Kleine honden die niet verharen: Perfecte huisdieren

hondenrassen klein niet verharen

Hondenrassen die klein zijn en niet verharen kunnen perfecte huisdieren zijn voor mensen met allergieën of zij die een net en schoon huis waarderen. In dit artikel zullen we een selectie van hondenrassen bespreken die klein zijn en geen haren verliezen. Deze hypoallergene hondenrassen zijn ideaal voor mensen die graag een hond willen, maar allergisch zijn voor hondenharen. We zullen informatie verstrekken over de verzorging, eigenschappen en kenmerken van deze hondenrassen, zodat je de perfecte pup kunt vinden die bij jou en je gezin past.

Bekijk in deze video wat je kan doen tegen het verharen van je hond

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Hondenrassen die klein zijn en niet verharen zijn ideaal voor mensen met allergieën.
 • Deze hypoallergene hondenrassen zijn geschikt voor mensen die een schoon huis willen.
 • Verzorging, eigenschappen en kenmerken zullen worden besproken om je te helpen de perfecte hond te kiezen.
 • Yorkshire Terriër, Maltezer, West Highland Terriër, Afghaanse Windhond, Cairnterriër, Chinese Naakthond, Labradoodle en Poedel zijn enkele voorbeelden van hypoallergene hondenrassen (die niet verharen).
 • Raadpleeg altijd een deskundige voordat je een hond aanschaft om de juiste keuze te maken.

Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is een klein hondenras dat bekend staat om zijn hypoallergene eigenschappen. Deze honden verharen nauwelijks en zijn daarom ideaal voor mensen met allergieën. Ze hebben een lange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Yorkshire Terriërs zijn energiek, speels en hebben een eigen persoonlijkheid. Ze zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en passen goed in appartementen of kleine huizen.

Als je op zoek bent naar een kleine hond die weinig verhaart en geschikt is voor mensen met allergieën, dan is de Yorkshire Terriër een uitstekende keuze. Deze honden hebben een vacht die weinig allergenen bevat, waardoor ze minder kans geven op allergische reacties. Daarnaast zijn ze compact van formaat en hebben ze een levendige persoonlijkheid, wat ze ideaal maakt voor gezinnen met kinderen.

De verzorging van een Yorkshire Terriër is redelijk eenvoudig. Regelmatig borstelen is nodig om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Daarnaast hebben ze behoefte aan dagelijkse beweging en mentale stimulatie. Het trainen van een Yorkshire Terriër kan soms een uitdaging zijn, maar met geduld en consistentie kunnen ze goed luisteren en leren verschillende commando’s.

Maltezer

De Maltezer is een klein hondenras met een hypoallergene vacht. Deze honden verharen niet veel en zijn daarom geschikt voor mensen met allergieën. Ze hebben een witte vacht die regelmatig geborsteld en verzorgd moet worden. Maltezers zijn vriendelijk, aanhankelijk en gedijen goed in gezinnen met kinderen. Ze zijn ook geschikt voor mensen die in kleine woningen wonen, omdat ze niet veel ruimte nodig hebben.

Deze schattige en speelse honden hebben een compact formaat en wegen meestal tussen de 3 en 4 kilogram. Ze hebben een liefdevolle en sociale persoonlijkheid en zijn vaak goede metgezellen voor kinderen. Maltezers zijn ook gemakkelijk te trainen en hebben weinig beweging nodig, wat hen ideaal maakt voor mensen die in een appartement of klein huis wonen.

Om de vacht van een Maltezer gezond te houden, is regelmatige verzorging essentieel. De lange zijdeachtige vacht moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen en ze moeten af en toe worden gewassen om schoon te blijven. Daarnaast moeten de oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om een goede hygiëne te behouden. Deze kleine honden hebben een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12 tot 15 jaar.

Kenmerken van de Maltezer

 • Klein formaat, weegt tussen 3 en 4 kilogram
 • Hypoallergene vacht die weinig verhaart
 • Vriendelijk, aanhankelijk en speels
 • Geschikt voor gezinnen met kinderen
 • Gemakkelijk te trainen
 • Regelmatige verzorging vereist
 • Gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar

West Highland Terriër

De West Highland Terriër, ook wel bekend als de Westie, is een klein hondenras met een hypoallergene vacht. Deze honden verharen niet veel en zijn daarom geschikt voor mensen met allergieën. Ze hebben een borstelige bovenvacht en een zachte ondervacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. West Highland Terriërs staan bekend om hun energieke en speelse karakter. Ze passen goed bij gezinnen met kinderen en kunnen zich aanpassen aan zowel grote als kleine woonruimtes.

