Flatcoated Retriever

Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is een vriendelijke, enthousiaste en actieve hond. Hij is uitstekend geschikt voor jacht en gezelschap. Deze hond is aanhankelijk, gevoelig, intelligent en eigenwijs. Het is belangrijk dat de eigenaar voldoende tijd en energie heeft om met de Flatcoated Retriever bezig te zijn. De Flatcoated Retriever is ontstaan uit kruisingen van honden uit Newfoundland, setters en sheepdogs.

Het ras wordt gemiddeld ongeveer 9 jaar oud en behoort tot de rasgroep van Retrievers, Spaniëls en Waterhonden. De Flatcoated Retriever is een grote, actieve hond met een diepe en brede borst, recht poten, een gespierde achterhand en ronde voeten. De typerende kop heeft een platte schedel, lange kaken, donkerbruine of hazelnootkleurige ogen, en hangende oren. De vacht van de Flatcoated Retriever is dicht en glad, met langere haren aan de achterkant van de benen, staart en hals en borst. Toegestane kleuren zijn zwart en leverkleurig. De schouderhoogte van reuen is 58-61 centimeter en van teven 55-58 centimeter, met een gewicht van ongeveer 30 kilo voor reuen en 27 kilo voor teven.

Belangrijkste punten:

 • Flatcoated Retrievers zijn vriendelijk, enthousiast en actief.
 • Ze zijn geschikt voor jacht en gezelschap.
 • Ze zijn aanhankelijk, gevoelig, intelligent en eigenwijs.
 • Zorg dat je voldoende tijd en energie hebt voor deze hond.
 • Ze zijn ontstaan uit kruisingen van Newfoundland, setters en sheepdogs.

Geschiedenis van de Flatcoated Retriever

De geschiedenis van de Flatcoated Retriever gaat terug tot het ontstaan van jachthonden die werden gefokt om geschoten wild te apporteren. Dit ras is ontstaan uit kruisingen van honden uit Newfoundland, setters en sheepdogs. Het doel was om een snelle en lichtgebouwde hond te creëren die goed kon apporteren. De Flatcoated Retriever werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht, maar is inmiddels ook uitgegroeid tot een populaire gezinshond.

“De Flatcoated Retriever is een veelzijdige hond die zowel geschikt is voor jacht- en apporteerwerk als voor gezelschap in het gezin.” – Kennel Club van Nederland

De Flatcoated Retriever behoort tot de Retrievers, Spaniëls en Waterhonden en werd gefokt als een ‘dual purpose’-hond. Dit betekent dat er zowel gelet werd op het uiterlijk als op de geschiktheid voor jacht- en apporteerwerk. Het ras is geliefd om zijn vriendelijke karakter, energieke temperament en toewijding aan zijn eigenaar.

Geschiedenis van de Flatcoated Retriever
Ontstaan uit kruisingen van honden uit Newfoundland, setters en sheepdogs
Oorspronkelijk gefokt als jachthond om geschoten wild te apporteren
Populair geworden als gezinshond
Behoort tot de Retrievers, Spaniëls en Waterhonden
Gefokt als een ‘dual purpose’-hond

Medische achtergrond en bekende problemen van de Flatcoated Retriever

Een gezonde Flatcoated Retriever is een waardevolle metgezel. Helaas kunnen alle rassen erfelijke aandoeningen ontwikkelen, en de Flatcoated Retriever is daarop geen uitzondering. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de medische achtergrond en gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij dit specifieke ras.

Enkele veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij de Flatcoated Retriever zijn:

 1. Dilaterende cardiomyopathie: een hartaandoening die kan leiden tot hartfalen.
 2. Distichiasis: abnormale haargroei op het ooglid, wat kan leiden tot irritatie en oogproblemen.
 3. Goniodysplasie: een oogaandoening die kan leiden tot glaucoom.
 4. Patella luxatie: een aandoening waarbij de knieschijf kan verschuiven, wat leidt tot kreupelheid.
 5. Kanker: verschillende vormen van kanker, zoals histiocytair sarcoom en weke delen sarcoom, komen vaker voor bij dit ras.

Om ervoor te zorgen dat u een gezonde puppy krijgt, is het essentieel om bij de aanschaf van een Flatcoated Retriever te kijken naar de gezondheid van de ouders. Een goede fokker zal u graag informatie verstrekken over de testresultaten van beide ouders met betrekking tot deze erfelijke aandoeningen. Het verminderen van de prevalentie van deze aandoeningen is een belangrijk doel binnen de rasgemeenschap.

