieve hond
 • Heeft een kenmerkend uiterlijk en karakter
 • Vachtverzorging is belangrijk
 • Verantwoord fokken is essentieel voor de gezondheid van het ras
 • Nederlandse Foxterrier Club is een belangrijke bron van informatie en contactinformatie

Geschiedenis van de Fox Terrier Gladhaar

De exacte oorsprong van de Fox Terrier Gladhaar is niet geheel bekend, maar het ras heeft een lange geschiedenis. Het ontstond in Engeland in de achttiende eeuw toen jagen op vossen populair werd. Men had behoefte aan een kleine, moedige en sterke hond die vossen uit hun holen kon jagen. De Fox Terrier Gladhaar ontstond waarschijnlijk uit kruisingen van verschillende terriërrassen, zoals de Old English Terrier, kortharige Black and Tan Terrier, Bull Terrier, Greyhound en Beagle. In die tijd werden zowel de gladharige als draadharige variëteiten gefokt voor hetzelfde werk.

De ontwikkeling van de Fox Terrier Gladhaar was nauw verbonden met de vossenjacht. Het ras moest snel, wendbaar en volhardend zijn om vossen uit hun holen te jagen en ze te kunnen vangen. Fox Terrier Gladharige honden werden gewaardeerd om hun moed, intelligentie en uitstekende jachtinstinct. Ze zijn klein van formaat, maar hebben een groot hart en een onuitputtelijke energie.

In de negentiende eeuw werd de Fox Terrier Gladhaar steeds populairder, niet alleen als jachthond, maar ook als gezelschapshond. Het ras verspreidde zich over Europa en de Verenigde Staten, waar het al snel een erkende en geliefde hondenras werd.

Het uiterlijk van de Fox Terrier Gladhaar is door de jaren heen geleidelijk veranderd. Selectief fokken heeft geleid tot het vaststellen van de kenmerkende eigenschappen van het ras, zoals de kleine V-vormige oren, het vierkante lichaam en de witte vacht. De vossenjacht is tegenwoordig minder gebruikelijk, maar de Fox Terrier Gladhaar blijft een geliefd gezelschapsdier vanwege zijn levendige karakter en loyaliteit.

Medische achtergrond en bekende problemen

De Fox Terrier Gladhaar staat over het algemeen bekend als een ras zonder erfelijke gezondheidsproblemen. Ze hebben over het algemeen een goede gezondheid en zijn robuust van aard. Daarom behoort de Fox Terrier Gladhaar tot een van de gezondere hondenrassen.

Echter komt bij de Fox Terrier Gladhaar een veelvoorkomend probleem voor, namelijk patella luxatie. Bij patella luxatie schiet de knieschijf uit zijn plaats, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid bij de hond. Het is belangrijk om te weten dat dit niet bij alle Fox Terrier Gladharen voorkomt, maar het is iets om rekening mee te houden.

Om ervoor te zorgen dat deze erfelijke aandoening niet verder verspreid wordt binnen het ras, verplicht de Nederlandse Foxterrier Club fokkers om hun honden te laten testen op patella luxatie voordat er met ze gefokt mag worden. Dit is een belangrijke stap in het behoud van de gezondheid van de Fox Terrier Gladhaar.

Naast patella luxatie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de algemene gezondheid van de Fox Terrier Gladhaar. Denk hierbij aan een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging om overgewicht te voorkomen. Een gezond dieet en voldoende beweging dragen bij aan de algehele gezondheid en het welzijn van de hond.

Fox Terrier Gladhaar gezondheid

“De gezondheid van de Fox Terrier Gladhaar is over het algemeen goed, maar het is belangrijk om problemen zoals patella luxatie in de gaten te houden. Door verantwoord fokken en een gezonde levensstijl kan de Fox Terrier Gladhaar een gezonde en gelukkige metgezel zijn.”

Voeding en voedingstips voor de Fox Terrier Gladhaar

Het is belangrijk om de Fox Terrier Gladhaar een evenwichtige voeding te geven die is afgestemd op zijn leeftijd en activiteitsniveau. Een goede voeding draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van je hond. Hier zijn enkele voedingstips voor de Fox Terrier Gladhaar:

 1. Kies voor hoogwaardige droogvoeding die speciaal is samengesteld voor de voedingsbehoeften van de Fox Terrier Gladhaar. Let op dat het voer geschikt is voor zijn leeftijd en activiteitsniveau.
 2. Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding over meerdere kleinere porties per dag. Dit helpt maagtorsie te voorkomen en zorgt ervoor dat je hond een constante energievoorziening heeft.
 3. Zorg altijd voor vers, schoon drinkwater. Je hond moet altijd toegang hebben tot water, vooral tijdens warme dagen en na lichamelijke activiteit.
 4. Vermijd het geven van tafelrestjes of voedsel dat niet geschikt is voor honden. Sommige voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je Fox Terrier Gladhaar, zoals chocolade, uien, knoflook en druiven.
 5. Raadpleeg indien nodig een dierenarts voor specifieke voedingstips of een dieetadvies. Een dierenarts kan je helpen bij het bepalen van de juiste voeding en hoeveelheid voer voor je hond.

Door de juiste voeding en voedingstips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Fox Terrier Gladhaar een gezond en gelukkig leven leidt.

“Een evenwichtige voeding is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de Fox Terrier Gladhaar.”

Namensuggesties voor de Fox Terrier Gladhaar in het Nederlands

Hier zijn enkele namensuggesties voor een Fox Terrier Gladhaar in het Nederlands:

 • Max
 • Bella
 • Charlie
 • Luna
 • Buddy
 • Lola
 • Rocky
 • Daisy
 • Bo
 • Rosie
 • Milo
 • Penny
 • Coco
 • Jack
 • Ruby
Fox Terrier Gladhaar namen

Verzorging van de Fox Terrier Gladhaar

De vacht van de Fox Terrier Gladhaar vereist regelmatig onderhoud. Het is belangrijk om de juiste verzorgingstechnieken toe te passen om ervoor te zorgen dat de vacht gezond en klitvrij blijft.

Vachtverzorging

Een wekelijkse borstelsessie is essentieel voor de vacht van de Fox Terrier Gladhaar. Gebruik een borstel met stugge haren om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Begin bij de nek en borstel in de richting van de haargroei. Besteed extra aandacht aan de buik, achterpoten en staart, waar klitten vaak voorkomen.

Als de vacht van de Fox Terrier Gladhaar te lang wordt, kan trimmen nodig zijn om het netjes en verzorgd te houden. Een professionele trimmer kan je helpen bij het trimmen van de vacht. Zorg ervoor dat je de vacht niet te kort trimt, omdat dit de beschermende functie van de vacht kan verminderen.

Oorverzorging

Controleer regelmatig de oren van de Fox Terrier Gladhaar op vuil, teken of andere problemen. Reinig de oren indien nodig met een milde oorreiniger die geschikt is voor honden. Vergeet niet om voorzichtig te zijn en gebruik nooit scherpe voorwerpen zoals wattenstaafjes om de oren schoon te maken, omdat dit letsel kan veroorzaken.

Tandverzorging

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de algehele gezondheid van de Fox Terrier Gladhaar. Poets regelmatig de tanden van je hond met een hondentandpasta en een zachte tandenborstel om tandplak en tandsteen te voorkomen. Als je hond het tandenpoetsen niet toelaat, zijn er ook andere opties beschikbaar, zoals tandenzorgkauwspeeltjes of -snacks die bijdragen aan het reinigen van de tanden.

Nagelverzorging

Regelmatig knippen van de nagels van de Fox Terrier Gladhaar is belangrijk om overmatige groei en ongemak te voorkomen. Gebruik een speciale hondennagelknipper en knip voorzichtig de puntjes van de nagels. Wees voorzichtig om niet in het leven van de nagel te knippen, omdat dit pijnlijk kan zijn voor je hond. Als je niet zeker bent hoe je de nagels van je hond moet knippen, vraag dan advies aan een professionele trimmer of dierenarts.

Fox Terrier Gladhaar kopen – waar te vinden en waar op te letten

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Fox Terrier Gladhaar, ben je bij de Nederlandse Foxterrier Club aan het juiste adres. Zij kunnen je helpen bij het vinden van betrouwbare fokkers en hebben informatie over beschikbare puppy’s of volwassen honden (herplaatsers). Het is essentieel om een gerenommeerde fokker te selecteren die de gezondheid en het welzijn van de pups vooropstelt. Let goed op de omstandigheden waarin de pups worden grootgebracht en vraag naar gezondheidscertificaten en stamboomgegevens.

Fox Terrier Gladhaar

De Nederlandse Foxterrier Club is een betrouwbare bron voor het vinden van ethische fokkers die dit ras met zorg en liefde fokken. Via hun website en contactgegevens kun je meer informatie krijgen over beschikbare Fox Terrier Gladhaar puppy’s en ervoor zorgen dat je een gezonde en goed gesocialiseerde hond krijgt.

“Een goede fokker zal altijd bereid zijn om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van de juiste informatie en begeleiding bij het kiezen van een Fox Terrier Gladhaar die past bij jouw levensstijl.”

De aanschaf van een puppy is een belangrijke beslissing en het is cruciaal om een weloverwogen keuze te maken. Door contact op te nemen met de Nederlandse Foxterrier Club en de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en gelukkige Fox Terrier Gladhaar in huis haalt.

Waar op te letten bij het kopen van een Fox Terrier GladhaarWaar te vinden
Zorgvuldige selectie van fokkersNederlandse Foxterrier Club
Ouderhonden gezondheidsonderzoekenNederlandse Foxterrier Club
GezondheidscertificatenNederlandse Foxterrier Club
StamboomgegevensNederlandse Foxterrier Club

Praktische tips voor het leven met een Fox Terrier Gladhaar

Hier zijn enkele praktische tips voor het leven met een Fox Terrier Gladhaar:

 1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om aan de energiebehoefte van dit ras te voldoen.
 2. Besteed tijd aan het socialiseren en trainen van je Fox Terrier Gladhaar om goed gedrag te bevorderen.
 3. Bied mentale stimulatie met behulp van spelletjes, puzzels en trainingsoefeningen.
 4. Zorg voor een veilige omgeving met een goed afgesloten tuin, omdat Fox Terriers graag graven en verkennen.
 5. Leer je Fox Terrier Gladhaar geduldig om te gaan met andere huisdieren en kinderen.
 6. Geef regelmatig vlooien- en tekenbehandelingen en zorg voor up-to-date vaccinaties.
 7. Vermijd overvoeding en let op het gewicht van je hond om gezondheidsproblemen te voorkomen.
 8. Investeer in goede kwaliteit hondenspullen, zoals een stevige halsband, riem en mand.

Leven met een Fox Terrier Gladhaar kan een geweldige ervaring zijn, maar het vergt ook verantwoordelijkheid en zorg. Door deze praktische tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Fox Terrier Gladhaar gelukkig en gezond is, en kunnen jullie vele avonturen samen beleven.

Over de Nederlandse Foxterrier Club

De Nederlandse Foxterrier Club is de rasvereniging voor de Fox Terrier Gladhaar in Nederland. De club heeft als doel om de gezondheid van het ras te bevorderen en verantwoord fokken te stimuleren. Ze zetten zich in voor het behoud en de verbetering van dit prachtige hondenras.

Op de website van de Nederlandse Foxterrier Club vind je meer informatie over de club, het fokbeleid en de activiteiten. Ook kun je er terecht voor een lijst met aangesloten fokkers en beschikbare nestjes. Het is een waardevolle bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de Fox Terrier Gladhaar.

Heb je vragen of wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met de Nederlandse Foxterrier Club via e-mail: secretaris@nederlandsefoxterrierclub.nl. Ze helpen je graag verder.

Als liefhebber van de Fox Terrier Gladhaar ben je bij de Nederlandse Foxterrier Club aan het juiste adres voor alle informatie en ondersteuning omtrent dit bijzondere hondenras.

Conclusie

De Fox Terrier Gladhaar is een energieke en karaktervolle hond met een levendig en trouw karakter. Deze actieve hond vereist de juiste verzorging, training en een evenwichtige voeding om gezond en gelukkig te blijven.

Als je overweegt om een Fox Terrier Gladhaar in je leven te verwelkomen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke behoeften van dit ras. Zorg ervoor dat je voldoende tijd kunt besteden aan de dagelijkse lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie die deze hond nodig heeft.

Met de juiste zorg en aandacht zal de Fox Terrier Gladhaar een geweldige metgezel zijn voor actieve en liefdevolle eigenaren. Geniet van de levendige persoonlijkheid en trouwe aanhankelijkheid van deze prachtige hond!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kenmerken van de Fox Terrier Gladhaar?

De Fox Terrier Gladhaar is een levendige en actieve hond met een nagenoeg vierkant lichaam. Hij heeft een korte rug, kleine V-vormige oren en een gangwerk waarbij de voor- en achterbenen zich evenwijdig en recht naar voren bewegen. De vacht is recht, hard, kort en dicht en de kleur moet voornamelijk wit zijn. De schofthoogte van de Fox Terrier Gladhaar ligt rond de 40 cm en het gewicht varieert tussen de 7 kg en 10 kg.

Wat is het karakter van de Fox Terrier Gladhaar?

Het karakter van de Fox Terrier Gladhaar is vrolijk, trouw, aanhankelijk en schrander. Ze zijn soms vurig, maar nooit vals of zenuwachtig.

Welke gezondheidsproblemen komen vaak voor bij de Fox Terrier Gladhaar?

De Fox Terrier Gladhaar heeft over het algemeen geen erfelijke gezondheidsproblemen. Echter, een veelvoorkomend probleem bij dit ras is patella luxatie, waarbij de knieschijf niet goed op zijn plaats blijft zitten.

Hoe moet ik de Fox Terrier Gladhaar voeden?

Het is belangrijk om de Fox Terrier Gladhaar een evenwichtige voeding te geven die is afgestemd op zijn leeftijd en activiteitsniveau. Kies voor hoogwaardige droogvoeding die voldoet aan de voedingsbehoeften van dit ras. Verdeel de maaltijden over meerdere kleinere porties per dag om het risico op maagtorsie te verminderen.

Heeft u namensuggesties voor een Fox Terrier Gladhaar?

Hier zijn enkele namensuggesties voor een Fox Terrier Gladhaar in het Nederlands: Max, Bella, Charlie, Luna, Buddy, Lola, Rocky, Daisy, Bo, Rosie, Milo, Penny, Coco, Jack, Ruby.

Hoe moet ik de vacht van de Fox Terrier Gladhaar verzorgen?

De vacht van de Fox Terrier Gladhaar vereist regelmatig onderhoud. Borstel de vacht wekelijks om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Trim de vacht indien nodig om het netjes en verzorgd te houden. Controleer regelmatig de oren op vuil en reinig ze indien nodig. Poets ook de tanden van de Fox Terrier Gladhaar regelmatig voor een goede mondhygiëne. Vergeet niet om regelmatig de nagels te knippen om overmatige groei en ongemak te voorkomen.

Waar kan ik een Fox Terrier Gladhaar kopen?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Fox Terrier Gladhaar, neem dan contact op met de Nederlandse Foxterrier Club. Zij kunnen je voorzien van een lijst met aangesloten fokkers en informatie over beschikbare puppy’s of volwassen honden (herplaatsers).

Heeft u praktische tips voor het leven met een Fox Terrier Gladhaar?

Hier zijn enkele praktische tips voor het leven met een Fox Terrier Gladhaar: zorg voor voldoende lichaamsbeweging, besteed tijd aan socialisatie en training, bied mentale stimulatie, zorg voor een veilige omgeving, leer je Fox Terrier Gladhaar geduldig om te gaan met andere huisdieren en kinderen, geef regelmatig vlooien- en tekenbehandelingen, let op het gewicht van je hond, investeer in goede kwaliteit hondenspullen zoals een stevige halsband, riem en mand.

Wat doet de Nederlandse Foxterrier Club?

De Nederlandse Foxterrier Club is de rasvereniging voor de Fox Terrier Gladhaar in Nederland. Ze zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van het ras en het bevorderen van verantwoord fokken.

Waar kan ik meer informatie vinden over de Nederlandse Foxterrier Club?

Voor meer informatie, een lijst met aangesloten fokkers en contactgegevens kun je terecht op de website: http://www.nederlandsefoxterrierclub.nl/. Je kunt ook contact opnemen via e-mail: secretaris@nederlandsefoxterrierclub.nl.

Bekijk ook de volgende hondenrassen
Kerry Blue Terrier
Border Collie
Japanse Spaniel
Petit Brabancon
Franse Bulldog
Briard
Leonberger
Noorse Lundehund
Flatcoated Retriever
Dwergpinscher
Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Past een Fox Terrier Gladhaar bij jou?

Behoefte aan mentale stimulatie

Houdt van relaxen
Heeft activiteiten nodig

Energie niveau

Rustig
Veel energie

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Waakhond

Wat van mij is, is van jou
Waakzaam

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Omgang met andere honden

Niet aanbevolen
Goed met andere honden

Vachtverzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Omgang met jonge kinderen

Niet aanbevolen
Goed met jonge kinderen

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL