Fila Brasileiro

Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro, ook bekend als de Braziliaanse Mastiff, is een Zuid-Amerikaanse hond met een rijke geschiedenis. Dit ras stamt af van Europese vecht- en bloedhonden en werd oorspronkelijk gebruikt als waakhond en bij de jacht op groot wild. De Fila Brasileiro staat bekend om zijn loyaliteit en beschermende instincten.

De Fila Brasileiro heeft een moedig en vriendelijk karakter, maar kan terughoudend zijn tegenover vreemden. Het is belangrijk om deze honden consequent en zacht op te voeden, en voldoende aandacht te besteden aan socialisatie. Met de juiste opvoeding en training zal de Fila Brasileiro een gehoorzame metgezel zijn.

Qua uiterlijk heeft de Fila Brasileiro een groot, machtig lichaam met een dikke losse huid en een korte vacht. De schofthoogte varieert tussen 60-75 cm en het gewicht tussen 40-50 kg. Vanwege hun grootte en beschermende karakter zijn ze niet geschikt voor het stadsleven en hebben ze voldoende ruimte nodig om te bewegen.

Belangrijkste punten

 • De Fila Brasileiro is afkomstig uit Brazilië en stamt af van Europese vecht- en bloedhonden.
 • Ze zijn loyaal, vriendelijk en gehoorzaam, maar kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden.
 • De Fila Brasileiro heeft specifieke verzorgingsbehoeften en vereist een consequente opvoeding.
 • Ze hebben gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en PRA waar rekening mee moet worden gehouden.
 • Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk voor de gezondheid van de Fila Brasileiro.

Geschiedenis van de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro, ook wel bekend als de Braziliaanse Bloedhond, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Brazilië. Deze imposante hond heeft een lange geschiedenis en heeft zijn naam te danken aan zijn vaardigheid in de jacht. De voorouders van de Fila Brasileiro waren Europese vecht- en bloedhonden die door de Spanjaarden en Portugezen naar Zuid-Amerika werden gebracht en daar werden gekruist met lokale honden.

In de vroege dagen dienden de Filas als veelzijdige werkhonden op grote landerijen. Ze waren niet alleen waakhonden, maar ook behendige veedrijvers en betrouwbare metgezellen bij de jacht op groot wild. Daarnaast werden ze ingezet als speurhonden om ontsnapte slaven op te sporen. Hun kracht, moed en uitstekende reukvermogen maakten hen uitermate geschikt voor deze taken.

Vroeger stond de Fila Brasileiro bekend om zijn scherpte, wat verwijst naar zijn vermogen om indringers te identificeren en te neutraliseren. Echter, in de moderne rasstandaard heeft men ervoor gekozen om deze eigenschap te verminderen, waardoor de nadruk nu ligt op de loyaliteit en beschermende aard van de Fila Brasileiro.

Geschiedenis van de Fila Brasileiro
Eerste aankomst in Brazilië16e eeuw
Doel van het rasWaakhonden, veedrijvers, jachthonden, speurhonden
Belangrijkste kenmerkenMachtig, moedig, beschermdrif
Veranderingen in de rasstandaardVan scherpte naar loyaliteit en bescherming

De Fila Brasileiro is door de jaren heen uitgegroeid tot een geliefd ras in verschillende delen van de wereld. In Nederland staat de Fila Brasileiro ook wel bekend als de Hollandse Fila. Deze indrukwekkende Zuid-Amerikaanse hond is een trouwe metgezel voor degenen die op zoek zijn naar een beschermende en loyale hond.

Medische achtergrond van de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro is een prachtig ras, maar zoals elk ras kunnen ze ook last hebben van bepaalde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de medische achtergrond van de Fila Brasileiro om hen de juiste zorg te kunnen bieden. In deze sectie zullen we enkele veelvoorkomende erfelijke ziekten en anatomisch gerelateerde aandoeningen bespreken die bij dit ras kunnen voorkomen.

Erfelijke ziekten

Erfelijke ziekten zijn aandoeningen die van generatie op generatie worden doorgegeven en vaker voorkomen bij bepaalde rassen. Bij de Fila Brasileiro kunnen enkele veelvoorkomende erfelijke ziekten optreden, waaronder:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en kreupelheid.
 2. Elleboogdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de botten in de elleboog niet goed op elkaar aansluiten, wat ook kan leiden tot pijn en kreupelheid.
 3. PRA (Progressieve Retinale Atrofie): Dit is een degeneratieve oogaandoening waarbij de fotoreceptoren in het netvlies langzaam afsterven, wat leidt tot progressieve blindheid.

Het is raadzaam om uw Fila Brasileiro regelmatig te laten controleren door een dierenarts en eventuele erfelijke ziekten vroegtijdig op te sporen. Zo kan er indien nodig tijdig ingegrepen worden om het welzijn van uw hond te waarborgen.