Flatcoated Retriever

Met de juiste zorg, regelmatige controle door een dierenarts en bewustzijn van mogelijke gezondheidsproblemen, kan uw Flatcoated Retriever een gelukkig en gezond leven leiden.

Voeding en voedsel voor de Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is een actieve hond die de juiste voeding nodig heeft om in zijn energiebehoefte te voorzien. Het is belangrijk om te voorkomen dat de hond te veel eten krijgt, aangezien dit kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen.

Voer uw Flatcoated Retriever een evenwichtige maaltijd, afgestemd op zijn leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Zorg ervoor dat het voer hoogwaardige ingrediënten bevat en voldoet aan de voedingsbehoeften van uw hond. Overleg indien nodig met een dierenarts of voedingsspecialist om de juiste voeding voor uw Flatcoated Retriever te bepalen.

Vermijd het geven van tafelresten aan uw hond, aangezien dit vaak voedsel bevat dat niet geschikt is voor honden en kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Zorg ervoor dat de hond niet bij oneetbare zaken kan komen die hij zou kunnen inslikken, zoals plastic, botten of giftige stoffen.

Voedingstips voor de Flatcoated Retriever

 • Geef uw hond meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van één grote maaltijd. Dit helpt de spijsvertering te reguleren en voorkomt overeten.
 • Weeg de hoeveelheid voer af volgens de richtlijnen op de verpakking en pas deze indien nodig aan op basis van de conditie van uw hond. Let op de lichaamsconditie van de hond en pas de hoeveelheid voer aan als hij te zwaar of te mager wordt.
 • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater voor uw hond.

Een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van uw Flatcoated Retriever.

Namen voor de Flatcoated Retriever in het Nederlands

Hieronder volgt een lijst van 15 namen voor de Flatcoated Retriever in het Nederlands:

Nederlandse naamBetekenis
FinnEerlijk
RoxyDageraad
LunaMaan
BellaMooi
MaxDe grootste
LolaWealthy
DexGeluk
MilaLiefde
JaxWaakzaam
SophieWijsheid
FloortjeBloeiend
OscarSpeer van God
PipParel
ZoëLeven
LuckyGelukkig

Praktische tips voor de verzorging van de Flatcoated Retriever

Voor de verzorging van de Flatcoated Retriever zijn er enkele praktische tips die je kunt volgen. Deze tips helpen je ervoor te zorgen dat je hond gezond en gelukkig blijft. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging:

1. Borstelen

Het regelmatig borstelen van de vacht van je Flatcoated Retriever is essentieel om klitten te voorkomen. Gebruik een geschikte hondenborstel en neem de tijd om de vacht grondig te borstelen. Focus vooral op gebieden waar klitten kunnen ontstaan, zoals achter de oren en onderaan de poten.

2. Oren, nagels en gebit

Controleer regelmatig de oren, nagels en het gebit van je Flatcoated Retriever. Reinig de oren indien nodig en knip de nagels op de juiste lengte. Gebitsverzorging is ook belangrijk, dus zorg ervoor dat je de tanden van je hond regelmatig poetst of gebruik maakt van speciale tandverzorgingsproducten.

3. Baden

Was je Flatcoated Retriever alleen wanneer dit echt nodig is, bijvoorbeeld na het zwemmen in vuil water. Gebruik hiervoor speciale hondenshampoo die geschikt is voor de vacht van je hond. Overmatig wassen kan de natuurlijke oliën van de vacht wegnemen en de huid van je hond uitdrogen.

4. Gewichtsbeheersing en beweging

Het is belangrijk om het gewicht van je Flatcoated Retriever te controleren en overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen en andere complicaties. Geef je hond een uitgebalanceerd dieet en zorg voor voldoende lichaamsbeweging om zijn energie kwijt te kunnen. Maak dagelijks lange wandelingen, speel actieve spellen en stimuleer mentale activiteiten.

Flatcoated Retriever verzorging

Door deze praktische tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Flatcoated Retriever optimaal wordt verzorgd en een gelukkig, gezond leven leidt. Vergeet niet regelmatig dierenartscontroles te plannen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen.

Geschiedenis van de Flatcoated Retriever

De geschiedenis van de Flatcoated Retriever begint eind negentiende eeuw op Engelse landgoederen. Het ras werd gefokt als betrouwbare apporterende hond tijdens de jacht op fazanten.

Hiervoor werden verschillende hondenrassen gekruist, zoals Newfoundlands, setters, schaapshonden en waterspaniëls. Door deze mix van rassen ontstond de Flatcoated Retriever met zijn unieke eigenschappen en kenmerken. Het doel was om een hond te creëren die snel, behendig en goed kon apporteren.

De Flatcoated Retriever staat bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter. Ze hebben een energiek temperament en zijn zeer geschikt als gezinshond. Het ras heeft een grote passie voor het apporteerwerk en is uitstekend in staat om geschoten wild op te halen uit het water of het veld.

De geschiedenis van de Flatcoated Retriever illustreert het belang van dit ras als een betrouwbare werkende partner en een geweldige metgezel voor actieve families.

GeschiedenisRasFlatcoated Retriever
Eind negentiende eeuwFokken op Engelse landgoederenGefokt als apporterende hond tijdens de jacht op fazanten
Verschillende rassen gekruistNewfoundlands, setters, schaapshonden en waterspaniëlsMix van rassen resulteerde in de Flatcoated Retriever
Vriendelijk en vrolijk karakterUitstekend als gezinshondGrote passie voor het apporteerwerk

Karakter en opvoeding van de Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever staat bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter. Deze energieke hond is zeer mensgericht en houdt niet van langdurig alleen zijn. De opvoeding van de Flatcoated Retriever vraagt om tijd en aandacht, maar gelukkig is hij gemakkelijk te trainen en leert hij snel.

De Flatcoated Retriever houdt van water en is dol op zwemmen en spelen in het water. Dit is een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij de opvoeding van deze hond. Zorg ervoor dat hij voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt om gelukkig en gezond te blijven.

“De Flatcoated Retriever is een enthousiaste en intelligente hond die er altijd naar streeft om zijn eigenaren tevreden te stellen. Ze zijn perfect voor gezinnen die graag actief zijn en veel buitenactiviteiten ondernemen.” – Daisy van der Linden, ervaren Flatcoated Retriever eigenaar.

Om ervoor te zorgen dat de opvoeding soepel verloopt, is het belangrijk om consequent en positief te trainen. Beloon gewenst gedrag en gebruik positieve bekrachtigingstechnieken, zoals lof en traktaties. Vermijd harde straffen of negatieve trainingsmethoden, omdat dit het vertrouwen van de hond kan beschadigen.

Het is ook aan te raden om vroeg te beginnen met de socialisatie van de Flatcoated Retriever. Laat hem kennismaken met verschillende situaties, geluiden, mensen en dieren om hem te helpen zich te ontwikkelen tot een goed aangepaste en sociale hond.

Fysieke en mentale activiteit

 • Zorg ervoor dat de Flatcoated Retriever voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgt. Maak lange wandelingen, speel apporteerspelletjes en bied andere vormen van fysieke activiteit aan.
 • Mentale stimulatie is ook essentieel voor deze slimme hond. Geef hem uitdagende speeltjes, leer trucjes aan en doe samen speurwerk.
 • Houd er rekening mee dat de Flatcoated Retriever zich snel kan vervelen als hij niet voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgt. Dit kan leiden tot destructief gedrag of ander ongewenst gedrag.
Flatcoated Retriever

Activiteit en beweging voor de Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft. Het is essentieel om deze energieke hond voldoende fysieke en mentale activiteit te bieden om gelukkig en gezond te blijven. Onderstaande tips helpen u om aan de activiteitsbehoeften van uw Flatcoated Retriever te voldoen:

 • Neem uw hond minstens twee uur per dag mee uit voor een stevige wandeling. Dit zorgt ervoor dat hij zijn energie kwijt kan en helpt verveling te voorkomen.
 • Daag uw Flatcoated Retriever uit met actieve spellen zoals frisbee werpen, apporteren en agility training. Deze activiteiten zijn niet alleen fysiek stimulerend, maar ook mentaal uitdagend voor uw hond.
 • Bied uw hond de mogelijkheid om te zwemmen. De Flatcoated Retriever is van nature een uitstekende zwemmer en houdt ervan om het water in te duiken. Zwemmen is een geweldige manier om hem te laten bewegen en tegelijkertijd plezier te hebben.
 • Gebruik speelgoed en puzzels om uw Flatcoated Retriever te stimuleren. Hierdoor kan hij zijn natuurlijke jacht- en speurinstinct gebruiken en tegelijkertijd zijn geest uitdagen.
 • Overweeg om uw hond aan te sluiten bij een hondensportclub, zoals behendigheid of gehoorzaamheidstraining. Dit biedt niet alleen fysieke activiteit, maar ook een gelegenheid om samen te werken en te trainen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Flatcoated Retriever een actief ras is en dat onvoldoende beweging kan leiden tot verveling en gedragsproblemen. Door voldoende activiteit en beweging te bieden, kunt u ervoor zorgen dat uw Flatcoated Retriever gelukkig, gezond en evenwichtig blijft.