De West Highland Terriër is een robuuste en compacte hond met een zelfverzekerde uitstraling. Ze hebben een vierkant uiterlijk met sterke spieren en een stevige bouw. Hun vacht is dubbel, met een harde bovenlaag en een zachte ondervacht. Deze vacht vereist regelmatige verzorging en moet worden geborsteld om klitten en vuil te voorkomen.

Wat betreft temperament zijn West Highland Terriërs vriendelijk, alert en vol zelfvertrouwen. Ze zijn intelligent en trainbaar, maar kunnen soms eigenzinnig zijn. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij het trainen van deze honden. West Highland Terriërs zijn sociale dieren en gedijen goed in gezinnen. Ze staan bekend om hun speelse en levendige karakter.

Vergelijkingstabel van hypoallergene kleine hondenrassen

RasVerharenVachtverzorgingTemperament
Yorkshire TerriërNauwelijksRegelmatig borstelenEnergiek en speels
MaltezerNiet veelRegelmatig borstelenVriendelijk en aanhankelijk
West Highland TerriërNiet veelRegelmatig borstelenEnergiek en speels
Afghaanse WindhondNauwelijksRegelmatig trimmenElegant en koninklijk

De West Highland Terriër is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een kleine hond die hypoallergeen is. Ze zijn geschikt voor gezinnen met allergieën en passen zich goed aan verschillende woonomgevingen aan. Zorg ervoor dat je de vacht van je Westie regelmatig verzorgt en borstelt om de gezondheid van hun vacht te behouden. Met hun speelse en levendige karakter zullen West Highland Terriërs zeker voor veel vreugde en plezier in je leven zorgen.

Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond is een elegant hondenras met een hypoallergene vacht. Deze honden verharen nauwelijks en hebben een zijdeachtige, soepel vallende vacht die regelmatig getrimd moet worden om te voorkomen dat het te lang wordt.

EigenschappenKenmerken
TemperamentKoninklijk, onafhankelijk, trots
GrootteGroot, slank lichaam
VerzorgingDagelijkse borstelbeurt, regelmatig trimmen
Geschikt voorGezinnen zonder allergieën, ruime buitenruimte

Afghaanse Windhonden hebben van nature een koninklijke uitstraling en zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht op grote prooien. Ze hebben een rustig en gereserveerd karakter, maar kunnen ook speels en aanhankelijk zijn. Door hun slank lichaam hebben ze veel ruimte nodig om te rennen en te spelen, dus ze passen beter in een huis met een ruime buitenruimte.

De Afghaanse Windhond is een prachtig ras dat bewondering oogst waar hij ook komt. Het is belangrijk om te weten dat deze honden speciale verzorging nodig hebben vanwege hun lange vacht. Regelmatig borstelen en trimmen is essentieel om klitten en klonten te voorkomen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze honden niet geschikt zijn voor mensen met allergieën vanwege hun lange haren, ondanks het feit dat ze weinig verharen.

 • Zijdeachtige vacht die regelmatig getrimd moet worden.
 • Rustig en gereserveerd karakter.
 • Veel ruimte nodig om te rennen en te spelen.

Wil je een koninklijke metgezel die weinig verhaart? Dan is de Afghaanse Windhond misschien de perfecte keuze voor jou! Zorg er wel voor dat je voldoende tijd en ruimte hebt om aan de behoeften van dit prachtige ras te voldoen.

Afghaanse Windhond

Cairnterriër

De Cairnterriër is een charmant klein hondenras afkomstig van het eiland Skye in Schotland. Deze levendige en hypoallergene honden hebben weinig tot geen haarverlies, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met allergieën. Ze hebben een dichte, ruige vacht die meestal met de hand moet worden getrimd om klitten en overmatige haargroei te voorkomen.

Cairnterriër zijn bekend om hun dappere en energieke karakter. Ze zijn nieuwsgierig van aard en hebben een speelse persoonlijkheid. Deze honden gedijen goed in gezinnen en zijn over het algemeen vriendelijk tegenover kinderen. Omdat ze behoorlijk actief zijn, hebben ze dagelijkse beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

De Cairnterriër is een stoere en robuuste hond die goed past bij mensen die een actieve levensstijl hebben en veel tijd willen doorbrengen met hun huisdier. Ze hebben een natuurlijke drang om te graven, dus het is belangrijk om een veilige en beveiligde buitenruimte te hebben waar ze hun energie kwijt kunnen. Met de juiste training en socialisatie kunnen Cairnterriërs goed samenleven met andere huisdieren.

Verzorging van een Cairnterriër

De vachtverzorging van een Cairnterriër is essentieel om klitten en overmatig haarverlies te voorkomen. Regelmatig borstelen is nodig om de vacht gezond en klitvrij te houden. Daarnaast moeten de oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om oorproblemen te voorkomen.

Cairnterriërs hebben ook behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie. Lange wandelingen, speelsessies en puzzelspeelgoed kunnen helpen om hun energie te kanaliseren en verveling te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun voeding in de gaten te houden en ze een uitgebalanceerd dieet te geven dat is afgestemd op hun individuele behoeften.

Tabel: Vergelijking van hypoallergene kleine hondenrassen

 CairnterriërYorkshire TerriërMaltezer
VachtverzorgingRegelmatig trimmen en borstelenRegelmatig borstelenRegelmatig borstelen en verzorgen
ActiviteitsniveauHoogGemiddeldGemiddeld
KindvriendelijkJaJaJa
Levensverwachting12-15 jaar13-16 jaar12-15 jaar

Let op: Dit is slechts een beknopte vergelijking en er kunnen individuele verschillen zijn tussen honden van hetzelfde ras. Het is altijd belangrijk om jezelf goed te informeren over de specifieke behoeften en eigenschappen van een hondenras voordat je een beslissing neemt.

Chinese Naakthond

De Chinese Naakthond is een uniek hondenras dat bekend staat om zijn hypoallergene eigenschappen. Deze honden hebben nauwelijks haar en verharen daarom niet veel. Ze zijn zeer geschikt voor mensen met allergieën.

De Chinese Naakthond heeft een speels en sociaal karakter en gaat goed om met kinderen. Ze passen zich gemakkelijk aan aan verschillende leefomgevingen en zijn ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een allergie-vriendelijke hond van klein formaat.

Met hun blote huid hebben Chinese Naakthonden speciale verzorging nodig, zoals bescherming tegen de zon en regelmatige hydratatie van hun huid.

Deze loyale en aanhankelijke honden zijn er in verschillende huidskleuren en maten, waaronder de Toy Chinese Naakthond en de Miniature Chinese Naakthond. Ze zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een kleine hond met weinig allergenen.

Hypoallergene eigenschappen van de Chinese Naakthond

Hier is een overzicht van de hypoallergene eigenschappen van de Chinese Naakthond:

 • Ze hebben nauwelijks haar, waardoor er minder allergenen in huis zijn.
 • Ze verharen niet veel, wat betekent dat er minder hondenharen in huis zijn.
 • Ze hebben een blote huid die minder allergenen vasthoudt dan een harige vacht.
 • Ze hebben over het algemeen minder allergie-opwekkende stoffen in hun speeksel en talg dan andere hondenrassen.

Verzorging van de Chinese Naakthond

De Chinese Naakthond heeft speciale verzorging nodig vanwege hun blote huid:

 1. Ze moeten beschermd worden tegen de zon om verbranding te voorkomen.
 2. Hydratatie van de huid is essentieel om uitdroging te voorkomen.
 3. Baden en het gebruik van een milde hypoallergene shampoo kan helpen om de huid gezond te houden.
 4. Regelmatige inspectie en verzorging van de tanden en nagels is belangrijk voor de algehele gezondheid.
Chinese naakthond in het veld
zonder vacht
EigenschappenKenmerken
RasgroepGezelschapshonden
Gemiddelde levensverwachting10-14 jaar
Gewicht3-5 kg
Hoogte25-33 cm
TemperamentSociaal, speels, loyaal

De Chinese Naakthond is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een klein, hypoallergeen hondenras. Met hun unieke uiterlijk en charmante persoonlijkheid brengen ze vreugde en gezelschap in elk huishouden.

Labradoodle: Een Hypoallergeen en Klein Hondenras

De Labradoodle is een populair kruisingras dat bekend staat om zijn hypoallergene eigenschappen. Deze honden hebben een vacht die nauwelijks verhaart en zijn daarom geschikt voor mensen met allergieën. Labradoodles zijn vriendelijk, intelligent en gemakkelijk in de omgang, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen met kinderen. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn.

Labradoodles hebben een unieke vacht die regelmatige verzorging vereist. Ze moeten regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen en ze moeten af en toe naar een professionele trimmer voor een knipbeurt. Deze verzorgingsroutine helpt ook om de hypoallergene eigenschappen van de Labradoodle te behouden.

Wat betreft grootte, zijn Labradoodles verkrijgbaar in verschillende variëteiten, waaronder de Toy Labradoodle, de Miniature Labradoodle en de Standard Labradoodle. Dit maakt het mogelijk om een Labradoodle te vinden die perfect past bij jouw levensstijl en voorkeuren.

Labradoodle loopt door het bos

Kenmerken van de Labradoodle:

 • Intelligent en gemakkelijk te trainen
 • Vriendelijk en kindvriendelijk
 • Goed te combineren met andere huisdieren
 • Vereist regelmatige verzorging
 • Verhaart nauwelijks, hypoallergeen

Vergelijking van Hypoallergene Kleine Hondenrassen

HondenrasHypoallergeenGeschikt voor gezinnen met kinderenGrootte
Yorkshire TerriërJaJaKlein
MaltezerJaJaKlein
West Highland TerriërJaJaKlein
Afghaanse WindhondJaNeeGroot
CairnterriërJaJaKlein
Chinese NaakthondJaJaKlein
LabradoodleJaJaVerschillende groottes beschikbaar
PoedelJaJaVerschillende groottes beschikbaar

De Labradoodle is slechts een van de vele hypoallergene kleine hondenrassen die geschikt zijn voor gezinnen. Elk ras heeft zijn eigen unieke eigenschappen en verzorgingsbehoeften, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van jouw levensstijl en voorkeuren. Raadpleeg altijd een deskundige voordat je een hond aanschaft, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor jou en je gezin.

Poedel: Een Hypoallergene en Allergievriendelijke Hond

De Poedel staat bekend als een hypoallergene en allergievriendelijke hond, perfect voor mensen die gevoelig zijn voor hondenallergieën. Deze kleine hond behoort tot de categorie van kleine hondenrassen en staat bekend om zijn krullende vacht die nauwelijks verhaart. Dit maakt de Poedel een uitstekende keuze voor mensen die graag een hond willen, maar allergische reacties willen voorkomen.

Naast het hypoallergene karakter van de Poedel, is het ook een geweldige metgezel. Deze honden zijn intelligent, speels en goed te trainen. Ze passen zich gemakkelijk aan aan verschillende leefomgevingen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel appartementen als huizen met een tuin. De grote Poedel is ook bekend om zijn vriendelijke en sociaalvaardige karakter, waardoor hij goed kan opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Het onderhouden van de vacht van een Poedel vereist regelmatige verzorging. De krullende vacht moet regelmatig worden geborsteld en professioneel worden getrimd om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Het is ook belangrijk om de oren van de Poedel schoon te houden, aangezien ze gevoelig zijn voor infecties. Met de juiste verzorging zal de Poedel er altijd stijlvol en elegant uitzien.

Eigenschappen van de Poedel

 • Grootte: De Poedel komt in verschillende groottes, waaronder de Toy Poedel, Dwergpoedel, Standaard Poedel en Koningspoedel.
 • Intelligentie: Poedels staan bekend als een van de meest intelligente hondenrassen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en kunnen complexe commando’s en trucs leren.
 • Aanpassingsvermogen: Deze honden passen zich gemakkelijk aan verschillende leefomgevingen en situaties aan. Ze zijn geschikt voor zowel gezinnen als individuen.
 • Gezondheid: Over het algemeen zijn Poedels gezonde honden. Ze hebben echter een verhoogd risico op bepaalde genetische aandoeningen, zoals heupdysplasie en oogproblemen. Regelmatige controles bij de dierenarts zijn dus belangrijk.

Met zijn hypoallergene eigenschappen, vriendelijke karakter en elegant uiterlijk is de Poedel een geweldige keuze voor mensen met allergieën die op zoek zijn naar een gezelschapshond. Deze levendige en intelligente hond zal zeker een waardevol lid van je gezin worden.

Grootte van de PoedelKenmerkenVerzorging
Toy PoedelKleinste formaat, levendig en speelsRegelmatig trimmen en borstelen
DwergpoedelKlein formaat, vriendelijk en sociaalRegelmatig trimmen en borstelen
Standaard PoedelGrootste formaat, intelligent en energiekRegelmatig trimmen en borstelen
KoningspoedelGroot formaat, majestueus en zelfverzekerdRegelmatig trimmen en borstelen

De Poedel is een veelzijdige hond die een geweldige metgezel kan zijn voor mensen met allergieën. Met de juiste verzorging en training zal deze hypoallergene hond zeker een geliefd en gewaardeerd lid van je gezin worden.

Poedel

Conclusie

Hondenrassen die klein zijn en niet verharen kunnen geweldige huisdieren zijn voor mensen met allergieën of zij die een schoon huis waarderen. Yorkshire Terriërs, Maltezers, West Highland Terriërs, Afghaanse Windhonden, Cairnterriërs, Chinese Naakthonden, Labradoodles en Poedels zijn slechts enkele voorbeelden van hypoallergene hondenrassen die geschikt zijn voor gezinnen.

Deze honden hebben verschillende eigenschappen en verzorgingsbehoeften, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van jouw levensstijl en voorkeuren. Raadpleeg altijd een deskundige voordat je een hond aanschaft, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor jou en je gezin.

Of je nu op zoek bent naar een kleine gezelschapshond of een actieve hond die graag buiten speelt, er is een hypoallergene hond die bij jouw levensstijl past. Vergeet niet om ook rekening te houden met de tijd en toewijding die nodig zijn voor de verzorging en opvoeding van een hond. Met de juiste keuze kun je genieten van de liefde en vreugde die een hond in je leven brengt, zonder je zorgen te maken over allergieën of overmatig verharen.

Veelgestelde vragen

Welke kleine hondenrassen verharen niet veel?

Enkele kleine hondenrassen die niet veel verharen zijn de Yorkshire Terriër, Maltezer, West Highland Terriër, Afghaanse Windhond, Cairnterriër, Chinese Naakthond, Labradoodle en Poedel.

Wat zijn hypoallergene hondenrassen?

Hypoallergene hondenrassen zijn honden die weinig tot geen haren verliezen en daarom geschikt zijn voor mensen met allergieën. Deze honden hebben minder kans om allergische reacties te veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor hondenharen.

Welke hypoallergene hondenrassen hebben weinig verzorging nodig?

Hondenrassen zoals de Maltezer en Chinese Naakthond hebben over het algemeen minder verzorging nodig vanwege hun hypoallergene vacht. Ze verharen niet veel en hebben daarom minder vaak borstelen nodig.

Zijn hypoallergene hondenrassen geschikt voor mensen met allergieën?

Ja, hypoallergene hondenrassen zijn over het algemeen geschikt voor mensen met allergieën. Ze verharen minder en verspreiden daarom minder allergenen in de lucht, waardoor de kans op allergische reacties kleiner wordt.

Moeten hypoallergene hondenrassen regelmatig worden getrimd?

Sommige hypoallergene hondenrassen, zoals de Afghaanse Windhond en de Poedel, hebben regelmatige trimbeurten nodig om hun vacht in goede conditie te houden. Dit helpt klitten en overmatige haargroei te voorkomen.

Foto van Jeroen
Jeroen

Welkom op huisdierheld.nl, het platform waar ik mijn liefde voor honden met jullie deel. Met twee trouwe viervoeters aan mijn zijde, ontdek ik dagelijks de vreugde en het gezelschap dat deze prachtige dieren bieden. Of het nu gaat om trainingstips, gezondheidszorg, voeding of de beste hondenwandelingen - ik voorzie je graag van handige adviezen.

Hondennamen generator
Hondennaam Generator
Loading...
DierDier
Gerelateerde artikelen
Beste y-tuig hond 2024: Top keuzes voor je viervoeter
Wat kost een hondenverzekering in Nederland?
Help ik heb een agressieve hond | Gedragsproblemen
Alles wat je moet weten over gevaarlijke honden in Nederland
Hoe oud is je huisdier in mensenjaren?
Leeftijd Calculator voor Huisdieren
Loading...