Anatomisch gerelateerde ziekten

Naast erfelijke ziekten kunnen Fila Brasileiros ook last hebben van anatomisch gerelateerde aandoeningen. Een van de veelvoorkomende aandoeningen is entropie, waarbij de oogleden naar binnen krullen en irritatie van het hoornvlies veroorzaken. Een adequate behandeling kan worden aanbevolen om ongemak en verdere schade te voorkomen.

Gewichtsbeheersing

Een ander belangrijk aspect van de medische achtergrond van de Fila Brasileiro is hun neiging om snel gewichtstoename te ervaren. Deze honden hebben een hoge aanleg voor gewichtstoename, waardoor ze vatbaar kunnen zijn voor obesitas en de bijbehorende gezondheidsproblemen. Het is cruciaal om het gewicht van uw Fila Brasileiro goed in de gaten te houden en een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging te bieden om overgewicht te voorkomen.

Voeding en voedsel voor de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat voldoet aan hun voedingsbehoeften. Het is belangrijk om hun gewicht onder controle te houden en ze niet te veel te voeren, omdat ze de neiging hebben om snel dik te worden. Kies voor hoogwaardig hondenvoer dat speciaal is samengesteld voor grote rassen.

Om ervoor te zorgen dat uw Fila Brasileiro het juiste dieet krijgt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een dierenarts. Een dierenarts kan u helpen bij het bepalen van het beste voedingsplan voor uw Fila Brasileiro, rekening houdend met factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en eventuele specifieke gezondheidsbehoeften.

Verdeel de dagelijkse voeding van uw Fila Brasileiro over meerdere maaltijden om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Zorg ook altijd voor voldoende vers water.

Voedingsrichtlijnen voor de Fila Brasileiro:

 • Geef uw Fila Brasileiro hoogwaardig hondenvoer dat ingrediënten bevat zoals vlees, gevogelte, vis, volle granen en groenten.
 • Vermijd voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor honden, zoals chocolade, uien, knoflook, druiven en rozijnen.
 • Vermijd het geven van tafelresten of menselijk voedsel, omdat dit kan leiden tot obesitas en voedingsonevenwichtigheden.
 • Houd het gewicht van uw Fila Brasileiro in de gaten en pas de hoeveelheid voedsel aan om een gezond gewicht te behouden.
 • Overvoer uw Fila Brasileiro niet, omdat dit kan leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en mogelijk specifieke voedingsbehoeften heeft. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies op maat voor uw Fila Brasileiro.

Als u meer informatie wilt over voeding en voedsel voor de Fila Brasileiro, kunt u terecht bij www.uwhondenkat.nl of een andere betrouwbare bron.

Naamideeën voor de Fila Brasileiro

Als u op zoek bent naar leuke namen voor uw Fila Brasileiro, hebben we enkele ideeën voor u verzameld. Hier zijn een aantal populaire namen voor deze prachtige honden:

 • Max
 • Luna
 • Bella
 • Lola
 • Rex
 • Diesel
 • Thor
 • Rocky
 • Tyson
 • Sasha
 • Roxy
 • Duke
 • Teddy
 • Zeus
 • Bruno

Deze namen passen goed bij de Fila Brasileiro en kunnen uw hond een unieke identiteit geven. Kies een naam die bij de persoonlijkheid en uitstraling van uw Fila Brasileiro past. Vergeet niet om een naam te kiezen die gemakkelijk te onthouden en uit te spreken is.

Deze namen zijn slechts suggesties en u kunt natuurlijk ook andere namen bedenken die goed bij uw Fila Brasileiro passen. Het belangrijkste is dat u een naam kiest waar u zich prettig bij voelt en die past bij uw hond.

Met een mooie naam voor uw Fila Brasileiro kunt u hem of haar nog specialer maken. We hopen dat deze naamideeën u kunnen inspireren bij het kiezen van de perfecte naam voor uw trouwe viervoeter.

Praktische tips voor de verzorging van de Fila Brasileiro

Om uw Fila Brasileiro goed te verzorgen, is het belangrijk om regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Dit helpt ook om klitten te voorkomen. Controleer regelmatig de oren van uw hond en reinig ze indien nodig met een zachte doek en een milde oorreiniger die geschikt is voor honden. Let ook op de tandhygiëne van uw Fila Brasileiro en poets regelmatig de tanden met een hondentandpasta en tandenborstel. Het knippen van de nagels is ook belangrijk om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken.

Zorg ervoor dat uw Fila Brasileiro voldoende lichaamsbeweging krijgt, omdat deze honden energiek zijn en graag bezig worden gehouden. Maak dagelijks wandelingen, speel spelletjes of laat uw hond rennen en spelen in een veilige omgeving. Daarnaast is het belangrijk om uw hond mentaal te stimuleren. Gebruik bijvoorbeeld puzzelspeelgoed of leer uw Fila Brasileiro nieuwe commando’s en trucjes. Dit helpt bij het voorkomen van verveling en gedragsproblemen.

“Een goede verzorging is essentieel voor een gezonde en gelukkige Fila Brasileiro. Door regelmatig te borstelen, de oren schoon te houden, tanden te poetsen, nagels te knippen en voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden, zorgt u ervoor dat uw Fila Brasileiro optimaal kan genieten van het leven!”

Conclusie

De Fila Brasileiro, ook bekend als de Braziliaanse Mastiff, is een uniek en loyaal hondenras met een rijke geschiedenis. Deze Zuid-Amerikaanse hond staat bekend om zijn moed en beschermende instincten. Om optimaal van dit ras te kunnen genieten, is een consequente opvoeding essentieel. Het is belangrijk om te beseffen dat de Fila Brasileiro niet geschikt is voor beginners en stadsleven. Ze hebben veel ruimte en beweging nodig om zich gelukkig en gezond te voelen.

Daarnaast is het van groot belang om rekening te houden met de gezondheidsproblemen die dit ras kan hebben, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Door regelmatig de gezondheid van uw Fila Brasileiro te controleren en de juiste zorg te bieden, kunt u veel problemen voorkomen. Een uitgebalanceerd dieet is ook van cruciaal belang, omdat deze honden de neiging hebben om snel dik te worden. Overleg met uw dierenarts om het beste voedingsplan voor uw Fila Brasileiro samen te stellen.

Met de juiste verzorging en aandacht zal de Fila Brasileiro een trouwe metgezel zijn voor liefhebbers van grote en beschermende hondenrassen. Deze majestueuze Braziliaanse Mastiff zal zeker indruk maken met zijn imposante uiterlijk en loyale karakter. Vergeet niet om ook te genieten van de unieke geschiedenis en het erfgoed van dit ras dat zijn oorsprong vindt in Brazilië.

FAQ

Wat is de Fila Brasileiro?

De Fila Brasileiro is een Braziliaans hondenras dat afstamt van Europese vecht- en bloedhonden. Het staat ook bekend als de Braziliaanse Mastiff en wordt beschouwd als een van de grootste hondensoorten. Ze zijn bekend om hun beschermende en waakse eigenschappen.

Wat is het karakter van de Fila Brasileiro?

De Fila Brasileiro staat bekend om zijn loyaliteit en beschermende karakter. Ze zijn moedig, vriendelijk en zacht, maar kunnen een gevaar vormen voor vreemden. Ze moeten consequent en zacht worden opgevoed en socialisatie is belangrijk voor hun gedrag.

Hoe groot is de Fila Brasileiro?

De Fila Brasileiro heeft een groot, machtig lichaam met een schofthoogte variërend tussen 60-75 cm en een gewicht tussen 40-50 kg. Ze hebben ook een dikke losse huid en een korte vacht.

Heeft de Fila Brasileiro gezondheidsproblemen?

Ja, de Fila Brasileiro heeft enkele erfelijke ziekten zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en PRA. Ze kunnen ook anatomisch gerelateerde aandoeningen hebben, zoals entropie. Het is belangrijk om hun gezondheid goed in de gaten te houden.

Wat moet ik mijn Fila Brasileiro voeden?

De Fila Brasileiro heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat voldoet aan hun voedingsbehoeften. Kies voor hoogwaardig hondenvoer dat speciaal is samengesteld voor grote rassen. Overleg met een dierenarts om het beste voedingsplan voor uw Fila Brasileiro op te stellen.

Kun je enkele naamideeën geven voor de Fila Brasileiro?

Natuurlijk! Enkele suggesties zijn Max, Luna, Bella, Lola, Rex, Diesel, Thor, Rocky, Tyson, Sasha, Roxy, Duke, Teddy, Zeus en Bruno.

Hoe moet ik de Fila Brasileiro verzorgen?

Om uw Fila Brasileiro goed te verzorgen, is het belangrijk om regelmatig te borstelen, de oren en tanden te controleren en te reinigen indien nodig. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie, omdat deze honden energiek zijn en graag bezig worden gehouden.

Bekijk ook de volgende hondenrassen
Chihuahua
American Pit Bull Terrier
Afador
Kishu
Pharaohond
Galgo Español
Lhasa Apso
Beagle
Alano Espanol
Kraski Ovcar
Picture of Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Past een Fila Brasileiro bij jou?

Behoefte aan mentale stimulatie

Houdt van relaxen
Heeft activiteiten nodig

Energie niveau

Rustig
Veel energie

Trainen

Eigenwijs
Bereid om te leren

Vacht en haar verlies

Geen verlies
Veel verlies

Waakhond

Wat van mij is, is van jou
Waakzaam

Openheid tegenover vreemden

Gereserveerd
Iedereen is mijn beste vriend

Omgang met andere honden

Niet aanbevolen
Goed met andere honden

Vachtverzorging

Veel tijd
Weinig tijd

Omgang met jonge kinderen

Niet aanbevolen
Goed met jonge kinderen

Aanhankelijk met familie

Onafhankelijk
Lovey-Dovey
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Vind de Goedkoopste Hondenverzekering in NL