Voeding en verzorging van de Flatcoated Retriever

De verzorging van een Flatcoated Retriever is essentieel om zijn welzijn en gezondheid te behouden. Het ras heeft een halflange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en vervilting te voorkomen. Dit kan het beste wekelijks worden gedaan met een borstel of kam die geschikt is voor de vacht van de hond.

Naast de vachtverzorging is het belangrijk om de voeding van de Flatcoated Retriever goed in de gaten te houden. Deze hond heeft een hoge energiebehoefte vanwege zijn actieve natuur, dus het is belangrijk om voeding van hoge kwaliteit te geven die afgestemd is op zijn leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Overleg met een dierenarts of voedingsdeskundige om te bepalen welk type voeding het meest geschikt is voor je Flatcoated Retriever.

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig de oren, nagels en het gebit van de hond te controleren. De oren moeten schoon en vrij van infecties gehouden worden door regelmatig te controleren en schoon te maken indien nodig. Nagels moeten regelmatig geknipt worden om overmatige lengte en ongemak te voorkomen. Het gebit van de Flatcoated Retriever vereist regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tanden poetsen en eventueel professionele reiniging door een dierenarts.

Door goed voor de voeding en verzorging van je Flatcoated Retriever te zorgen, kan je ervoor zorgen dat hij een gezond en gelukkig leven leidt. Houd zijn vacht klitvrij, geef hem voeding van hoge kwaliteit en controleer regelmatig zijn oren, nagels en gebit. Op deze manier kan je het welzijn van je Flatcoated Retriever optimaliseren en hem een lang en gezond leven bieden.

Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever heeft een halflange vacht die regelmatige verzorging nodig heeft.

Gezondheid en levensverwachting van de Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is over het algemeen een gezond ras, maar kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen zoals dilaterende cardiomyopathie, distichiasis, goniodysplasie, patella luxatie en verschillende vormen van kanker. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een pup te letten op de gezondheid van de ouders en eventuele testresultaten op deze aandoeningen.

Hoewel de Flatcoated Retriever over het algemeen een goede gezondheid heeft, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke erfelijke aandoeningen die bij dit ras kunnen voorkomen. Dilaterende cardiomyopathie is een hartaandoening waarbij de hartspier dunner en zwakker wordt, wat kan leiden tot hartfalen. Distichiasis is een aandoening waarbij er abnormale haargroei op het ooglid plaatsvindt, wat kan leiden tot oogirritatie. Goniodysplasie is een oogaandoening waarbij de afvoerkanalen van het oog niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot verhoogde oogdruk en glaucoom. Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf uit de kom schiet, wat pijn en problemen met lopen kan veroorzaken. Verschillende vormen van kanker, zoals histiocytair sarcoom en weke delen sarcoom, kunnen ook voorkomen bij de Flatcoated Retriever.

De gemiddelde levensverwachting van een Flatcoated Retriever is ongeveer 9 jaar. Dit is iets lager dan de gemiddelde levensverwachting van andere hondenrassen. Om de gezondheid van het ras te verbeteren en erfelijke aandoeningen te voorkomen, is het belangrijk om samen te werken met een erkende fokker die de gezondheid van de ouderhonden controleert en eventueel test op erfelijke aandoeningen. Een goede fokker zal open en transparant zijn over de gezondheid van de pups en de ouderhonden en zal er alles aan doen om het ras gezond te houden.

Conclusie

De Flatcoated Retriever is een vriendelijke, actieve en veelzijdige hond, perfect voor zowel jachtwerk als gezelschap. Om deze hond gelukkig en gezond te houden, heeft hij voldoende beweging en mentale stimulatie nodig. De Flatcoated Retriever heeft een middelgroot formaat en een halflange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen.

Als u van plan bent om een pup aan te schaffen, is het belangrijk om goed op de gezondheid van de ouders te letten. Het is raadzaam om samen te werken met een erkende fokker die zich inzet voor het verbeteren van de gezondheid van het ras.

Met zijn vriendelijke karakter, energieke temperament en veelzijdige vaardigheden is de Flatcoated Retriever een geweldige aanvulling op elk huishouden dat klaar is om de tijd en energie te investeren in deze prachtige hond.

FAQ

Wat zijn de kenmerken van de Flatcoated Retriever?

De Flatcoated Retriever is een vriendelijke, enthousiaste en actieve hond. Hij is aanhankelijk, gevoelig, intelligent en eigenwijs. De hond heeft een grote, gespierde achterhand en een diepe en brede borst. De typerende kop heeft een platte schedel, lange kaken en donkerbruine of hazelnootkleurige ogen. De vacht is dicht en glad, met langere haren aan de achterkant van de benen, staart en hals en borst.

Wat is de oorsprong van de Flatcoated Retriever?

De Flatcoated Retriever is ontstaan uit kruisingen van honden uit Newfoundland, setters en sheepdogs. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als jachthond om geschoten wild te apporteren. Tegenwoordig is het ook een populaire gezinshond geworden.

Welke gezondheidsproblemen komen voor bij de Flatcoated Retriever?

Belangrijke erfelijke aandoeningen bij dit ras zijn dilaterende cardiomyopathie, distichiasis, goniodysplasie, patella luxatie en verschillende vormen van kanker. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een pup te letten op de gezondheid van de ouders en eventuele testresultaten op deze aandoeningen.

Wat voor voeding heeft de Flatcoated Retriever nodig?

De Flatcoated Retriever is een actieve hond en heeft daarom voeding van hoge kwaliteit nodig om in zijn energiebehoefte te voorzien. Het is belangrijk om te voorkomen dat de hond te veel eten krijgt, aangezien dit kan leiden tot overgewicht. Voer de hond een evenwichtige maaltijd, afgestemd op zijn leeftijd, grootte en activiteitsniveau.

Welke namen zijn geschikt voor de Flatcoated Retriever in het Nederlands?

Hieronder volgt een lijst van 15 namen voor de Flatcoated Retriever in het Nederlands: [namentjes]

Hoe moet ik de Flatcoated Retriever verzorgen?

Het is belangrijk om regelmatig de vacht te borstelen om klitten te voorkomen. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en het gebit van de hond. Was de hond alleen wanneer dit echt nodig is en gebruik hiervoor speciale hondenshampoo. Let op het voorkomen van overgewicht en geef de hond voldoende beweging om zijn energie kwijt te kunnen.

Wat is de geschiedenis van de Flatcoated Retriever?

De geschiedenis van de Flatcoated Retriever begint eind negentiende eeuw op Engelse landgoederen. Het ras werd gefokt als betrouwbare apporterende hond tijdens de jacht op fazanten. Hiervoor werden verschillende hondenrassen gekruist, zoals Newfoundlands, setters, schaapshonden en waterspaniëls.

Hoe is het karakter van de Flatcoated Retriever en hoe moet ik hem opvoeden?

De Flatcoated Retriever is vriendelijk, vrolijk en energiek. Hij is gek op water en heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. De opvoeding van de hond vereist tijd en aandacht, maar hij is gemakkelijk te trainen en leert snel.

Hoeveel beweging heeft de Flatcoated Retriever nodig?

De Flatcoated Retriever is een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft. Twee uur per dag wandelen en spelen is een minimum voor deze hond. Hij houdt ervan om te rennen, te zwemmen en te apporteren. Daarnaast heeft de hond ook mentale stimulatie nodig, zoals zoek- en speurspelletjes en training.

Wat is de beste voeding en verzorging voor de Flatcoated Retriever?

De hond heeft voeding van hoge kwaliteit nodig, afgestemd op zijn leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de oren, nagels en het gebit van de hond te controleren. Borstel regelmatig de vacht om klitten te voorkomen.

Wat is de gezondheid en levensverwachting van de Flatcoated Retriever?

De Flatcoated Retriever is over het algemeen een gezond ras, maar kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Het ras heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 9 jaar. Let bij de aanschaf van een pup op de gezondheid van de ouders.

Bekijk ook de volgende hondenrassen
Korthals Griffon
Poedel Toy
Klee Kai
Finse Lappenhond
Griffon Bruxellois
Petit Brabancon
Affenpinscher
Kooikerhondje
Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Lappenhond
Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Past een Flatcoated Retriever bij jou?

Behoefte aan mentale stimulatie

Houdt van relaxen
Heeft activiteiten nodig

Energie niveau

Rustig
Veel energie

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Waakhond

Wat van mij is, is van jou
Waakzaam

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Omgang met andere honden

Niet aanbevolen
Goed met andere honden

Vachtverzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Omgang met jonge kinderen

Niet aanbevolen
Goed met jonge kinderen

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL